Ifølge en undersøkelse fra Progressive Policy Institute er Nigeria, hvis lokale filmindustri gjerne kalles “Nollywood“, verdens største filmprodusent i rene tall. Den globale oversikten fra 2007 taler sitt tydelige språk: i Nigeria ble det produsert 1500 langfilmer dette året, i India 1091, i USA 590 og i Kina 402. I Nigeria har man laget langfilmer siden 1960-tallet (se en historisk gjennomgang her), men det var digitalisering av opptaksteknologien som fikk produksjonen til å ta av for alvor.
Nollywood-stjernen Hilda Dokubo. Kilde: Hungerfree
De aller fleste Nollywood-filmer tas opp med digitalkameraer og går rett til DVD. Dermed unngås kostbar og komplisert distribusjon til konvensjonelle kinoer, samtidig som produksjonskostnadene holdes lave. En typisk Nollywood-film tas opp på location (det vil si utenfor studio) og koster 15 000 dollar, sammenlignet med rundt én million dollar per Bollywood-film, og en snittpris på 25 millioner dollar per amerikansk film.
Begrepet “større” gjelder selvsagt ikke produksjonskvalitet eller omsetning, men det gjør ikke fenomenet mindre interessant. Den nigerianske modellen kan komme til danne mønster i en rekke andre fattige land, og viser mer enn noe annet at digitalisering er med på å motvirke tendensen i retning av “anglifisering” av den globale kulturen.
(Via Timbuktu Chronicles)
31/12/1969 at 15:59
Dataspill !
Dagens gladnyhet fra IT avisen handler om at dataspill ikke bare er sunt for sjel og sinn, men faktisk kan bidra til å forbedre den fysiske helsa også!
Personlig har jeg stor glede av å observere anpustne barn (og forresten barn som l…
21/03/2009 at 18:18
Det er absolutt interessant med motvekter til Hollywood.
I filmen «Good copy, bad copy» ( http://www.goodcopybadcopy.net/ , den ble også nylig ble vist på NRK2+3) ble det poengtert at den store oppblomstrede filmindustrien i Nigeria (som tilsvarer omtrent Hollywood + Bollywood slått sammen) så skjedde selv om landet ikke hadde noen gjeldende/fungerende åndsverklov!!!
Ofte hører man at uten åndsverklov (og copyright) som respekteres mister «de kreative» evnen til å tjene penger på verkene sine, og dermed vil de ikke ha noe godt incentiv for å faktisk lage dem. Nollywood er et bevis på at denne argumentasjonen ikke trenger å være sann.
Det er etter min mening synd at så mange så ukritisk svelger argumentene om at en streng åndsverklov er nødvendig.
21/03/2009 at 22:32
Du er inne på noe vesentlig her. En av grunnene til at amerikansk filmindustri for alvor startet i Hollywood, var at kreative filmarbeidere rømte så langt fra USAs østkyst som de kunne komme – der hadde nemlig Thomas Edison festet et patent- og lisensmessig jerngrep på det som fantes av filmbransje tidlig på 1900-tallet. Om ikke Nollywood overtar Hollywoods rolle, skal vi ikke se bort fra at denne anarkistiske filmindustrien kan spille en tilsvarende rolle for de fem milliardene av Jordas befolkning som lever utenfor det rike nord…