Forleden fikk jeg følgende oppfordring fra den norske avdelingen av Amnesty International:
12. mars er den internasjonale aksjonsdagen for ytringsfrihet på nett. Vi i Amnesty har nå en kampanje som angår alle som blogger i Norge. Målet med kampanjen er todelt: å spre informasjon om internettsensur og ytringsfrihet på nett, og å samle underskrifter for å hjelpe fire aktivister som er blitt fengslet for å ha spredd informasjon over nett. Vi håper at du vil støtte kampanjen ved å gjøre noe eller alt av dette:
- Skrive om ytringsfrihet og internettsensur 12. mars. Vi ønsker å få til en bloggkampanje alà Blog Action Day (se: site.blogactionday.org). Innholdet bestemmer du selv. Det kan være en oppfordring til å delta på underskriftskampanjen, en tekst om nettsensur eller noen helt annet som har med temaet å gjøre. Det viktige er at flest mulig deltar.
- Legge ut bannere på bloggen din. Du finner bannere her: ytringsfrihet.amnesty.no/lastned (under gif-formater finner dere små versjoner av annonsene, se for eksempel Facebookstempel).
- Oppfordre andre bloggere til å spre kampanjen.
Det er første gang vi jobber så aktivt på nett. Vi tar gjerne i mot innspill til hvordan vi kan nå ut til flere gjennom internett. Du finner mer informasjon om temaet på disse sidene: ytringsfrihet.amnesty.no, irrepressible.info
Dette skal jeg selvsagt gjøre, og jeg oppfordrer alle mine medbloggere til å gjøre det samme. Jeg har allerede bestemt meg for hva jeg skal skrive om – hva med deg? 🙂
06/03/2009 at 10:45
Tenkte å skrive noe på Ukeavisen Ledelse-bloggen – men hva har ytringsfrihet i næringslivet å gjøre? 😛
06/03/2009 at 16:12
Næringslivet spiller en meget viktig rolle for menneskerettighetene, også for ytringsfrihet. Softwaren for Kinas svært avanserte system for internettsensur er stort sett laget av amerikanske dataselskaper. Fagforeningsledere som forsvarer arbeidernes rettigheter i Colombia risikerer å bli drept. Nigerianske miljø- og urfolksaktivister som kritiserer internasjonal oljeviksomhet i landet blir fengslet eller skudd.
En bedrift som godtar at sin virksomhet fører til menneskerettighetsbrudd er medansvarlig, uansett om det er bedriftens egne sikkerhetsvokter eller staten den samarbeider med som begår overgrepet.
07/03/2009 at 13:18
Jeg fikk den samme e-posten og kommer selvsagt til å skrive noen ord.
08/03/2009 at 15:09
Jeg har ikke mottatt noen e-post, men innlegg i anledning dagen er skrevet og blir postet 12. mars. 😉 Har så mye å gjøre til uka at jeg pent måtte jukse her. 😉