På regjeringen.no finnes nå en pressemelding med tittelen “Viktig første steg mot nettilgang til norsk litteratur” som oppsummerer konklusjonene til en arbeidsgruppe som har sett på Nasjonalbibliotekets store digitaliseringsprosjekt. NBDigital, som det også er kjent som, tar blant annet sikte på å skanne inn det meste av det som er kommet ut mellom to permer på norsk. Vi snakker rundt 450 000 i tallet, som på sikt kan bli søkbart og prinsippet bidra til å utvide den historiske horisonten på det norske nettet dramatisk.
I prinsippet, som sagt. I praksis klarer komiteen, som har bestått av Helge M. Sønneland fra Kultur- og kirkedepartementet, direktør Yngve Slettholm i Kopinor og nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein å levere følgende modell for de 50 000 titlene fra perioden 1790-99,1890-99 og 1990-99 som er planlagt å skannes inn i første omgang:
Materialet tilgjengeliggjøres på Nasjonalbibliotekets nettsider slik at det kan leses på skjerm, men er ikke tilrettelagt for nedlasting eller utskrift. Materialet vil være direkte søkbart via søkemotorer, men kun tilgjengelig for internettbrukere med norske IP-adresser.
Utvalget går tydeligvis inn for nøyaktig samme modell for bøker som er falt i det fri (alle fra 1790-99, mange fra 1890-99) og bøker som fremdeles er innenfor vernetiden på 70 år etter forfatters død. Man kunne ha mistenkt at dette handlet om total clueløshet, og at trekløveret legger hindringer i veien fordi det tror kinesiske og russiske piratkopister brenner etter sjansen til å spre lukrative eksemplarer av Rudolf Muus‘ Østlandsfolk: Fortælling fra 1893 (en av bøkene som snart kommer til en skjerm nær deg, om dette blir noe av).
Men dette handler om penger, slik det alltid gjør når Kopinor er i nabolaget. Skal man utvikle en flat skatt for lesing på nettet, er dette den beste sjansen Kopinor vil få på lange tider – for ikke å si noensinne. Det anses åpenbart som så viktig å presse modellen gjennom at ingen har sett det problematiske i at et utvalg der Kopinorsjefen og Nasjonabiblioteksjefen utgjør flertallet, anbefaler at Kopinorsjefen får i oppdrag å forhandle med Nasjonalbiblioteksjefen…
17/03/2009 at 16:37
Du treffer spikeren på hodet. Det som hoppet ut for meg var:
‘Anbefalingene går ut på at vederlaget som forutsettes fremforhandlet med rettighetsorganisasjonene bør være betaling for tilgjengeliggjøringen av materialet, ikke for den enkelte internettbrukers nyttiggjøring.’
Til det er det vel bare å si: WTF!
17/03/2009 at 17:39
Jeg hååååper at dette handler mest om clueless pressemeldingsskriving, men frykter det verste. At rettighetsorganisasjonene nå prøver å trekke ting som allerede er i det fri inn i rettighetsregimet er skremmende. Den ytterst vanskelige rollemiksingen er også en grunn til å bli veldig bekymret. Nasjonalbiblioteket spiller med kortene tett inntil brystet så det er vanskelig for oss andre i biblioteknorge å mene noe om det de gjør før det er forsent. Dette er uansett FAIL på alle mulige måter.
17/03/2009 at 18:02
Morten: Definitivt WTF for alle utenfor systemet. For folk innenfor systemet fremstår dette som en naturlig løsning, da det ligner bibliotekvederlaget, som baserer seg på at staten betaler en avgift per bok som står i norske bibliotek (og altså ikke faktisk bruk av bøkene). En ren overføring av en papirordning til nett, med andre ord.
Thomas: Og det er en FAIL som kan videreføres in perpetuum, da det jo ikke er noen grunn til å bry seg om brukstallene for et nettsted som kun skal betale avgift basert på antall filer.
17/03/2009 at 18:13
Trist, Trist og enda mer trist. 1) Nettet har ikke grenser, 2) hvorfor er man så LIVREDDE for at folk kan laste ned og skrive ut ting? Skulle man forhindret folk i å ta med bøker ut av boblioteket også?
Og når du sier at de går inn for samme modell for bøker som er falt i det fri, detter jeg helt av. Gitt at jeg forstår prinsippet med frigjorte bøker skjønner jeg ikke hva begrunnelsen her kan være OVERHODET!
Hvorfor er det teknisk inkompetente, kortenkte gubber som styrer alt som har med opphavsrett på nett? Hvor er de klartenkte, nyskapende ildsjelene som skjønner hva nettet er for noe?
17/03/2009 at 18:22
Atle: Det finnes fullt opp av flinke, klartenkte og ressurssterke mennesker rundt om i Norges land, det være seg i næringsliv, akademia eller i uavhengige miljøer. En av dem som har vært aktiv i denne debatten i Norge er Håkon Wium Lie, som i et normalt univers ville ha vært trukket inn i kjernen av et slikt prosjekt forlengst.
Men NB-prosjektets ulykke er at det defineres som et kulturtiltak, for sikkerhets skyld et med potensiale til å generere noen millioner per år i faste støttemidler. Dermed ser det ut til å være dømt til å bli endel av det samme ossifiserte systemet som legger moms på ebøker parallellt med at det dumper tonnevis av pbøker ingen leser i bibliotekene.
17/03/2009 at 21:19
Kan det være mulig å sette i gang en aksjon på linje med aksjonen mot IE6? Det er helt klart at det er noen som ikke har klær på, og da liker de ikke at noen forteller det høyt, og samtidig skrur på fullt lys.
17/03/2009 at 21:23
einar: Ja, burde vi ikke det? Vi snakker tross alt om digitaliseringen av alle norske bøker her – om folk bare viser en brøkdel av engasjementet de viser for en elendig nettleser, kunne mye oppnås.
17/03/2009 at 21:35
Hmmm… jeg hadde ikke tenkt på det på den måten, at det er en videreføring av bibliotektankegangen.
Jeg trodde/hadde håpet at målet var å få ting tatt i bruk. Men du har nok rett i at dette blir en ny tilskuddsordning for utgivelser ingen leser.
Og dette DRM-tullet det ser ut som om de prøver seg på. Så jeg kan lese på nett, men bare i Norge, og ikke når jeg er offline eller på iPhone eller Kindle ellerhvajegnåbruker? Og ikke laste ned for å ta notater etc. Høres ut som en vinner!
Og søket kan sikkert bare gjøres via nb.no og ikke gjennom feks google som ville hatt mye mere relevante treff. Og sikkert basert på ISBN-nummer og andre ubrukelige parametre.
17/03/2009 at 22:12
Jeg er så enig så enig, både med Eirik og Einar.
Vi lever i begynnelsen av gullalderen, men risikerer å gå glipp av den fordi en rekke _______ (sensurerer meg selv) konsekvent må tråkke i salaten hver gang de hører ordet internett, eller på annen måte kommer i kontakt med det.
Det vil være på sin plass med en aksjon. Det vil faktisk være på sin plass med mange aksjoner.
Spørsmålet er mer om vi må ha en paraplyaksjon for internett, og så kjøre en haug med underaksjoner på hver av de kritiske områdene?
Det er ihvertfall nok av områder å ta tak i. Jeg er egentlig overasket over hvor mange fiender av internett som finnes…
IE6, IFPI vs Telenor, Papirjournalister vs internett, samfunnsdebattanter vs nettdebatt, copyright vs internett, ledere (digitale innvandrere) vs ungdom (digitale innfødte) m.m.
Selv velger jeg å prioritere en teknisk og forretningsmessig viktig sak: IE6-dugnaden.
Hvis en slik aksjon lykkes, blir det lettere for andre internettaksjoner å følge opp
17/03/2009 at 22:26
> Hvis en slik aksjon lykkes, blir det lettere for andre internettaksjoner
> å følge opp
Jeg støtter selvsagt aksjonen (ære være dere som gjør den jobben), men mistenker at problemstillingen vi snakker om her er litt for kompleks til at folk tar den umiddelbart. Konsekvensene av at vårt motstykke til Google Books er i ferd med å kapres av egeninteresser, er noe som faktisk må forklares for nettbrukere flest. Og til det trenger vi slike som deg, Anders.
17/03/2009 at 23:54
Beklager at jeg er så treg, men jeg forstår fortsatt ikke hvorfor verk som er falt i det fri skal underlegges begrensninger. Kan noen forklare?
18/03/2009 at 10:04
Flere freske fraspark fra Kopinor finnes i en artikkel i “ABM” nr 3/08, på side 36-37 (PDF: http://www.abm-utvikling.no/abm-3-08):
“Slettholm er ikke engstelig. Fra sitt kontor i Oslo City-bygningen ser han CC som et prosjekt som nok har nyhetens interesse, men som neppe vil overleve i lengden.”
Selve rosinen i pølsa kommer vel helt til slutt:
“Han presiserer at Kopinor støtter fri bruk, men ikke gratis. – Gratis for sluttbrukerne, ja selvsagt! Det er jo bibliotekenes prinsipp. Men like selvsagt må bibliotek, arkiv eller museum betale for bruken av all slags materiale, enten det er trykt som en bok eller lastet ned fra en datamaskin.”
Her er det helt klart på sin plass med en aksjon. Men hvordan? Noe som ikke ville være alt for vanskelig å få på plass var kanskje et slags opprop med noen punkter/krav og en Facebook-gruppe for de som støtter kravene? Det har funket i andre sammenhenger…
18/03/2009 at 10:22
Magnus: Jeg har nå opprettet Facebook-gruppa “Slipp bøkene fri” – her kan alle som støtter dette kravet melde seg på. http://www.facebook.com/group.php?gid=25313539948
18/03/2009 at 10:28
Innmeldt.
18/03/2009 at 10:33
Har lagt ut denne meldinga på e-postlista Biblioteknorge:
I går la Kultur- og kyrkjedepartementet (KKD) ut denne pressemeldinga: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kkd/pressesenter/pressemeldinger/2009/viktig-forste-steg-mot-nettilgang-til-no.html?id=549790
Ut frå dette kan eg lesa: staten skal betale for noko som er gratis, og kulturarven skal berre vera tilgjengeleg i Noreg. I tillegg held dei fram med det håplause prosjektet om at ein ikkje kan laste ned dokument, berre lesa på NB sine sider. Dette er ikkje ein framtidsretta digitaliseringspolitikk! Etter mi meining er det heilt opplagt: det som kan vera gratis SKAL vera gratis!
Betalingsmodellen er etter ein slags bibliotekvederlagsmodell: Staten skal betale Kopinor for å gjera dokument tilgjengelege, slik staten betaler for bøker som ligg tilgjengelege på norske bibliotek. Det er berre ein vesentleg skilnad: I ein digitalisert base vil det vera særs lett å halde orden på om verk er falli i det fri eller ikkje.
Det som er verre er IP-tilgangen. OK, for verk som ikkje er falli i det fri: det er opp til opphavsmannen. Set opphavsmennene krav om at bøkene BERRE skal vera tilgjengelege i Noreg så er det fyrst og fremst deira problem at dei blir mindre tilgjengelege. Men at verk som er falli i det fri skal murast inne bak IP-muren? Kva haldning er det til kunnskaps- og delingssamfunnet?
Til sist: prinsippet om at digitaliserte dokument ikkje skal kunne lastast ned, berre sjåast på NB sine sider. Dette er ei vidareføring av systemet som eksisterer i dag. For eit par månader sidan sende eg ein e-post via formell og rett veg (som vi er oppmoda om fleire gonger på denne lista) til NB med spørsmålet: NÅR kan vi få lasta ned filene til bøker som er falli i det fri? Ev. dersom det ikkje skal gjerast: kor mykje kan vi lite på at adressene til dei digitaliserte bøkene faktisk held seg stabile i 5-10 år frametter? Det vil vera avgjerande for at vi skal bruke tid og krefter på å katalogisere digitale dokument med URL inn i NB sin base. Har eg fått svar? Nei.
Igjen: opphavsmennene må gjerne øydeleggje for seg sjølv ved å bure inn verka sine så mykje som mogeleg – det er deira problem. Men at Aasen, Bjørnson, Ibsen, Kielland, Garborg, Collett, Holberg m.fl. skal stengjast inne bak IP-muren og ikkje kunne lastast ned?? Uforståeleg.
Les meir om dette hjå Eirik Newth: http://newth.net/eirik/2009/03/17/et-f%c3%b8rste-skritt-i-feil-retning/
Beste helsing
Vidar Lund
Nestleiar i Norsk bibliotekforeining
18/03/2009 at 10:53
Jeg synes dette er genialt! Dette må jo helt klart være en slags form for performerance eller absurd teater. Dere som bare er på det der Internettet hele dagen klarer ikke å skjønne dette! De kommer nok med den ekte pressemeldingen om noen dager.
18/03/2009 at 10:59
Vidar: Meget godt innlegg, presist formulert. Skal bli interessant å se om noen svarer ordentlig. Som du vet, er det ingen i NB/Kopinorsystemet som svarer på mine innspill, men nestlederen i NBF burde de ta på alvor.
John: 😀
18/03/2009 at 11:02
Vidar Lund har et godt poeng, som også Olav A. Øvrebø og jeg har påpekt over: hva er poenget med å sette begrensninger på noe som pr def er “i det fri”.
Slik jeg forstår det er dette noe av det samme som “public domain”-prinsippet fra USA, dvs at alle kan benytte materialet. Vil ikke det si at alle som vil kan trykke opp og gi ut en bok som er “frigjort” (etter 70 år?). Hvis dette er tilfellet kan det vel ikke ha noe for seg å sperre de samme verkene inne på nett?
Flott om noen med litt mer kunnskaper om dette hadde tatt seg tid til å kommentere avsnittet mitt over, slik at jeg ikke bare er gretten på grunnlag av egne (mis)oppfatninger.
18/03/2009 at 11:10
Atle: Jo, du har lest riktig. Når noe er falt i det fri kan hvem som helst gjøre hva som helst med det: utgi det på nytt, spre det på nettet, remikse det, lage film og musikk basert på det, whatever.
Som du sikkert skjønner er jeg enig med deg at praksis bør følge prinsippene her. Det gir ingen mening å hindre tilgang til fritt materiale, og du skal lete lenge (og forgjeves) for å finne representanter for Kopinor/NB-systemet som argumenterer for praksisen. Men likevel bare blir det slik, av årsaker som virker ubegripelige på oss utenforstående.
Som nevnt over er det heller ingen fra systemet som kommenterer i blogger som denne eller hos Tord Høivik (en glimrende bibliotekblogger som er inne på de samme problemstillingene), selv om jeg jo vet at de lurker både her og hos ham. Men det er altså Kopinor/NB som må svare på dette.
18/03/2009 at 11:22
Takk for oppklaring. Virker som om vi er inne på det veien til helvete er brolagt med her.
Så kan man vel spørre seg hvorfor ting blir slik, og man kan (som jeg i en tidligere kommentar gjorde) forbanne personene som står bak. Dette er vel ikke særlig konstruktivt (jeg ser det) og man burde vel heller satse på å få beslutningstakerene til å skjønne hva de egentlig gjør. Man får ikke folk til å gjøre noe ved å kalle dem idioter, jeg ser den.
Derfor er det bra at du (og andre) tar opp dette på en saklig måte. Så får vi som ikke er bevandret i praksisen/lovverket på dette området nøye oss med å kostatere at ting er blir gjort feil i mange tilfeller og reagere på dette.
18/03/2009 at 12:22
Er det nokon vegar vi kan gå for å omgå NB og Kopinor?
Står vi att med at Prosjekt Runeberg fremleis er det beste – gratis – alternativet for bøker som har falle i det fri? Då bør vi gjera ein større dugnad der.
http://runeberg.org/
18/03/2009 at 12:35
Roger: Runeberg/Gutenberg kan i prinsippet gjøre en mye bedre jobb, og går det så ille som noen av oss frykter må vi satse på det. I praksis vil skanningen begrenses av arbeidskostnader og tilgang til bøker. Det er krevende og dyrt å skanne inn gamle bøker, og en god del av dem er så sjeldne at de ikke er tilgjengelig for skanning utenfor Nasjonalbiblioteket.
18/03/2009 at 14:11
På Norsk Bibliotekforenings nettsted offentliggjør vi nå hele rapporten fra utvalget som arbeider med modell for vederlag i dette tilfellet:
http://www.norskbibliotekforening.no/article.php?id=2053&p=
18/03/2009 at 14:12
Smart med Facebookgruppe, men kanskje vanskelig å få samme kjøttvekt som for et ungdomstema? Likevel er det verdt å prøve!
(Det er ikke mulig å slå på e-postvarsling om nye kommentarer på bloggen din Eirik, noen mulighet for at det kommer?)
18/03/2009 at 14:14
Jeg fikk nettopp denne e-posten fra Stig Bang, NBdigital:
“Bøker som er falt i det fri, skal være fritt tilgjengelige på nett, og også nedlastbare som pdf.”
Men vi har jo fremdeles det smålurvete i at to av representantene i utvalget anbefaler at de forhandler med hverandre om dette.
18/03/2009 at 14:35
Takk for det, Tiram. Lar likevel gruppa bli stående, som en påminnelse til Kopinor/NB om at man først og fremst digitaliserer bøker for brukernes skyld, ikke for å gi rettighetshaverne en ekstra inntektskilde.
18/03/2009 at 15:13
Jeg tror jeg vet hva jeg støtter her … men noen av innleggene her forvirrer meg noe. Noen ser ut til å trekke et likhetstegn mellom “fri” og “gratis”. Det er faktisk to vidt forskjellige ting.
Noe kan være fritt tilgjengelig, men det behøver ikke bety at det er gratis. Noe kan også være gratis, men det betyr ikke at det er fritt. La meg utdype:
* Fritt – er når det ikke er særdeles begrensninger på det som blir frigitt, men begrensninger er tillatt. F.eks. at man kan kopiere deler eller hele innholdet og
gjenbruke det på forskjellige måter. Dette blir som regel kontrollert via en copyright lisens. GNU Public License (GPL) er en slik lisens [1]. Og man kan i mange tilfeller betale en rettighetseier for en lisens som gir fri bruk, og da er materialet fritt. En annen måte er å frigi materialet under Public Domain, som betyr ingen rettigheter på materialet og heller ingen begrensninger.
* Gratis – betyr at man ikke betaler for anskaffelse eller bruk av materialet. Men det kan fremdeles ligge bruksbegrensninger, som f.eks. ikke tillater kopiering, utskrift eller gjenbruk.
Noen av innleggene her indikerer at man ønsker at materialet som det snakkes om blir gjort både gratis OG fritt. Det vil jeg kalle en utopi. Men ved en god lisens vil dette materialet gjøre seg godt under en fri lisens.
Slik jeg da forstår de utklippene fra NBdigial, så ønsker de seg en form for en fri lisens. Men de legger inn sterke begrensninger. Det er disse begrensningene man må gå til angrep på.
At Kopinor ønsker seg en del av kaka, er på en måte forståelig, de ønsker jo å opprettholde strenge kopirettigheter siden dette er en stor inntektskilde for dem. Men det betyr ikke at det da vil begrense bruksområdet når man har betalt. Igjen er det lisensen som bestemmer rettighetene man får på det materialet man betaler for.
Derfor … det materialet det er snakk om må få en god lisens, og kanskje en Creative Commons (CC) basert lisens[2] vil gi den friheten som trengs. Jeg vil nok anta at CC Attribution og/eller CC No Derivative Works vil kunne dekke de behovene jeg tror man ønsker seg.
Hvordan man skal håndtere Kopinors pengesug i dette, er et helt annet tema. Og i visse sammenhenger er det ikke sikkert at det er så galt at de får penger, hvis man får en fri lisens som frigjør bruken av materialet. Spesielt interessant blir det jo hvis Kopinor da kan ta ansvaret for at en slik fri lisens blir overholdt.
Hvis man ikke ønsker å betale noe til noen, kun frigjøre materialet, så blir det Public Domain som blir det enkleste. Da er det ingen begrensninger, og ingen som heller trenger å følge med og følge opp brudd på eventuelle lisensregler. Men å gå for en eller annen lisens som man så ikke følger opp, blir da en lite effektiv i lengden måte å gjøre det på. Da er det faktisk bedre at noen får penger for et oppdrag, å passe på at den benyttede lisensen blir overholdt. Om det er Kopinor eller noen andre er mindre vesentlig. Men Kopinor vet iallefall hva mer om hva en slik jobb innebærer.
[1] GPL – I praksis vil en GPL lisens tillate at man kan kopiere fritt og gjøre endringer til et GPL lisensiert produkt, uten vederlag. Man kan også selge produktet. Men gjør man endringer er man PÅBUDT å dele endringene med andre brukere. Man må ikke publisere endringene, men de må utleveres når en bruker ønsker tilgang til dem. Man kan heller ikke helt uten videre av-lisensiere et GPL lisensiert produkt.
[2] CC lisenser: http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons_licenses
18/03/2009 at 15:56
Det er openbert ein skilnad mellom fri og gratis. Om eg eig ei bok av Arne Garborg (avliden i 1924) som kom ut på 1980-talet er ho per definisjon i det fri. Eg kan digitalisere henne så mykje eg vil. Men eg er sjølvsagt ikkje pålagd å gje frå meg den fila eller sjølve boka gratis. Det som gjer at eg i dette tilfellet går så hardt ut mot idéen om avgrensing er at det nettopp er Nasjonalbiblioteket som digitaliserer! Dei er betalt med skattepengar. Dei burde definitivt ha fylgt det gode dømet frå Meteorologisk institutt, som seier at deira data er betalt av skattebetalarane i utgangspunktet – difor stiller dei data gratis til rådvelde.
18/03/2009 at 16:11
Vidar: Nå har jo Stig Bang sagt i en privat email til Tiram over at gamle bøker skal distribueres fritt, men inntil dette fastslås som en klar og tydelig del av NBs nettstrategi mener jeg det er viktig å holde fokus på saken. Erfaringen så langt er at NB er langt mer opptatt av å dyrke et godt forhold til rettighetshaverne, enn å utvikle et brukervennlig konsept i samarbeid med nettopp brukerne.
18/03/2009 at 17:09
Til Vidar Lund,
Jeg tror du missforstår et poeng her. Det er ikke dataene som blir digitalisert som er problemet. Det er rettighetshaverne bak materialet.
“Anbefalingene går ut på at vederlaget som forutsettes fremforhandlet med rettighetsorganisasjonene bør være betaling for tilgjengeliggjøringen av materialet, ikke for den enkelte internettbrukers nyttiggjøring.” [1]
Dette er helt i tråd med en måte som kan frigjøre materialet. Det står ingenting her om at det er sluttbruker av materialet som skal betale. Her er jeg helt enig med deg isåfall, at her er det staten som skal betale.
“Materialet tilgjengeliggjøres på Nasjonalbibliotekets nettsider slik at det kan leses på skjerm, men er ikke tilrettelagt for nedlasting eller utskrift. Materialet vil være direkte søkbart via søkemotorer, men kun tilgjengelig for internettbrukere med norske IP-adresser.” [1]
Her er det mye mer grums, og det er her man setter opp, etter min mening, urimelige krav. Dette er ikke fullstendig frigjøring av materialet. Dessuten, så er dette sperrer som man kan omgås hvis man virkelig vil det, relativt enkelt også. Men da bryter man jo brukslisensen for materialet.
Nettopp for å unngå en slik situasjon hvor man har urimelig begrensninger som også er vanskelige, om ikke umulige, å kontrollere, så mener jeg at dette er poengløse kriteria. Da vil det faktisk være bedre å vurdere en Creative Commons lisens på materialet, da disse lisensene også er anerkjent i flere andre land også.
“På bakgrunn av arbeidsgruppens anbefalinger vil KKD gi Nasjonalbiblioteket fullmakt til å forhandle med Kopinor med tanke på å komme fram til en avtale for vederlag i forbindelse med prosjektet.” [1]
Her kommer det klarere frem at det er Kopinor som vil være mottager av vederlaget for rettighetene. I utgangspunktet også greit nok for meg, så lenge slike midler kan brukes til å sørge for at en lisens blir overholdt på det materialet man har betalt rettigheter for. Og hvis man kan få på plass en god og fri lisens, så vil ikke det være en begrensning for oss som sluttbrukere.
Men å betale for å ha en svært begrenset lisens på materialet, anser jeg som mer bortkastet energi og penger. Spesielt hvis man da legger inn begrensninger som er urimelige. Med de foreløpige foreslåtte retningslinjene, så er informasjonen bare delvis fri.
At NB jobber med å ha en god relasjon til rettighetshaverne ser jeg faktisk på som en stort pluss. Noen har uansett jobbet for å lage det materialet som nå ønskes digitalisert. De har sin fulle rett til å få noe tilbake når materialet deres blir brukt, ihht. eksisterende rettigheter/lisenser og regelverk. Men NB bør jobbe hardt for å få en reelt fri lisens på det materialet som blir digitalisert. Da først vil vi som forbrukere se godene.
Og en eventuell regning? Den er Statens. Om Staten allerede har betalt eller ikke, eller om de har betalt nok … det er en annen diskusjon.
[1] http://www.regjeringen.no/nb/dep/kkd/pressesenter/pressemeldinger/2009/viktig-forste-steg-mot-nettilgang-til-no.html?id=549790
18/03/2009 at 17:18
For snart to år sia intervjua jeg nasjonalbibliotekaren om bl.a. manglende tilbud om nedlasting av frie filer, men ingenting har skjedd:
AE: – Avtalen med rettighetsorganisasjonene [AE: nordområdeprosjektet] tillater ikke utlegging av nedlast- og utskriftbare filer, men også bøker i det fri har disse begrensningene i basen til NB i dag. Google Book Search har for eksempel pdf-filer til nedlasting av sånt materiale. Kan du si noe om planene til NB for det som er falt og faller i det fri med hensyn til dette?
VMS: – Vi har foreløpig ikke fullt ut tilfredsstillende løsninger for dette, men for verk som er i det fri ligger det godt til rette for at vi skal kunne tilby utskrift og nedlasting både av enkeltsider og et helt verk i en eventuelt høyere kvalitet. Dette står på lista over det vi ønsker å få på plass”.
http://www.norskbibliotekforening.no/article.php?id=1635&p=
18/03/2009 at 17:18
Jeg føler med ikke trygg på at prinsippet til NB om at materiale i det fri skal gjøres tilgjengelig for utskrift og annen nedlasting blir slik, selv om en underordnet person fra NB sier det. Det er rart at det ikke sies noe om dette i notatet, og heller ikke om hvilke mekanismer som skal etableres for å ta vekk kopisperrer etterhvert som verk faller i det fri i løpet av avtaleperioden. Der er flere sider ved avtalen som jeg er skeptisk til, bl.a. at man tar i bruk BÅDE begrensninger på IP-adresser OG utskrift/nedlasting/spredning. Det er dobbel sikkerhetslås, for sikkerhets skyld. Hvor mange er det egentlig utenfor steinrøysa som leser norsk? Det er jo stort sett norsk materiale vi snakker om. Så er det dette med tidsbegrensning av avtaleperioden jeg synes er uklart – skal det reforhandles for materiale som allerede er gjort tilgjengelig til en bestemt pris? Dette kan virke som oppskriften på en evighetslisens. Ikke rart Kopinors Yngve Sletholm smiler i skjegget.
18/03/2009 at 22:18
Noen ord om de faktiske forhold:
Tilgjengeliggjøring av norsk litteratur på nett har hittil vært småskala prosjekter og eksperiment. Dette var tilfellet for Nordområdeprosjektet også, men gjennom det prosjektet ble det etablert en mer formelt dokumentert erfaringsbase.
Nå vil NB skalere kraftig opp, og etablere et storskala litteraturprosjekt på nett. Det er det som omtales i rapporten som det er henvist til i en del sammenhenger. Alle bøker fra de siste tiårene i de siste hundreårene. Noen av disse er i det fri, men de fleste har opphavsrettslig vern.
For i det hele tatt å kunne gjøre de som er vernet tilgjengelig i NBdigital er man altså avhengig av en avtale. Rapporten foreslår prinsipper som en slik avtale kan baseres på. Avtalen vil naturligvis ikke omfatte verk som allerede er i det fri – der har allerede NB adgang til å legge verkene ut.
Tjenestene som skal gjøre det mulig å laste ned PDF er i siste utviklingsfase/test nå. Det samme gjelder endringene som skal sikre varige lenker og bokmerking i nettleser. Vi i NBdigital har også ønsket disse forbedringene, og nå er de prioritert sammen med en rekke andre større og mindre endringer.
Om vi nå får en avtale på plass som gjør det mulig å lansere tjenesten med et virkelig stort volum av norsk litteratur, må jeg si at vi alle har grunn til å være stolte og fornøyde over det vi får til i Norge. Dette er et langt skritt framover.
19/03/2009 at 00:36
Takk for innspillet. Med respekt å melde: hvorvidt dette ender opp med å bli et langt skritt fremover og noe vi i Norge kan være stolte av, er det verken du eller jeg som avgjør. Som jeg tidligere har vært inne på, må suksessen til et bredt formidlingsprosjekt som NBDigital ses i lys av bruken. For meg er denne siste saken et eksempel på at NBs ledelse har brukt for mye tid på å løse kontraktsmessige problemer og dyrke forholdet til rettighetshaverne, og for lite tid på det nødvendige grunnarbeidet ift de fremtidige brukerne.
En kjerneelement i dette arbeidet er bred formidling, og i det perspektivet er gårsdagens pressemelding en sann katastrofe. Uavhengig av hvem som sto bak den, fremhever den altså det de fleste oppegående brukere vil oppfatte som en irriterende og poengløs restriksjon (begrensningen til norske IP-adresser) som et slags gjennombrudd, og er så fokusert på avtalen med Kopinor at det knapt fremgår at skattepengene våre også vil finansiere en og annen tittel vi ikke må sitte limt til en skjerm for å lese.
For ordens skyld: her er det altså ikke bare jeg og en lang rekke representanter for norsk biblioteksektor som har ønsket å tolke et uskyldig dokument i verste mening. Den kluntete pressemeldingen har også fått Trine Skei Grande fra Venstre til å reagere. Stortingsrepresentanten er en særdeles kunnskapsrik venn av biblioteksektoren, og det hun sier på venstre.no kan være verdt verdt å ha med seg videre på veien.
At over 500 mennesker i løpet av noen timer meldte seg på “Slipp bøkene fri” ville jeg ha valgt å tolke i beste mening – det viser i det minste et visst engasjement for fritt innhold. Tro meg, om NBDigital skal bli noe mer enn en sporadisk brukt akademikerbase og pengemaskin for rettighetsbyråkratiet, kommer dere i NBDigital til å trenge det…
19/03/2009 at 01:24
Det er ikke så merkelig at noen oss har reagert på at dette ikke sto eksplisitt i rapporten, Brygfjeld. Seinest i januar spurte jeg på lista biblioteknorge om “frifallet” for aviser. Først i dag har jeg fått et svar… eller?
Jeg skreiv: “… ingen av de avtalene mellom NB og oppdragsgivere eller samarbeidspartnere som jeg har sett, inneholder noe punkt om tiltak og rutiner når et verk faller i det fri, … Når NB som betalt oppdrag digitaliserer avisa X fra “tidenes morgen” til i dag, for at filene skal inngå i ei betalingstjeneste som f.eks. A-tekst, hva da med de årgangene som er falt i det fri og år for år faller utafor åndsvernet? Vil de i tillegg bli gratis tilgjengelig på NB-veven?”
19/03/2009 at 09:44
Jeg er oppriktig nysgjerrig på første avsnitt i “Innledningen og bakgrunn” til notatet, som avsluttes med: “Fordi denne formidlingen gjør materiale lett tilgjengelig, kan det føre til at analogt materiale i fremtiden blir mindre brukt.” Mulig jeg tolker det for langt, men det er pussig at denne problemstillingen nevnes innledningsvis, som noe viktig og bestemmende for det som følger, og så hører vi ikke mer om det. Hvorfor nevnes det overhodet? Inngår problemstillingen – som jo er både viktig og vanskelig – i NB’s vurdering av vederlagsprinsippene?
20/03/2009 at 13:00
Først eit prinsipielt sidestepp: Korfor må samlinga ha restriksjonar for norske studentar, statsborgarar og skattebetalarar i utlandet?
Dernest meiner eg oppriktig at PDF ikkje er bra nok, både fordi det er proprietært og fordi det er vanskeleg å tilpasse PDF-tekst til ulike typar program- og maskinvare.
Lurar på om eg ikkje vil støtte og oppfordre rettshavarar til å inngå avtalar med Google Boksøk i staden. Proprietært det òg, men Google kjem i det minste etter magafølelsen min til å overleva Adobe.
For øvrig ser eg fram til å få høre kva kunnskapsministeren – IKKJE kulturministeren – meinar om saka.
20/03/2009 at 13:11
Holten: Til ditt første spørsmål – enig med du, andedammen har en posting om dette du definitivt bør lese.
Til det andre: også enig. Jeg har altså nå begynt å bruke et lesebrett, og kan konstatere at PDF er eminent UEGNET til slik bruk. Kun et lite fåtall av PDFene jeg kommer over, ser noenlunde normale ut på en skjerm som er ment å erstatte en bokside. Jeg mistenker at valget av PDF kan ha noe med avhengigheten av grafikk å gjøre – om man viser enkeltsider i det innskannede materialet som JPGer for å begrense bruken, er det forsåvidt enkelt nok å samle disse i en PDF. Men videre brukervennlig er det ikke.
Kunnskapsministeren kommer til å holde kjeft, slik Fornyingsministeren (som burde bry seg om den manglende bruken av åpne standarder i tidenes største offentlige digitaliseringsprosjekt) gjør det. Departementer er jo generelt nølende med å kritisere hverandre offentlig, og ingen kødder med kronprins Giske uansett.
21/03/2009 at 22:00
Trackback: Nasjonalbiblioteket møter 2.0
[…Eirik Newth plukket opp pressemeldingen og skrev om det absurde i en slik tilnærming. Han opprettet også en facebookgruppe (nå med 750 medlemmer) for fri nedlasting og distribusjon av bøker som har falt i det fri…]
24/03/2009 at 23:44
Til kritikerne av PDF formatet.
Først og fremst, PDF er hører ikke under den klassike kategorien for “proprietære formater”. Adobe har rettighetene knyttet til PDF ja, men spesifikasjonene er åpne og hvem som helst kan gå til anskaffelse av dem og implementere PDF formatet vederlagsfritt. [1] PDF formatet er også kjent som ISO 32000-1, som kan anskaffes ved henvendelse til ISO organisasjonen. [2]
Det som derimot er vanskelig med PDF er å bruke formatet riktig. Og det gjelder først og fremst programvaren som lager PDF filer. PDF støtter både vektor grafikk og bitmap grafikk. Mange scanner inn dokumenter til PDF, og da blir resultatet dårlig, fordi en scanne prosess bruker bitmap formatet. Det ser kanskje bra ut ved første øyekast, helt til man begynner å zoome inn og ut av dokumentsidene.
Hvis man bruker annen programvare og eksporterer til PDF så blir tekst og vektorgrafikk lagret som vektorgrafikk, og bitmap blir beholdt som bitmap. Fordelen med dette er at du kan zomme inn i den innerste detalj på vektorgrafikk, uten kvalitetstap i det hele tatt. [3]
Det finnes også en rekke andre parametre som kan bestemme kvaliteten på PDF filer.
Så hvis PDF filen ikke er laget på en god måte, så blir dette fort synlig på andre enheter enn skjerm.
Det andre aspektet er også at en PDF reader må også være en god reader som kan utnytte styrkene i PDF formatet. Hvis PDF readeren tar noen snarveier når sidene blir rendret på skjerm eller papir, så blir kvaliteten deretter dårlig.
Ha i mente at de aller fleste trykkerier nå om dagen foretrekker PDF. fremfor en rekke andre formater. Fordi konseptet til PDF er at det skal se likt ut, uansett device som filen blir brukt på. PDF tar hensyn til arkstørrelser, fargeprofiler og hvordan filen skal presenteres. Det være seg PC, hjemme-printer, high-end trykkeri og eReaders. Men ting må implementeres riktig, både hos produsent av PDF filene og hos enhetene som behandler PDF filene i etterkant.
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/PDF#Technical_foundations
[2] http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=51502
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/PDF#Content