Over sees den første fungerende rekonstruksjonen av Antikythera-maskinen, en mer enn 2000 år gammel mekanisme som ble funnet ved den greske øya Antikythera i 1901. Helt siden den gang har forskere spekulert på hva den kompliserte ansamlingen av sammenrustede tannhjul – den består av mellom 30 og 82 komponenter, og er teknologisk sett på nivå med europeiske klokker fra 1700-tallet – ble brukt til. Michael Wright ved Imperial College i London har gjennomført en ny studie av metallrestene, og konkludert med at Antikythera-maskinen var en planetkalkulator.
Det er den praktiske bruken av maskinen som demonstreres ovenfor: ved å dreie på sveiver, flytter symboler for planetene seg slik at det blir mulig å se hvor på himmelen de virkelige planetene vil stå i fremtiden. Ikke nok med det, ifølge Michael Wright kunne også sol- og måneformørkelser forutses med mekanismen. Vi snakker om temmelig avansert teknologi, med andre ord. Og samtidig svært sjelden teknologi. Ja, for det er ikke funnet noe tilsvarende i den gresk/romerske verden. Ei heller har man funnet maskiner som ser ut til å slekte på Antikythera-teknologien, som generelle regnemaskiner.
Astronomen Carl Sagan påpekte for mange år siden at gresk/romersk vitenskap i prinsippet hadde forutsetningene for å gjøre de samme oppdagelsene som ga oss den vitenskapelige revolusjonen i Europa etter renessansen. Arkimedes-palimpsesten viser at grekerne mestret avansert matematikk, Aristarkhos fra Samos hadde utviklet en moderne teori for Solsystemet, Heron av Alexandria hadde oppfunnet dampturbinen og man hadde altså den teknologiske kyndigheten som trengtes for å bygge avanserte regnemaskiner.
Sagan undret seg også over hva som kunne ha hendt om kunnskapen og kompetansen var gått sammen i en høyere enhet, og vi hadde fått en gresk/romersk renessanse i år 100 etter vår tidsregning. Da kunne vi ha “hoppet over” århundrer med middelalder og mørketid, og isteden ha sett en industriell revolusjon ved Middelhavet tusen år før tiden. Da kunne de første stjerneskipene forlengst ha vært på vei mot Alfa Kentauri, dekorert med gresk skrift. Hvem vet? Uansett: når man ser Michael Wrights rekonstruksjon, virker Sagans kontrafaktiske spekulasjoner nesten realistiske…
16/12/2008 at 10:31
Morsomt! Takk!
Arthur C. Clarke var inne på noe lignende som Sagan da han koblet denne
mekanismen opp med Baghdad-batteri(et):
– By this time we would not merely be pottering around the
moon; we would have reached the nearer stars.
16/12/2008 at 10:33
Fantastisk! Jeg mener bestemt det var denne Antikythera-maskinen som Terry Jones viste til i sin serie “Barbarene”.
Var det ikke noe “ræl” som de plyndrende romerne hadde slengt i havet?
Forresten var Carl Sagan den store space-helten i TV-monopolets dager – (jfr krimhelt-Derricks bortgang i går).
16/12/2008 at 11:08
Rune: Bagdad-batteriene er nok et fascinerende eksempel på “hva om”-teknologi. I dette tilfelle også “hva i huleste, heiteste”-teknologi, for mens Antikythera-mekanismen har et plausibelt bruksområde, skulle man jo gjerne ha visst hva Bagdad-batteriet ble brukt til… 🙂
Anita: Terry Jones sveipet innom så mye i sin utmerkede serie (fikk ikke med meg alt, dessverre) at han godt kan ha fått med seg denne også, ja. Carl Sagan var enormt viktig. Han grunnla mer eller mindre moderne vitenskapsformidling, og vi som fusker udi faget nå skylder ham stor takk.
16/12/2008 at 11:41
Se også den klassiske alternativ historie-fortellingen Lest darkness fall
http://en.wikipedia.org/wiki/Lest_Darkness_Fall
16/12/2008 at 11:54
Tord: Den leste jeg for første gang for noen måneder siden, og ble virkelig imponert. Hvis vi skal overbevise barn og unge om viktigheten av vitenskap og teknologi, bør de mates med slike historier, som en liten motvekt til bølgen av paranormal fantasy-litteratur.
18/12/2008 at 14:02
Terry Jones er tilgjengelig på DVD sist jeg sjekket, 27 dollar pluss porto.
Likte serien godt – en reprise sendt på gamle BBC Prime.
28/03/2009 at 18:14
Hei…Da heg i dag fikk et nytt aksemplar av Våkn Opp leste jeg om denne maskinen.Den artikkelen var så interessant at jeg måtte sjekke om den var å finne på Google og jemmen var det treff.hely utrolig..
Hilsen Magne