Uansett hva Richard Stallman måtte mene, er cloud computing (her glimrende skildret av skuespillernerd Stephen Fry) iferd med å en del av hverdagen for de fleste av oss, så også undertegnede. De siste dagene har jeg hatt anledning til å teste et av de nye produktene i denne kategorien, Dropbox, som lover sine kunder sømløs backup og integrering via et svært enkelt grensesnitt.
Et hovedpoeng med cloud computing er å levere distribuerte, nettbaserte tjenester til sluttbrukeren uten av vedkommende skal behøve å bekymre seg om infrastrukturen som ligger bak, og så langt tyder alt på at Dropbox innfrir med glans. Jeg har tidligere prøvd å ta backup til nettet via f.eks. FTP eller annen programvare, og uvegerlig holdt opp etter en stund fordi det ble for mye styr og mekk. Denne gangen tror jeg det blir annerledes.
Det skyldes først og fremst den smarte integrasjonen av Dropbox i operativsystemet (det finnes programvare for både Linux, OS X og Windows, og de skal visstnok ha lik funksjonalitet). Etter installasjon registrerte jeg meg på nettstedet, og så var Dropbox klart til bruk. Programmet oppretter mappen Dropbox, og alt som legges i den (vist under), blir automatisk oppdatert og synkronisert mot området der filene er lagret.
Hvor filene ligger ligger aner jeg ikke, og det skal da heller ikke bety noe i prinsippet, all den tid filoverføring og lagring er kryptert. Alt jeg behøver tenke på at jeg ikke overskrider de to 2 GB jeg har til gratis rådighet (kan oppgraderes til 50 GB mot betaling), og om jeg eventuelt har lyst til å dele filer med andre ved å legge dem i “Shared”-mappen.
Synkroniseringsfunksjonen har jeg ikke testet, men du skal kunne koble flere maskiner til samme mappe ved å logge deg på getdropbox.com, klikke på “Install” og logge deg på din eksisterende konto. Da vil alle Dropbox-mapper på alle maskiner alltid inneholde samme filer. Om maskinen din skulle bli stjålet har du selvsagt tilgang til filene via nettleseren. Cloud computing for folk flest, rett og slett.
04/10/2008 at 14:47
Interessant. Men når det gjelder sånne tjenester, hvordan skal man vurdere hvor pålitelige de er mht. å forvalte dine data? Dette er sikkert en hyggelig gjeng (http://www.getdropbox.com/about), men bør man la dem oppbevare sensitive filer?
04/10/2008 at 14:57
Altso. Dette er då utruleg enkelt å gjera sjølv. Dessutan hev Stallman heilt rett, men du misforstår trur eg. AGPL er jo laga mtp. slike nettenester.
Dropbox burde verta AGPL-lisensert og det må vera enkelt å taka sine eigne data og flytta dei til eigen nettenar (elder nokon andre sin) um ein so ynskjer.
Altso, nett som Laconica og http://identi.ca gjer i motsetnad til innelåste og ufrie Twitter.
Ja til distribuerte, standardbaserte ikkje-proprietære systemer der du hev full kontroll yver eigen data *når* du treng det. Identica hev vist oss at det treng slett ikkje vera vandskelegare å gjera ting på ein lur og distribuert måte.
04/10/2008 at 15:25
Har brukt Dropbox noen måneder nå og jeg er veldig fornøyd med den tjenesten. Hovedgreia for meg er at det er så tett integrert med operativsystemet at du slipper å tenke så mye for å synkronisere/dele filer.
04/10/2008 at 18:09
Olav: Godt spørsmål. Saken er jo at du aldri kan stole 100 % på noen i slike situasjoner. Utro tjenere eller sikkerhetshull kan finnes hvor som helst, uavhengig av størrelsen på firmaet. Hvilket vil si at du enten krypterer dine data lokalt før du dumper dem i skyen, eller at du ikke legger ut data du ikke ville tåle at kommer på avveie. Det er det siste jeg har tatt utgangspunkt i: som publisist skal det meste av det jeg jobber med ut i offentligheten før eller siden likevel, og derfor ville et eventuelt sikkerhetshull hos Dropbox ikke bli noen katastrofe.
Ellers er det jo verdt å merke seg at vi alle blir stadig mer sårbare for slike lekkasjer, selv om vi ikke bruker webbaserte tjenester. Tenk f.eks. på all eposten du har sendt til andre, som nå ligger på serverne til Google, Yahoo og Microsoft og bare venter på et datainnbrudd…
Odin: Det er kanskje enkelt for deg å bygge en sømløs, kryptert backup/synkroniseringsløsning. Jeg hører imidlertid til dem som – slik du er inne på – ikke skjønner ting, så for meg er Dropbox en glimrende løsning. 😉 Hva angår kontroll over egne data: vi snakker altså om en synkroniserings/backupløsning. Det innebærer at mine data til enhver tid også ligger på min(e) maskin(er), og derfor kan flyttes hvor jeg vil, når jeg måtte ønske det.
05/10/2008 at 00:52
Jeg er enig i at det hadde vært utrolig kult om Dropbox hadde vært AGPL-lisensiert og hadde vært enkelt å installere på egen server (tenk one click install hos Dreamhost, eller WordPress’ five minute install)! Men jeg har ikke noe problem med å bruke Dropbox slik den er nå heller, til ting som det ikke er så nøye med, slik du sier i kommentaren, Eirik. Og den er spesielt utrolig praktisk til å dele store (eller små for den del) filer med folk du kjenner, fordi dere får en felles mappe det bare er å dra ting inn og ut av. Og til store filer ville man sansynligvis uansett brukt en tredjepart som f.eks. drop.io e.l.
Laconica/identi.ca FTW, absolutt! (savner deg der, Eirik, btw) Men, som jeg sa på elvevandringen Odin, så mener jeg at et godt tilbud av bra programvare på Linux er viktigere enn at alt skal være fri programvare for øyeblikket.
Når det er sagt syns jeg det er kjipt at det er så lite fri programvare i “skyen”, og at i steden for å låse oss til MS Office, så låser vi oss til Google Docs. Ikke noe bedre det. Derfor holder jeg på å lage en liste over FLOSS webapps slik som Laconica (twitter), Pligg (digg), Zimbra (gmail), Opentape (muxtape), Panda (youtube), etc. Jeg lurer på om jeg skal sette opp en wiki for å samle slike tjenester, eller om det finnes en slik liste fra før som jeg heller kan bidra til. Hvis noen vet blir jeg glad for svar!
Ellers vil jeg anbefale å ta en titt på SpiderOak til helt vanlig online backup. Ikke like sexy som Dropbox, og ikke brukandes til synkronisering/deling på samme måte. Men om du bare vil ha automatisk backup av filer er den bra. Klient finnes for Lin/Win/Mac.
Jeg bruker Dropbox til synkronisering/deling og SpiderOak til backup, for å slippe å overgå kapasitetsgrensen.
05/10/2008 at 09:35
børge: Takk for mange gode tips, jeg ser fram til lista di! Ingen som har fulgt denne bloggen burde være i tvil om at jeg også ønsker meg mer åpen programvare i Skyen, og erfaringen tilsier at det etterhvert vil skje – slik det har skjedd på alle andre områder. Men fram til da blir det maktpåliggende for meg at jeg fritt kan gjøre som jeg vil med mine egne data. Det kan jeg selvsagt i Dropbox, liksom jeg kan det i GMail og Google Calendar, som er blitt uunnværlige i min hverdag.
05/10/2008 at 12:18
Hmmm…har hittil brukt Windows Live FolderShare (hysj, la meg blir ferdig før dere setter igang) som ikke lagrer filer, bare filstrukturer, og så synkroniserer mellom PCer. En gammel PC på kontoret og en fast arbeidsstasjone hjemme, og 4-5 laptoper tilhørende ulike familiemedlemmer. Fungerer fint, liker at ting ikke er lagret sentralt, og jeg har adgang til filene så lenge en av mine backupmaskiner har nett-tilgang. Men ingen *nix klient.
Ikke helt cloud computing, med andre ord. Fordelen med Dropbox blir jo at man slipper å passe på at man har en maskin eller to gående til enhver tid.
05/10/2008 at 12:29
Espen: Såvidt jeg husker, var det vel FolderShare som ble redningen for deg da maskinen din gikk ned rett før et foredrag. Denne funksjonaliteten slår meg som en ekstra nytteverdi ved Dropbox. Jeg har et lite skript som synkroniserer mine jobbmapper mot Dropbox-mappen hver halvtime, og resultatet er at jeg vil ha alle Powerpoint-filene mine tilgjengelige den dagen jeg opplever at maskinen dør og minnepinnen med backup er glemt igjen hjemme (ja, for det er jo bare et spørsmål om tid…)
05/10/2008 at 22:15
Stemmer, det reddet meg engang. Fungerte helt supert. Foldershare synkroniserer kontinuerlig i bakgrunnen, bruker svært lite nett- og CPU-ressurser. Høres ut som Dropbox er noe mer batchorientert, hvilket vil si at du løper risikoen for å miste de siste 30 minuttene med arbeid? Eller kan du jobbe rett mot Dropbox-mappene (dvs. ha alt i en delt mappe)?
05/10/2008 at 23:42
Det skal ikke være noen problemer med å jobbe rett i Dropbox-mappen. Så der er det nok mitt behov for å kontrollere nøyaktig hva som havner i Skyen som er avgjørende…
07/10/2008 at 14:15
Genialt tips! Jeg har lenge håpet på at neste utgave av OSX (10.6) vil få innebygd støtte for å komplett speile to maskiner, eller utvalgte mapper.
Fordelen med tjenesten du beskriver, Eirik, er som du sier at den gir bedre backup enn jeg selv kan oppdrive. Det er ikke å forakte. Selv har jeg nemlig to mac-er med stort sett samme innhold, og tar trådløs backup til en Time Capsule backupdisk. Problemet er at alt er i samme hus, så hvis huset brenner, er dataene borte.
Det eneste dumme med en ekstra tjeneste, og et stadig økende problem, er at mer og mer av brukerens verdifulle data spres utover eteren. Bokmerker hos delicious, blogginnlegg hos google og opera, og så videre. Jeg vet ofte at jeg har informasjonen, men jeg vet ikke hvor. Søk i alt som er mitt blir et lite mareritt som vokser seg stadig større. Foruten om dette må jeg si at tanken om cloud computing er tiltalende, og backup/synk-løsningen du beskriver er noe jeg definitivt skal teste ut.