Ingen som har vært i Paris og spasert langs Seinens bredder, kan ha unngått å legge merke til bodene med bokselgere langs bredden. Les bouquinistes, som de kalles, har tilbudt brukte og sjeldne bøker siden 1500-tallet, og er så spesielle at de har fått kulturarvstatus fra UNESCO. Bokselgerne har klart seg gjennom boomer og depresjoner, kriger og revolusjoner, men står ifølge The Guardian nå overfor sin største krise noensinne.
De siste årene har inntektene fra salg av bøker sviktet i den grad at billige suvenirer er i ferd med å overta som hovedinntekstkilde for mange av selgerne. Det har fått Paris’ myndigheter til å reagere. Som så mye annet i Frankrike, er boksalget langs Seinen strengt regulert – hver boquiniste tildeles fire mørkegrønne kasser, hvorav tre må inneholde bøker – og bokselgerne er nå invitert til en dialog med byens myndigheter for å finne en løsning.
Myndighetene har varslet en innstramming som kan føre til et økt antall inspeksjoner av bokselgerne, men ønsker også å markedsføre byvandringer langs selgerne på bredden, produsere turistkart og innføre en egen bokpris. Spørsmålet er om dette er nok. Som bokselger Alain Ryckelynck sier til The Guardian:
Once, French people of a certain age would come down to the river for their traditional stroll. Now it’s essentially tourists who might not read French and look at the books out of curiosity but no longer buy.
Årsaken til problemet er altså at hjemmepublikummet svikter. I et land som i likhet med Norge har rause støtteordninger og styringsvillige kulturpolitikere, er det interessant å merke seg at drivkraften sies å være den samme som overalt ellers – nettsalg og endringer i lesevanene. Og en eventuell offentlig satsing vil antagelig være like lite effektiv som de utallige støttetiltakene vi har her til lands. Dessverre, i bokselgernes tilfelle.
29/11/2008 at 10:10
Det er på siden, men jeg spør likevel. Er det noen som kjenner nærmere til hvordan Paris har klart å opprettholde mønsteret med små spesialbutikker for bøker, ost, frukt, fiskemat i langt større grad enn hos oss?
29/11/2008 at 10:29
Såvidt jeg vet er spørsmålet ditt veldig relevant: For et par år siden hadde BBC en interessant reportasje om forskjellen på britiske “high streets” og Paris, der man spurte hvorfor de britiske gatene er dominert av store kjeder mens de franske har mangfoldet du nevner. Svaret er, som i bokselgernes tilfelle, streng offentlig regulering.
Paris har ifølge BBC et lovverk som i unik grad beskytter småbedrifter og familiebedrifter, og som gjør det vanskelig for store aktører å etablere seg. Franskmennene er veldig klar over forskjellen, og har kalt kjedifisering av bykjernen for La Londonisation. I det hele tatt bruker franskmennene mye mer på offentlige tjenester enn briter og nordmenn. Budsjettet for gaterenhold skal være noe sånt noe som sju ganger større i Paris enn i Oslo – og da snakker vi om en by med langt mindre snøproblemer enn hos oss.
Resultat: ikke bare er gatene renere i Paris, men man har et annet gatebilde, dominert av små butikker og mennesker som er betalt for å holde byen pen, ren og trygg. Men grunnårsaken til forskjellene ligger jo ikke her, men i den politiske kulturen. Jeg vet ikke om noe parti som har programfestet en opprustning av Oslos offentlige tjenester og lovverk til fransk standard, så mye tyder på at nordmenn foretrekker gater som domineres av Lindex og Ica, og som flyter av søppel og knust glass…
29/11/2008 at 11:40
I tillegg så ser man kjøpmannen stå og spyle og feie utenfor butikken sin.
Ja, det høres mer rimelig ut at det ligger regulering under enn de svarene jeg hittill har fått: Paris er en større by (jada, men ikke på det enkelte hjørne) eller at parisere har et annet kjøpemønster.
Noen som vet mer om hva slags regulering? Jeg har spurt litt rundt før nemlig og ikke fått noe svar.
29/11/2008 at 12:16
Jeg synes bokmarkedet langs Seinen har vært steindødt lenge. Kun turister, og kun franske bøker av loppemarkedtypen. Allerede for fem år siden var det mest postkort det gikk i, bortsett fra noen aldersstegne damer som ikke så ut til å ha solgt noe på årevis.
Men for all del, fortsatt et bra motiv for turisbrosjyrene. Lurer på om noen av dem kunne tenke seg å begynne å selge engelske bøker – noe man ellers bare får hos Shakespeare & Co rett borti gaten?
29/11/2008 at 14:41
“Shakespeare & Co” er en fabelaktig bokhandel, og vel et av de få eksemplene jeg vet på en severdighet som er proppfull av turister, men som likevel ikke oppleves som en typisk turistfelle. Har funnet fine bøker der. I tillegg tyder ting på at butikken har en katt – en fullendt kombinasjon for meg. 😉
29/11/2008 at 19:24
Innstrammingene i det offentlige, mindre rause velferdsgoder og høyere pensjonsalder, det er en grunn til at franskmennene har brukt mye mer på offentlige tjenester enn briter og nordmenn. Vi var en hårsbredd unna en generalstreik sist vi var i Paris. Da hadde det vært en umulighet å nå toget og senere flyet, gitt.
Jeg håper du aldri, aldri går inn de de tvilsomme butikkene hvor valper og kattunger ligger tett oppå hverandre. De har lus i pelsen og verk i øynene. Det stinker der inne. Det er skikkelig fælt at noen slike arrogante, kjipe folk (de gidder ikke diskutere når du sier at dyret er sjukt) skal få fortsette gesjeften sin.