Jeg reiser mye i forbindelse med arbeidet, og har som følge av det et karbonregnskap jeg ikke er spesielt stolt av. Hvis jeg f.eks. skal delta i et møte i Bergen, står jeg ifølge SAS’ utslippskalkulator for utslipp på 52 kilo CO2 hver vei (gitt 72 % setedekning), som er rett under 1 % av det samlede gjennomsnittlige utslippet per nordmann (5,7 tonn CO2 per år). Reiser jeg tilbake samme dag, har jeg altså “brukt opp” 2 % av årskvoten min på én dag.
Bergensbanen krever sitt. Kilde: Flickr (abbilder)
Ikke heldig, åpenbart. Men å finne alternativer er sannelig ikke lett. Videokonferanseutstyr eller Skype-konti er fremdeles ikke utbredt nok til at møter kan tas på den måten, og hadde jeg hatt bil ville utslippene ifølge NSBs miljøkalkulator blitt 44 kilo. Nå spriker disse beregningene en del. SAS-kalkulatoren anslår 20 kilo mindre i utslipp fra fly enn NSB-kalkulatoren, mens gjennomsnittlig utslippstall for bensinbiler i 2008 (159 gram CO2 per kilometer) gir et utslipp på 75 kilo for en kjørelengde på 477 km, altså 30 kilo mer enn NSB-kalkulatoren.
Uansett vil utslipp fra bil og fly være betydelig mye større enn ditto fra et tog som drives med norsk vannkraft eller svensk kjernekraft. NSB anslår 1,9 kilo for Bergensturen, noe som er svært fristende for en mann som ifjor sved av over et tonn CO2 på én tur til India (inklusive innenriks flyreiser). Men NSB har altså ikke lagt ting til rette, for å si det mildt. For selv når møtet jeg skal delta i starter 14.00, rekker jeg det ikke når jeg tar første morgentog fra Oslo – det har avgang 08:11 og ankomst 14:52.
Seks og en halv times reisetid er definitivt i overkant, men jeg ville i det minste ha vurdert å reise én vei til Bergen om jeg hadde hatt en fair sjanse til å ankomme rundt 12, og i tillegg hadde tilgang til nett underveis. Slik situasjonen er nå, må jeg rett og slett smøre meg med tålmodighet til etter 2020 eller se, da vi kanskje kan få se Ringeriksbanen og den tidsforkortelsen den innebærer. I mellomtiden flyr jeg, med dårlig samvittighet.
21/03/2009 at 13:17
Nattog med sovekupe er jo en mulighet, selv om fly muligens blir billigere?
21/03/2009 at 16:51
Til NSBs forsvar er det de skiftende regjeringene som skal ha skylda for det begredelige tognettet.
21/03/2009 at 22:04
Prøver igjen: Hva med nattoget?
21/03/2009 at 22:22
Helt sant. Men ruteopplegget og mangelen på f.eks. wifi må de selv ta sin del av ansvaret for.
22/03/2009 at 01:03
Selv om jeg i utgangspunktet er tilhenger av offentlig jernbaneutbygging, må jeg innrømme at jeg de siste 10-12 årene har hatt atskillig større tro på prosjektene til Norsk Bane AS enn på NSB/Jernbaneverket. Det er over 10 år siden jeg første gang hørte Jörg Westermann snakke om muligheten for å reise fra Oslo sentrum til Bergen sentrum på 2½ time, med ca. 20 avganger i døgnet hver vei. Siden den gang har Norsk Bane AS utredet Oslo-Trondheim på 2½ time, Oslo-Steinkjer 3:05, Oslo-Stavanger 2:25, Oslo-Kristiansand 1:50 og Oslo-Ålesund. Se mer på http://www.norskbane.no/prosjekt_b.htm
Jeg synes også ringsambandene som er planlagt i Østlandsområdet er svært interessante. Det vil utvilsomt kunne redusere presset på Oslo-området betraktelig hvis man kan bo på Kongsberg, Gjøvik, Hamar, Tønsberg, etc. og jobbe i Oslo med en reisetid på om lag 40 minutter.
Satsingen på jernbane i Norsk transportplan er etter min mening svært oppskrytt. Norsk Bane AS har beregnet kostnadene ved alle deres prosjekter (som også innbefatter Ålesund…), dvs. 2100 km med høyhastighetsbane, til ca. 150 milliarder. De mener at de skal kunne få det til uten statlige subsidier… Jeg mener imidlertid at staten bør ta utgiftene og gjøre billettprisene enda lavere enn Norsk Bane har beregnet (hvis ESA protesterer, må vi bare kvitte oss med EØS-avtalen….)
Etter at “Statens pensjonsfond -utland” har soset bort 800 mrd. siste året (jada, jeg vet at ikke hele tapet ikke er realisert ennå), vil enhver kost/nytte-analyse av å bygge høyhastighetstog i Norge være meningsløs. Nytten er åpenbar (både for miljøet, næringslivet og oss vanlige dødlige). Med mer ekstremvær i vente, bør en slik bane bygges med sikte på færrest mulig kanselleringer pga. vind/nedbør, som derimot vil ramme flytrafikken for fullt om noen år.
22/03/2009 at 13:08
torsk: Beklager forsinket svar – du havnet i spamfilteret. Nattoget er utelukket for meg, fordi jeg aldri har fått en god natts søvn i en sovekupé. Jeg vet jeg ikke er alene om dette… 🙂
Jørgen: Takk for innspil. Jeg er også en varm tilhenger av lyntog i Norge, og er like skuffet som deg over NTPs banesatsing i et tidsperspektiv da man til og med planlegger slike prosjekter i billandet USA. I et kortsiktig tidsløp blir penge- og karbonregnskapet stygt, men ses dette i et 2050-perspektiv gir det mange verdier – ikke minst massetransport til stabil pris i perioder da svingningene i prisen på flytransport kan bli store.
27/03/2009 at 13:37
Nå reiser jeg for tiden langt under gjennomsnittet, så du kan sikkert få låne litt kvote av meg 🙂
Personlig ser jeg lyntogutbygging som en av de to absolutt viktigste utbyggingsprosjekteter her til lands. Viktigere enn alskens veisamband, fiberstrekk og prøveboringer. Det bør bygges lyntog mellom de fire største byene, samt mellom Oslo og østlandsbyene, så og si uansett kostnad.
Det andre prosjektet er forøvrig en totalmodernisering av vannkraftverkene, men det er vel en smule off-topic.
28/03/2009 at 14:27
Lars: Totalmodernisering av vannkraftverkene er kanskje offtopic ift denne tråden, men definitivt ikke ift denne bloggen. Har du meninger og pekere, så legg det gjerne inn! 🙂
28/03/2009 at 19:49
Dette er noe jeg har hatt i bakhodet endel år, etter at jeg rundt 2003/4 hadde en del konsulentvirksomhet hos en programvareleverandør for energisektoren. Mange av de ansatte der var gamle i bransjen, og reiste mye rundt hos kraftverkene. De snakket mye om det utappede potensialet i norske vannkraftverk pga av gammelt og ineffektivt utstyr.
Teknisk Ukeblad’s Jannicke Nilsen har skrevet om det på http://www.tu.no/energi/article110399.ece
Siemens og Bellona har laget en rapport som inneholder dette blant andre effektiviseringsprosjekter(PDF): http://www.nwe.siemens.com/norway/internet/no/campaign/Energieffektivisering/Documents/Energieffektiviseringsrapporten.pdf
Besparingspotensialet ligger visstnok rundt 10Twh.
31/03/2009 at 10:38
Om kraftverk og linjer i Norge
I 1980 flyttet jeg til Norge med familien. Ved en tilfledighet bodde vi i et hus eid av et kraftverk og fikk god kontakt med vaktsjefen i nabohuset. Han gjorde oss oppmerksom på å slå av sikringen før vi monterte lamper eller annet elektrisk utstyr. Hvorfor? Jo;
Fordi Norge som et av tre(?) land i verden (Norge, Albania og Brasil så langt jeg har hørt) har et to-fase system. Resten av verden opererer med fase og null, gjerne kombinert med jording til null. I et to-fase-anlegg er det strøm på hele anlegget også når det er slått av, derfor kravet om to-polet bryter i våt-rom.
Et resultat er faren for brann ved feil på anlegget. Et annet er kobling av tansformatorer og tap i overføringslinjer. Den gang var kostnadene ved omlegging store. Nye anlegg bygges som 400V en-fase, men forsatt står mange gamle anlegg og høyspentlinjer for store tap.
31/03/2009 at 10:45
Lars og Mads: Takk for innspill. Det er så mye jeg ikke rekker å resesearche og sette meg inn i, så dette er nyttige greier!