Innen feltet astrobiologi finnes det forskere som mener at Månen var avgjørende for at det skulle oppstå liv på Jorda, eller at tidevannskreftene i det minste skapte fjæresonen, som var forutsetningen for at livet kunne krype på land. Dette er en del av den generelle debatten om liv i universet, fordi den rådende hypotesen om Månens dannelse forutsetter en tilfeldig (og ganske usannsynlig) kollisjon mellom to store planeter tidlig i Solsystemets historie. Astrobiology Magazine oppsummerer argumentene, som er flere og mer gjennomtenkte enn jeg var klar over:
The Moon has been a stabilizing factor for the axis of rotation of the Earth. If you look at Mars, for instance, that planet has wobbled quite dramatically on its axis over time due to the gravitational influence of all the other planets in the solar system. Because of this obliquity change, the ice that is now at the poles on Mars would sometimes drift to the equator. But the Earth’s moon has helped stabilize our planet so that its axis of rotation stays in the same direction. For this reason, we had much less climatic change than if the Earth had been alone.
28/11/2007 at 19:41
Hvor fort vil en planet vippe på den måten? Og hvor ofte?
PS: Kom på at Antarktis for en god del millioner år siden hadde tropisk klima. Vet ikke hvor relevant det er. Men jeg hadde liksom en følelse av at det kanskje kunne være relevant. 😉
28/11/2007 at 21:08
Ad det siste: Jo, Antarktis hadde tropisk klima, likeså Svalbard. Men disse landområdene har, liksom alle andre på Jorda, vandret en del i årmillionenes løp. I tillegg kommer store naturlige klimaendringer, selvsagt.
Ad det første: Hmm, si det. Det er vel noe av det man drøfter nå, faktisk.
29/11/2007 at 12:52
Jorden har en vandrende og wobbling (unnskyld norsken) polakse. Det er ikke så lenge siden man slo fast at dette siste fenomenet har med dype havstrømmer å gjøre. Men hva som forårsaker hva, sånn hva kom først hønen eller egget, vet man fortsatt ikke. Richard Gross ved NASAs Jet Propulsion Laboratory er en av de fremste ekspertene på dette området.
Jeg foreslo nylig at ekstrem risting i jordaksen kunne være et artig nytt fenomen i PC spillet SimCity. Det er vel det Rune Henning lurer på, hvor sannsynlig er det at dette vil skje? Richard kan iallefall leke med tallene 🙂
30/11/2007 at 08:18
Det jeg tenkte på var noe jeg mener jeg leste i Richard Dawkins’ “The ancestor’s tale : a pilgrimage to the dawn of life”. Det var visst en gang at det var tropisk klima i Antarktis, selv om Antarktis lå der, helt i syd. (Eller kanskje det er wobbling de ikke helt har fått med seg?)
Husker godt spekulasjonene om hva slags liv det kan ha vært der, den gangen. Halve året i lyset, halve året i mørke 😉
PS: Og hvorfor får jeg ikke lov til å skrive hele navnet mitt!? 🙁
30/11/2007 at 08:39
Når du sier det, så har jo jeg også lest om dinosaurer som levde i mørke halve året. Da er det åpenbart et varmere klima vi snakker om. Ad navnet ditt: jeg har ingen anelse, så dette ser jeg på som en bugrapport. 🙂 Dette må det jo være mulig å konfigurere i WordPress et sted…
Oppdatering: Jeg har nå editert PHP-koden slik at man skal kunne legge inn navn på opptil 40 tegn. Og rettet litt på ditt navn. Si fra igjen hvis det ikke fungerer.
05/12/2007 at 10:16
Ikke direkte relevant for den opprinnelige posten, men dog: hørt om denne: http://astrometry.net/ ?
05/12/2007 at 12:16
Nei, denne hadde jeg ikke hørt om. Kul! 🙂