Som Wikipedia forklarer, er paternosterheisen en konstruksjon bestående av åpne heiskabiner som går kontinuerlig i løkke (den ble også kalt “den sykliske heisen”), slik at passasjerene hopper av og på i fart. Mitt første møte med denne heistypen var på et bedriftsbesøk hos Aftenposten den gang buksene var veldig vide nederst og popheltene het Björn og Benny. Siden så jeg den én gang på gamle Rikshospitalet, hvis jeg ikke husker helt feil. Og deretter har jeg ikke vært borti heistypen før igår, da jeg holdt forelesning i Axelborg-bygningen rett overfor Tivoli i København.
Heisen i denne bygningen (som forøvrig virket ganske åpen for publikum, hint, hint) er en flott gammel sak i mørkt tre, men ikke mindre skummel av den grunn. Ja, for det spørsmålet man ikke kan unngå å stille seg når man kjører en paternoster-heis er: hva i alle dager skjer på toppen eller bunnen? Det finnes et fullstendig rasjonelt og innlysende svar (ifølge Wikipedia skyldes navnet paternoster at konstruksjonen minner om katolikkenes rosenkrans), men det hjelper bare så lite når man står der med et sug i magen og venter på å hoppe av i rette øyeblikk.
Så kanskje er det hovedårsaken til at disse heisene ikke er blitt så utbredte. Eller kanskje det bare skyldes at heisene er temmelig ubrukelige for barn, gamle, og uføre, og for alle som har f.eks. barnevogner eller mye å bære på, og tillegg nærmest ber om at noen skal få armer eller bein i klem mellom kanter som farer forbi hverandre. Axelborg, altså: mer spenning enn mye av det du finner i Tivoli… 😉
01/11/2008 at 10:38
Åååååååh! Sånn heis har jeg aldri fått kjøre! 🙁
Men ikke helt utenkelig at du husker feil. Tidligere i uka snakket jeg med en som hadde kjørt en slik heis på Ullevål sykehus.
Eller var det han som husket feil?
… eller jeg!? 😉
01/11/2008 at 13:18
Rune: Du har virkelig gått glipp av noe. Sjekk Wikipedia-artikkelen – der står det nevnt et sted i Oslo som har slik heis. 🙂
Skal som sagt ikke garantere at jeg har rett, men det er kanskje mulig at begge husker riktig? Paternosterheiser var populære i sykehus og aviser og andre steder for folk hadde behov for å komme seg fra etasje til etasje uten å måtte vente på heisen, så…
01/11/2008 at 14:18
Gamle Rikshospitalet hadde i alle fall paternosterheis (og det naturlige å gjøre for en nysgjerring person er selvsagt å ikke hoppe av i øverste eller nederste etasje).
Skal du først prøve noe så må du prøve den originale (?)paternosterheisen. Det finnes vel en slik på utstilling i Kongsberg fremdeles. (Alt hva man kan finne andre steder enn i Wikipedia, om enn så lenge 😀 )
01/11/2008 at 17:47
Håkon: Den på Kongsberg har jeg sett demonstert på utstillingen. Aldri gjort koblingen før, men når du peker på det, har begge konstruksjoner den samme huttemegtu-faktoren.. 😀
02/11/2008 at 12:59
Jeg jobbet på Rikshospitalet engang og kjørte mye Paternoster, mener den lå i Kirurgbygningen. Kjempefin hvis du skulle kjapt fra en etasje til en annen, hvis du skulle mange etasjer ble den faktisk litt for treg.
Ingen fare for å havne i klem – ytterste del av gulvet er en hengslet luke i tilfelle noen skulle sitte fast. Men jeg husker at jeg alltid var skjerpet når jeg skulle inn i eller ut av den….
02/11/2008 at 13:12
Mens jeg husker det: Jeg trodde dengang at navnet “pater noster” kom av at endel nok følte behov for å påkalle høyere makter før de kastet seg på heisen….
Og såvidt jeg vet, var det ikke noen paternoster-heis på Ullevål sykehus.
01/01/2019 at 22:56
Det var paternosterheis på Ullevål Sykehus.
22/06/2020 at 17:48
Det var pasternoster heis på Ullevål sykehus! Har selv tatt den da jeg gikk på sykepleien der. Er nok nedlagt for lenge siden nå, men gøy var det.😅
22/06/2020 at 18:33
Takk for info, Ellen! Ja, de er morsomme men det er jo veldig lett å skjønne hvorfor de forsvant. For å si det slik: Dette var ikke spesielt rullestol- eller rullatorvennlig. 🙂
02/11/2008 at 14:14
Ah, da fungerer hukommelsen ennå sånn noenlunde. Jeg var innlagt på Riksen for 25 år siden, og har nok sett heisen da. Axelborg-heisen så ut ikke ut til å ha noen luke eller annen sikkerhetsmekanisme som kunne hindre klemskader, så jeg holdt armer og bein godt inntil veggen…
03/11/2008 at 00:40
I tillegg til Aftenpostens, husker jeg også at Oslo Lysverker (som det het den gang) hadde en pasternosterheis. Lysverkets har jeg minne om at jeg brukte til på tidlig 80-tall.
På heismontørenes hjemmeside er det en artig fremstilling av prinsippet: http://www.heis.no/hm/9605/paterno.htm
En alternativ forklaring til navnet kan jo være at siden Pater Noster er latinsk for Fader Vår, så ba man en bønn om å komme helskinnet gjennom heisturen. 🙂
03/11/2008 at 02:13
Høyblokka på det gamle rikshospithalet hadde en sånn, og jeg kjørte den noen ganger. Som synshemmet synes jeg den var ekkel, for jeg hadde ikke helt kontroll med når jeg skulle hoppe på eller av. Men den måtte jo prøves for spenningens skyld.
03/11/2008 at 13:59
Du lurer på hva som skjer på toppen av paternosterheisen? det gjorde vi avisbud i Aftenposten også, i riktig gamle dager. (Så tidlig at vi slapp ABBA.) Heisen gikk opp til lønningskontoret.
Vi hadde ulike fantasier:
-Alt ble klemt sammen
-Boksene ble vendt på hodet
-Vi ble kasta ut i bakgården
-osv
derfor så vi oss nøye for. Vi la merke til at boksene sto samme vei i nedoverheisen som i oppoverheisen. Da slapp vi altså å bli tømt ut på toppen. Så vi tok den helt rundt en dag. Det skalv og ristet noe helt forferdelig. men så dukket det opp et stort hjul i veggen, og vi ble løftet forsiktig til siden. toppen av kassa vi sto i passerte rett og slett over hjulet. Den var vel hengt opp i en vaier. Så gikk heisen nedover igjen.
De som hadde gjort det en gang, hadde stor glede av å ta med nybegynnere over toppen. De grudde seg fælt.
Det stemmer det som står på heismontørenes hjemmeside.
03/11/2008 at 14:02
> Det skalv og ristet noe helt forferdelig. men så dukket det opp
> et stort hjul i veggen, og vi ble løftet forsiktig til siden. toppen
> av kassa vi sto i passerte rett og slett over hjulet
Dæven! Takk for den skildringen, Magne! 🙂
03/11/2008 at 14:52
Var det ikke en slik heis med i politihuset i München i de gamle Derrick-episodene? Mener bestemt at jeg kan huske det.
03/11/2008 at 18:27
“Ingen fare for å havne i klem – ytterste del av gulvet er en hengslet luke i tilfelle noen skulle sitte fast.”
Medisinsk personale hadde nok en annen vurdering basert på større erfaringsgrunnlag. Det er riktig at det var en hengslet lem i boksgulvet som sikkerhet ved nedadgående og en tilsvarende hengslet lem i etasjegulvet som sikring for oppadgående. De var godt merket, men det hindret ikke at det stadig vekk var noen som sto på dem. Resten kan du tenke deg selv…
04/01/2009 at 00:04
Det store engasjementet rundt paternosterheiser ser vel ut til å være over, men jeg kan i alle fall herved bekrefte at Ullevål sykehus definitivt også hadde minst ett eksemplar. Jeg tok den selv høsten 2000, i det som het/heter midt-blokka tror jeg det er, den var rett ved der de fleste fikk utført røntgenundersøkelser. Jeg hater alt av raske og snurrende ting man kan forlyste seg med på tivoli, men jeg var vill og gal nok til å helt frivillig faktisk kjøre paternosterheis! Om den fremdeles er operativ vet jeg ikke, jeg la ikke merke til den sist jeg var i bygningen, så det er mulig den er blitt fjernet.
24/01/2009 at 14:28
Jeg er en av få mennesker i verden som har “gått rundt” med en paternosterheis. Det kan sikkert minne mye om de første måneferdene da menneskene fikk sett baksiden av månen for første gang i det de sirklet rundt. I motsetning til Magne opplevde jeg det ikke som spesielt traumatisk. Tvert imot var det en stille opplevelse hvor en hører sitt eget hjerte slå – pom-pom pom-pom. All kontakt med omverdenen blir brutt for en periode, mørket senker seg og en er overlatt til seg selv i den lille boksen. Så etter ca. 20 sekunder ser en lyset fra døråpningen dukke opp igjen. Det er et helt fantastisk syn og kan ikke beskrives med ord!
01/01/2019 at 23:01
Herlig
24/03/2009 at 18:10
Som heismontør har jeg hørt mange rare historier om paternosterheis. Jeg bestemte meg derfor for å se litt rundt for å finne en slik, og fant byens siste gjenlevende paternoster i schweigårdsgate 34. (Det skal fortsatt være en på ullevål, men denne er avstengt etter en ulykke.) Et av kriteriene for bruken av paternoster er i dag at det skal være et bygg med begrenset adgang, og at brukere skal instrueres i bruken. Dette kan jeg godt forstå etter selv å ha kjørt den, for den kan virke nokså skummel med alle de rare lydene og historiene om at du blir snudd på hodet i tankene. Men, jeg har forsøkt selv, og kan herved bekrefte at du ikke blir snudd på hodet, og ei blir du heller kastet ut i bakgården. Paternosteren er en fantastisk heis, og jeg håper den siste av dette slaget kan bevares.
07/01/2012 at 23:23
Denne heisen glemmer jeg aldri. Jeg kjørte den på gamle Rikshospitalet. Trodde jeg skulle hoppe av i første etasje,men hadde regnet en etasje feil. Heisen forsvant ned i kjelleren, med meg inni.
Det ble helt mørkt og klaustrofobifølelsen var til å ta å føle på. Hva ville skje med meg når heisen skulle opp igjen? Ville den klappe sammen og svinge rundt?.. med meg inni !!!! Hjeelp!
Så kom øyeblikket: Plutselig beveget heisen seg sidelengs, og så begynte den å gå oppover igjen. Puih! Faren over.
For en opplevelse!
07/01/2012 at 23:25
Denne heistypen har jeg kjørt på Rikshopitalet, Oslo Lysverker på Sollis Plass, Aftenposten, SAS Verstedbygg på Fornebu (“Koksa”) og på Fellesmeieriet (Schweigaards gate 34C). Fantastisk moro å kjøre og en flott oppfinnelse. Synd det er bare 1 i drift igjen.
27/02/2012 at 08:50
Midtblokka på Ullevål Universitetssykehus har eller hadde en slik heis. Veldig kjekk måte å forflytte seg raskt mellom to etasjer. Brukte den daglig da jeg jobbet der for ca 10 år siden. Vet ikke om den fortsatt er i drift.
27/02/2012 at 09:16
@Ingunn: Ifølge “Norsk Attraksjon” er heisen i Landbrukets hus i Oslo den siste i sitt slag idag, så det kan virke som om den på Ullevål er stengt.
10/01/2014 at 20:23
I Rathaus Schôhneberg, John F. Kennedy-Platz i Berlin finnes det en paternosterheis i ordinær drift. Man kan gå rett inn fra gata, entre heisen og ta en tur! Det var her foran Rathaus Schôhneberg at John F. Kennedy holdt sin berømte tale i 1963 og huset som i dag er rådhus for bydelen Schôhneberg-Tempelhof, er vel verdt et besøk!
11/01/2014 at 15:50
@Hilde: Tusen takk for tipset! Elsker Berlin, og nå har jeg enda en ting å besøke neste gang jeg reiser dit. 🙂
11/01/2014 at 16:12
kjørte slik en første gang på Koksaverket på Fornebu i 1983. var litt skeptisk da, men de gikk bra. gamle riksen hadde også slike, men kun for personalet.
11/01/2014 at 16:16
@Knut: Takk, da husket jeg riktig om gamle Riksen. Var pasient der tidlig på 80-tallet, og paternosterheisen er noe av det jeg husker tydeligst…
12/01/2014 at 23:50
Jeg husker portørene på Riksen ofte tok en spansk en ved å trille rullestolpasientene inn i paternosterheisen for å spare tid. Det gikk av og til fryktelig galt…
04/11/2014 at 11:59
Den heisen som de fleste har glemt lå i Sjøfartsbygningen og var Oslo’s første heis av denne typen. Kjørte den mange ganger som guttunge etter skoletid. Det var stas å bli med denne rundt og rundt kjeller og loft.
28/09/2019 at 12:02
http://cphpost.dk/news/elderly-man-killed-in-axelborg-elevator-accident.html
28/09/2019 at 12:53
Dæven! 🙁