HarperCollins slipper “Neverwhere” av Neil Gaiman som gratis ebok for å markedsføre den i en kortere periode. Og med det siste utsagnet er det hele sagt, i grunnen: får å kunne tidsbegrense en ebok på “sikkert” vis, må du velge et DRM-beskyttet filformat. Forlaget har valgt PDF, med et resultat som skildres på Gaimans egen hjemmeside:
In order to download and open the PDF you must have Adobe Reader 6, Adobe Reader 7, or Adobe Digital Editions installed. The default PDF reader for the Mac will not be able to open it. Linux is right out. No other work-around should be necessary. Those in need of further support are invited to email hcebsupport-us@overdrive.com.
Hah, der har dere den, alle iPhone- og Eee-brukere. Går man til siden hvor forlaget selger “Neverwhere”, viser det seg at boka tilbys i seks innbyrdes inkompatible DRM-formater: Adobe eBook Reader, Gemstar eBook, Microsoft Reader, MobiPocket, Palm Reader og Sony Reader. Du får altså kjøpt bøker i det døde Gemstar-formatet, men ikke i det raskest voksende formatet, Kindle. Da må du gå til Amazon og kjøpe leseplaten i tillegg til eboka, om du ikke har den allerede. Vel å merke om du bor i USA, selvsagt.
Kulturrådet holder en konferanse om ebøker og DRM den 16. september, og jeg ser at det skal holdes et foredrag med tittelen “Kopisperrer: Fakta og fiksjon”, av webarkitekt Stian Tyriberget. Jeg kommer ikke til å delta (ble ikke invitert, som rimelig kan være ;), men jeg får håpe Tyriberget (som ser ut til å være et ubeskrevet blad i DRM-debatten) får med seg følgende faktum om bruken av kopisperrer i bokbransjen så langt: det et sant kaos av maskinvare og formater.
Og i en VHS/Betamax-aktig situasjon er det bare én fornuftig ting å gjøre for den bevisste forbruker: vente til det endelige formatet er avklart, eller (helst) at bransjen tar til vettet og dropper DRM helt og holdent.
05/09/2008 at 14:36
Nå er det ikke fullt så ille som du beskriver. Mac er ikke ute, du må bare laste ned adobe reader (gratis). Preview som kommer med os x kan ikke lese filen. Forøvrig overrasker det meg at ikke linux brukerne kan lese den med Adobe Reader for linux (http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=10&platform=unix).
Forøvrig mener jeg at det å kutte ut DRM helt definitivt er veien å gå for bokmarkedet. Det å prøve å bekjempe piratene er dødfødt, på samme måte som mp3 kommer fra cd rips og ikke er påvirket av drm på online musikk, har allerede pirater i lengre tid scannet tegneserier for eksempel.
Det man gjør nå er i det store og hele å skyte seg i foten, ved å gjøre det vanskeligere for forbrukerene ved å begrense avspillingsutstyr og bygge opp geografiske zone-inndelinger som ikke egentlig er reelle etter at vi fikk Internett. Dette gjør det mer attraktivt å søke mot fildeling for å skaffe innhold.
Det mest effektive man kan håpe på er å gjøre distribusjon og brukeropplevelsen så god at folk velger å kjøpe bøkene på det grunnlaget, og håpe at fildeling og lignende ikke utgjør mye mer enn dagens bytting og låning av analoge bøker.
05/09/2008 at 14:54
> du må bare laste ned adobe reader (gratis).
Men vil det funke på iPhone også? Ellers funker det definitivt ikke på Linux. Reader gir en feilmelding om at det mangler en sikkerhets-plugin. Gah. 🙂
05/09/2008 at 16:43
Nope, ikke før Adobe evt. lanserer acrobat reader for iphone ihvertfall.
06/09/2008 at 10:25
Så … hvis ikke alle kan få, så skal ingen ha?
06/09/2008 at 10:30
Helt klart. Det aller beste hadde vært et lovforbud mot ebøker inntil formatspørsmålet er avklart.
06/09/2008 at 12:58
Der eksploderte ironidetektoren min.
06/09/2008 at 12:59
Det går forresten fint å få det inn på Mac, selv om jeg ikke syntes installasjonen av DRM-tilllegget var så enkelt at det gjør noe. Om dette er en ulempe er naturligvis diskutabelt.
09/09/2008 at 10:47
Viss denne e-papirplata vert i A4 format og rimeleg og med opne formater og operativsystemer så skal det verte veldig interessant å sjå kva det gjer med marknaden. Per i dag så går nesten alle e-papirer på GNU/Linux og oppfinnaren bak e-papir distribuerar utviklarutstyr med linux på sine heimesider. Når fleire forlagsgigantar er interessert i dette så tydar det på at dei trur prisen kjem ned på eit akseptabelt nivå trur eg.
http://www.youtube.com/watch?v=v226DYqlbHQ
Eg tippar at om få månader så vert dei fleste netbooks levert med 3G abonnement akkurat som mobiltelefonar. Ein kan kanskje få same modellen med e-papir i form av “kjøp abonnement på New York times og få e-plate med MP3 til 1 krone.”
11/09/2008 at 23:12
Jeg har boka i hardback. Egentlig også i paperback, men den er ute på reise. Den ble nemlig til bookcrossing-bok. Trenger den nok ikke digitalt, kjenner jeg. 😉
13/09/2008 at 23:18
Vel, Stian Tyriberget er ikke HELT ubeskrevet
i forhold til DRM. Han undertegnet på oppropet mot kopisperrer for noen år siden:
http://forbrukermakt.drmowinckel.com/index.php?v=underskrifter&t=1&sort=desc
13/09/2008 at 23:26
Til kommentaren:
“Så … hvis ikke alle kan få, så skal ingen ha?”
Ja, nettopp slik fungerer det. Det er et faktum at alle kan få — uten DRM — for sådan er datateknologien. Så for å hindre at alle kan få, så må ingen få — alle må leie, ingen kan eie eller disponere fritt, for hvis en enkelt gjør det, så blir resultatet at alle (som vil) kan få.
Så: Alle eller ingen. Og takk for at det er slik! Demokrati og overflod.
(Det blir alle, ikke ingen.)
14/09/2008 at 07:16
Thomas: Jeg la merke til den signaturen, ja – Google var min venn, som vanlig 😉 Det er en holdning jeg verdsetter, men et debattinnlegg regner jeg det ikke som.