Det siste året er min far blitt stadig mer frustrert over Windows XP. Den dobbelte funksjonen som skriveredskap og spill/surfemaskin for barnebarn førte uunngåelig til at systemet ble nedlusa av all slags uhumskheter. Det begynte rett og slett å gå på datasikkerheten løs, og derfor var jeg ganske lettet da han forleden uke ringte og spurte om vi kunne installere Linux. Jeg takker aldri nei til en mulighet til å spre det gode Ubuntu-budskap, og søndag før siste satte vi igang. Jorunn sørget for opprydning og defragmentering i Windows, mens jeg (som ikke har brukt Windows siden årtusenskiftet) skulle ta meg av Linux-installasjonen.
I utgangspunktet var målsetningen å beholde Windows og kjøre en dual boot-løsning (derav Jorunns innsats), men takket være et litt rotete partisjonsoppsett fra leverandørens side klarte jeg å slette minst en kritisk Windows-fil. Heller enn å forsøke å redde det som uansett var et synkende OS-skip, ba jeg om klarsignal til å slette alt som fantes av Microsoft-programvare på maskinen. Jeg beholdt partisjonen med brukerdata, og lot Ubuntu overta resten. Installasjonen av Ubuntu 6.10 (Edgy Eft) gikk som smurt: all maskinvare ble detektert, og alle drivere installert fra den ene CDen. Etter å ha kjørt Automatix var maskinen klar til å spille av alle slags mediaformater, og til å kjøre Flash og Java. All programvare min far trenger (i dette tilfellet OpenOffice, Firefox og Evolution) installeres som standard av Ubuntu uansett, så det behøvde jeg ikke å tenke på.
Neste skritt var selve skrivebordet. Gnome er lett å konfigurere, og hovedmålet var å lage et så enkelt og stilrent grensesnitt som mulig: én menylinje nederst på skjermen (som i Windows, jeg kjører med linja øverst på skjermen, som i OS X) med de tre viktigste programmene, pluss en håndfull mapper for tekst, bilder osv. Kontrasten til Windows-skrivebordet, som var proppfullt av ikoner fra diverse hjelpeprogrammer, spill og gud vet hva ellers, kunne ikke være større. Desktop zen, om man vil, som også avspeiler det faktum at min far nå kan surfe i trygg forvissning om at han ikke risikerer at den neste eposten han mottar forvandler maskinen hans til en spamgenerator. Siste skritt var å importere data fra datapartisjonen. Mailfilene fra Eudora skled inn i Evolution uten problemer, og etter litt leting (som hovedsaklig skyldtes at Windowsinstallasjonen både hadde “My Documents” og “Mine Dokumenter”, forvirrende nok) ble også de kritisk viktige tekstfilene funnet.
Idag er vi godt inne i arbeidsuke 2 med Ubuntu Edgy, og brukeren virker veldig fornøyd. Det største problemet hittil har – ikke helt ventet – vært at den fem år gamle maskinen sliter litt med Evolution. Dette er en god mailklient, men selv på min godt spekka maskin merkes det at grafikkhåndteringen er treg. I verste fall innebærer det at jeg installerer et lettere alternativ (det finnes alltid på Linux) neste gang vi tar en tur innom. Dermed er det ikke sagt at ikke det vil dukke opp problemer framover. Før eller siden vil noen sende en overformatert Word-fil eller et videoklipp for siste versjon av Quicktime eller Media Player. Men slike problemer har også windowsbrukere, og løsningen er som regel den samme (be om en ny fil, oppgrader eller ignorér).
Ja, for det går mot at min fars neste PC også kjører Ubuntu. Vista kommer ikke til å tilby noe han behøver i sitt daglige virke (hvem trenger nå egentlig halvgjennomsiktige vinduer på skjermen?), og den økte sikkerheten i systemet vil faktisk gjøre det likere Linux i daglig bruk. I tillegg slipper han å bekymre seg for hvilken av de ørten versjonene av Vista han eventuelt skulle kjøpe, eller den uungåelige Vista-tilpassede virus- og spywareflommen som kommer utpå nyåret (nei, jeg tror ikke Jim Allchin får rett i at man kan kjøre Vista uten antivirus).
Jeg har også vurdert Apple som et seriøst alternativ, men der slår pris og tid inn som en faktor. Om vi ikke skal bytte ut den relativt nye 19-tommersskjermen, er Mac Mini det mest realistiske alternativet. Den rimeligste standardkonfigurasjonen blir for knøren (80 GB harddisk, ingen DVD-brenner), og den nest rimeligste er minst 2500 kroner dyrere enn en Windows-løs PC med dobbelt så stor harddisk og separat grafikkort. Det vil også kreve mer tid å drifte en Mac når ingen andre i familien har en (OS X er et *nix, men et *nix med en Steve Jobs-vri, må vite). Løsningen på de fleste vanlige Linux-problemer sitter derimot allerede i fingertuppene – bokstavelig talt… 😉
14/11/2006 at 11:11
Jeg har lenge vurdert å gjøre dette bytte selv. Men er helt blank på Linux. Har så vidt åpnet en nettleser i Linux for å sjekke mail en gang. Thats it.
Ulempen er vel kanskje at jeg også bruker maskinen til litt spilling i ny og ne. Og der er vel ikke Linux særlig bra? På den annen side klarer ikke min kjære stasjonære å kjøre noen av de nyeste spillene med respekten i behold lenger likevel…
14/11/2006 at 11:26
Du har helt rett i at Linux er dårligere på spill. Det finnes en drøss med spill for Linux, men de er stort sett av det enklere slaget. Dermed er det ikke sagt at det ikke er mulig å spille mange populære Windows-spill ved hjelp av emulator (enten gratis eller kommersiell), se http://www.linux-gamers.net/
Men jeg vil anbefale at man beholder en partisjon med Windows. Så kan man bruke MS-systemet til den ene tingen det er bedre til enn alle andre OS, mens Linux kan brukes til resten. 🙂
14/11/2006 at 12:21
Skal prøve Linux ved neste pc oppgradering. Forhåpentligvis om ikke så altfor lenge.
14/11/2006 at 13:24
Skulle gjerne gått over til linux eller kjøpt en mac her også. Men problemet blir at maskinen også brukes av konemor, som igjen er avhengig av at det er win xp eller win server 2003 på maskinen for å kunne logge seg på eksternt skrivebord og benytte jobbens programmer (det burde da finnes gode løsninger på dette linux mot windows server greiene? Men systemansvarlig setter seg nå i alle fall på bakbena…)
Ellers har jo nvidia lenge levert med “halvgjennomsiktige vinduer” til win xp- og jeg tror da andre grafikkortprodusenter har noe tilsvarende?
KEE
14/11/2006 at 15:03
Hvordan er det, finnes det Flæsj for Linux? Tror det heter Macromedia Flash på nynorsk. 😉 For om det finnes Flæsj, kan jeg trygt installere det på en gammel boks i heimen, så lenge barna kan spille nettspill på denne platformen, er de fornøyd. 🙂
14/11/2006 at 15:31
XmasB: Gjør det, men vær nøye med å ta backup først, og følg f.eks. gaiden på http://www.crhc.uiuc.edu/~mjmille2/howtos/dual-boot-linux-and-windows/
KEE: Hvis jeg hadde fått en krone for hver gang jeg hørte om en systemansvarlig som gjorde det vanskelig for dem som ikke bruker Windows/IE, ville dette ha vært skrevet på min egen private øy i Karibien…
Tom Ivar: Flæsj/Flash finnes for Linux (installeres med Automatix for Ubuntu) , og utviklingen foregår fortløpende. Siste versjon fra Adobe er nummer 9, hvilket innebærer at omtrent alle Flash-sider kan brukes. Jeg har en eldre (ikke-beta) versjon, og det fører til at jeg av og til kommer over sider som ikke funker.
18/11/2006 at 14:07
Har stor tro på at Linux kan fungere for alle, inkludert foreldre.
Selv har jeg opplevd det samme med e-postklienten Evolution, som du skriver om. Et annet godt alternativ der er Thunderbird.
19/11/2006 at 13:12
Finner ikke noen klare signaler om sysreq på Ubuntu-sida. Har en gammel bærbar med 2GB disk. Burde det holde? Ka dokker trur? 🙂
19/11/2006 at 14:24
Litt usikker på hvilken betydning av sysreq du henviser til her. 🙂 Men gjennomgående er gamle maskiner stort sett godt støtta. Et annet spørsmål er om den har minne nok til å håndtere Ubuntu/Gnome-komboen. Det finnes selvsagt lettere varianter – i dette tilfellet kan Xubuntu anbefales varmt.