Forleden dag så jeg dokumentaren The U.S. vs. John Lennon, som forteller historien om hvordan FBI-sjef J. Edgar Hoover på oppdrag av president Nixon forfulgte det tidligere Beatlesmedlemmet. Et av tiltakene var å få Lennon deportert fra USA, noe han kjempet hardt imot. I filmen intervjues Lennon på vei ut av rettslokalet etter en batalje med immigrasjonsmyndighetene, og får spørsmålet om hvorfor det er så viktig for ham å bli værende i USA. Lennon forklarer at han har startet et nytt liv New York, og tilføyer: “I even brought my cat”. Og dermed var undertegnede avsporet under resten av dokumentaren. 🙂
“Kvinne med katt” av Utagawa Kunisada
Jeg burde egentlig ha gjettet at Lennon hadde mange viktige katter i sitt liv. Forkjærlighet for katter, eller ailurofili (av det greske ordet for katt, ailuros) har tross vært svært vanlig blant kunstnere opp gjennom århundrene. Billedkunstnere fra Rembrandt til Warhol har latt seg fascinere av kattens eleganse og kroppskontroll når den beveger seg, og de fabelaktige positurene den kan innta når den er i ro (som er det meste av døgnet).
Ditto for forfattere, jamfør en tidligere bloggposting om Hemingways katter. Forleden hørte jeg et intervju med den nå svært gamle Doris Lessing, hvor hun benyttet anledningen til å snakke vel så mye katt som litteratur. The Guardian har en morsom artikkel som belyser fenomenet, og lar oss blant annet få vite at så ulike forfattere som Ray Bradbury, Mark Twain og Jack Kerouac dyrket sine firbeinte og spissørete.
Mark Twains inspirasjonskilder, 1887
At jeg er ailurofil inntil det behandlingstrengende, burde fremgå for enhver som følger denne bloggen. Det innebærer ikke at jeg har noe imot hunder, slik kattemennesker ofte har (og vice versa). Tvert imot: jeg liker hunder, og var gjennom 13 år like knyttet til legendariske Sila som resten av familien. Det er simpelthen det at jeg etter mer enn to års samboerskap med Ada og Linus er kommet til at katter har særtrekk som forklarer fenomener som Old Possum’s Book of Practical Cats, skrivehåndbøker som tar utgangspunkt i forholdet mellom forfatter og katt og romanen der fortelleren er Charles Dickens’ katt.
Mark Twain er opphavet til en rekke artige og innsiktsfulle sitater om Felis silvestrus catus, som dette fra 1894:
Of all God’s creatures there is only one that cannot be made the slave of the lash. That one is the cat. If man could be crossed with the cat it would improve man, but it would deteriorate the cat.
Selv om Twain-sitatet har sine svakheter (de fleste dyrearter vil nok nekte å være slaver av pisken, og katter kan faktisk trenes til å komme på kommando), er han inne på noe. Jeg sa det omtrent slik, da lokalavisa i Bærum spurte meg hva det var jeg likte ved katter for et års tid siden: “Katter passer godt til forfattere, fordi de har egenskapene alle gode forfattere bør ha – nysgjerrighet og selvstendighet.”
Selvstendighetstrangen medfører at katter i liten grad er villig til å lystre sosiale konvensjoner. Hunden vil gjerne spille på lag, katten som oftest ikke. Trangen til alltid å ville gå sine egne veier er kanskje ingen god egenskap i sin alminnelighet, men for tenkeren og skribenten kan den være svært verdifull. Jeg mener det var filosofen Diogenes som sa at filosofer som aldri fornærmet noen, ikke var verdt saltet sitt. Så også forfattere, og altså katter.
Endelig har katter en egenskap som antagelig tiltaler min indre romnerd: de beveger seg like gjerne i høyden som på bakkeplan. Mange er gangene jeg har radiopeilet etter Ada eller Linus, for å oppdage at peilesignalet kommer ovenfra. Om de får sjansen, lever katter i stor grad sine liv i tre dimensjoner, liksom astronautene i den internasjonale romstasjonen. Eller gullfisker, når jeg tenker etter. 🙂
15/12/2008 at 12:54
Så det hadde altså en diagnose. Ailurofil. Så vet man det. Takk 🙂
15/12/2008 at 13:13
Så har du forhåpentligvis også fått et og annet argument for å fortsette å være slik. 😉
Et interessant og tilknyttet spørsmål er forholdet andre grupper har til katter. Nerder og katter er en vel en ganske etablert forbindelse. Men politikere, f.eks.? Den mest fremtredende norske jeg kommer på, er Trine Schei Grande, som jeg gjerne diskuterer katt med når vi treffes på vei til våre respektive kattematpushere…
15/12/2008 at 14:01
Ailurofil – og stolt av det!
15/12/2008 at 14:20
Takk skal du ha, Eirik! Her var det mange interessante tråder å følge. Jeg kan legge til at Lessings kattebok er svært god.
Legendariske vokalist Freddie Mercury i Queen – han kan nesten gå som skribent da han skrev musikk og tekster til den nevnte band. Han ringte hjem og snakket med kattene da han var på turné! Og den siste musikkvideoen han spilte inn – da var han svært sjuk av AIDS, den var spesialdesignet med hans egne katter malt på.
Tror sannelig kattene hans ble tilgodesett i testamentet, også.
15/12/2008 at 14:32
Det burde jeg jo ha tenkt på – selvsagt var Freddie Mercury katteelsker! Og her er det masse herlige bilder av Freddie og dyra hans. 😀
15/12/2008 at 15:14
Hunder tilber eierne sine.
Katter holder hoff.
15/12/2008 at 15:16
Alternativt “Dogs have owners. Cats have staff” osv…
Nå skrives dette mens en uhyre kjælen Linus gnir seg mot min høyre hånd, så de vet også å betale tilbake. Når det passer dem, selvsagt. 🙂
15/12/2008 at 15:48
Han bare smigrer.
Men du vet vel å gjennomskue luringene 😉
15/12/2008 at 16:04
Hehe. Som skribent tar man den smigeren man kan få, vettu. Ellers får jo dyra får mat til faste tidspunkter, uansett hvor mye de gjør seg til. En viss illusjon om kontroll forsøker man da å bevare…
15/12/2008 at 16:08
Vet alt om dette.
Selv har jeg pådratt meg hund.
15/12/2008 at 16:15
Tenkte jeg det ikke: det var noe dulgt canofilt ved tankerekken, ja. Men i rettferdighetens navn skal det sies at min far like stor glede av Sila som jeg har av Ada og Linus. Gudbedre, han plasserte jo hunden sin på forsiden av minst én bok, når jeg tenker etter!
15/12/2008 at 22:32
Jeg har konvertert fra hund til katt. Lille My holder sant nok hoff. Hun er rørende opptatt av at vi skal vite hvordan hun har det. Og ingen annen kan henge seg rundt halsen i rollen som pelskrage.
17/12/2008 at 20:08
De gamle egypterne skjønte det:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cats_in_ancient_Egypt
17/12/2008 at 20:14
EdDeath: Takker! De gamle egypterne skjønte i det hele tatt veldig mye… 🙂
18/12/2008 at 13:58
De har en hel glassreol – og den er SVÆR, i Louvres førsteetasje. Kun med kattestatuer og -mumier fra mikro til meget store.
Jeg har ikke sett den egyptiske samlingen i Berlin (der bysten av Nefertiti er), men den sies også ha en endel katte-stæsj.
Datteren min fikk forresten gråteanfall da vi ikke kjøpte Bastet med barn – en meget dyr replika om jeg skal få si det. Ond mor…
20/11/2009 at 13:12
Hei Eirik!
Så herlig å lese om alle de kloke folka som identifiserer seg med katter, og jeg er, som deg, stolt av å være ailurofil. Jeg digger trangen til å gå egne veier :-)At Lennon likte katter burde jeg ha skjønt, ser det jo på ham, og hører det fra musikken 😉