Suksessforfattere er lei av mas om særemner, melder Aftenposten. Det har de vært lenge. Jeg kan fremdeles huske Jon Michelets gretne avvisning av min forespørsel om en samtale da jeg skrev min særoppgave om ham (det var i de dager min bror hadde grønt hår, og statsministeren ikke hadde hår i det hele tatt). Idag sender ungdommen epost med “veldig elendig ortografi”, og Anne B. Ragde er overveldet:
Men nå er det helt umulig. Hvis jeg svarer, henviser jeg til forfatterheftet om meg utgitt av Biblioteksentralen.
Stoff til ettertanke, dette. Og kimen til en idé: Tenk om det hadde vært mulig å publisere tekst på en slik måte at leserne kunne finne stoff om særemnet helt på egen hånd, og slapp å plage forfattere eller ta kontakt med Biblioteksentralen? Det er på høy tid at noen finner opp noe slikt.
26/10/2007 at 11:31
Lærerne bør oppmuntre elevene til å skrive om skikkelige obskure forfattere, slik at de faktisk skriver om noen som ikke alle andre har skrevet om.
Selv skrev jeg om Gene Dalby (nei, norsklæreren min hadde ikke peiling på hvem det var), og da var det bare imøtekommenhet når det gjaldt intervju (og unge Laberg ble t.o.m. budt konjakk, som han av en eller annen grunn takkket nei til) …
Problemet med sånne ting er vel kanskje det at obskure forfatteren betyr at lærerne må sette seg inn i stoffet, noe som tar altfor lang tid for dem.
Spør en hvilken som helst norsklærer om vedkommende kan nevne noen nålevende ungdomsbokforfattere, og man får sannsynligvis svaret Ambjørnsen, Loe og Saabye Christensen.
Men du kan ikke forvente at Ragde legger ut ting om seg på nettet. Var det ikke hun som ble så forundret over at all jentepraten hun la ut på bloggen sin faktisk ble lest av noen. Eller husker jeg helt feil nå?
Men jeg skjønner jo at hun ikke vil bli plaget av alle disse elevene. Det er jo alltid et eller annet festlig opplegg i media som hun må være med på. Siste: Anne B. Ragde komponerer menyen på Litteraturhusets fredagskveld. Les alt om det i A-magasinet.
26/10/2007 at 12:20
Akkurat denne artikkel pirret min nyskjerrighet. Selv om jeg normalt ikke leser så mye om norske forfattere (følger litt med på deg da, Eirik, siden jeg kjenner deg fra før av :-)) måtte jeg se litt nærmere på disse markedsførings geniene.
Forfattervenninnene har tjent seg gode og rike, det er dem vel unt. Men, det kan jo hende at de ønsker seg et publikum til senere skaperverk også – si om 5-10-20 år? Det som fanget min interesse var den totalt fraværende markedsføringsstrategien til disse jentene. Er det mulig?!
26/10/2007 at 12:27
Forfattermenyene, ja. De passer nok bedre for etablerte voksenbokforfattere med spissborgerlig kredd enn for en sølle ungdomsbokforfatter. Hva skulle vi stille opp med, lissom – kebab og rusbrus med snickers til dessert? 😉
26/10/2007 at 12:27
Det kule er jo å få en personlig og direkte uttalelse fra forfatteren, samme om hva, for å imponere læreren, ikke for å få en dypere forståelse for emnet:-) Smarte forfattere burde lage seg en sitatgenerator og henvise folk dit:-)
Hadde en kompis som skrev om Jon Michelet og det var tydligvis før han ble lei, for kompisen ble invitert hjem til Larkollen og fikk vafler fra gubben sjæl. Det var vel ca. året før du skrev oppgave, så der har du grunnen til den gretne mottagelsen:-)
26/10/2007 at 12:41
Bente sa: “Er det mulig?!”
Eirik svarer: Ja, det er så inni hampen mulig. Forlagenes markedsføringsstrategi er et (veldig langt) sorgens kapittel, og forfatterne er ikke stort bedre. Søk på kjente forfatternavn, og se hvor mange gode nettsteder du kommer over, for eksempel. Akkurat nå er Ragde og Lindell på toppen, og uttaler seg deretter. Men alle skribenter vet at veien fra Capitol til den tarpeiske klippe er kort: Den nevnte Jon Michelet var like stor i 1981 som de to er idag, og hvor er han nå? Selv en internasjonal bestselger som Jostein Gaarder er en skygge av seg selv: Han har penger på bok som det holder, men det begynner å bli lenge siden han skrev en bok som satte dagsorden.
Thomas sa: “Smarte forfattere burde lage seg en sitatgenerator og henvise folk dit”
Eirik svarer: Mitt automatiserte særemnesystem virker bare bedre og bedre. Forfatterforeningene burde nedsette et tverrfaglig utvalg.
26/10/2007 at 13:09
Dette er jo også en løsning:
http://www.arne-berggren.no/publish/info/nyheter.php?fileName=7
I tillegg inneholder siden mange linker som jo må være “gefundenes fressen” for en særemnestakker 😉
26/10/2007 at 13:22
Okei, for å bli litt alvorlig: Arne Berggren har rett og slett skjønt det. Det snodige med Lindell og Ragde er at de jo ikke behøver å produsere webinnholdet selv. De har begge mer enn råd til å betale en journalist og webdesigner til å lage en god nettpresentasjon, slik Helene Uri har gjort. Nå kan man selvsagt spørre seg hvorfor en forfatter skal bruke av sine surt opptjente for å gjøre livet lettere for skoleelever. Men hvis alternativet er så mye mas og kjas som de selv gir uttrykk for, burde pengene fort være inntjent. Er det noe forfattere trenger, er det ro til å skrive.
26/10/2007 at 13:36
Min datter nr. skrev særemne om Anne Cath Vestly, og fikk et lite håndskrevet brev, samt et hefte på ca. 20 sider med spørsmål og svar om henne. ACV takket pent for henvendelsen, beklaget at hun ikke hadde tid til å svare individuelt, og ba henne om å sende tilbake heftet når hun var ferdig med det.
Hvilken hun, svært imponert, gjorde, sammen med et takkebrev og det hun hadde skrevet.
Så Anne Cath hadde skjønt det – i en papirverden.
26/10/2007 at 21:24
Fornøyelig debatt dette her. Papirverdenen virker svært langt unna. Du skal være bra sløv om du ikke klarer å rake inn et anstendig resultat via google. Ikke direkte avskrift, da. Hallo, det går ikke an.
Men jeg samstemmer med Anne B. Ragde – ungene har ikke lært ortografi på skolen. Kebabnorsk og sms-tøys ikke all ære. Forresten er hennes bok “Arsenikktårnet” minst like god som “poplene”.
29/10/2007 at 16:08
Sånn kan det også gjøres: http://forfatter.net/knudtsen/ Og det fra/om en forfatter som heller ikke avviser elever som skal skrive særoppgave om ham.
Norske forfattere som har tid til å stille opp på alt det mølet tebloidpressen vil ha dem med på (og i tillegg har tid til å begå innbrudd i champagnerus) burde ha tid til i alle fall å sende et ark eller to med standardinformasjon til spørrende skoleelever. Det handler om respekt og alminnelig folkeskikk (som det påstås at ungdommen mangeler, men som kanskje til og med kan være skejvfordelt blant “voksne” forfattere også?).
29/10/2007 at 16:15
Arrrgh… * kjemper med trangen til å si hva jeg egentlig mener om Ragdes erkedustete stunt… og vinner * Fint du nevner Ingar Knudtsen, som var tidlig på nettet og som har jobbet jevnt og trutt siden.