Forbes undrer seg over hvorfor så mange brukere velger å laste ned Radioheads siste plate ulovlig, når den kan fås helt lovlig og gratis på gruppas nettsted:
With popular album releases, illegal download volumes normally outstrip sales, says Garland. But more surprising is that fans chose to steal music they could legally download for any price they choose.
For egen del er jeg ikke overrasket i det hele tatt. Når inrainbows.com er oppe (i skrivende stund er det utilgjengelig) møtes du av et minimalistisk grensesnitt som bare gir muligheten til å velge mellom nedlasting og kjøp av discbox. Du kan ikke høre på smaksprøver av musikken, og resultatet er at du blir bedt om å betale en passelig pris for et produkt du ikke har hørt. I tillegg må du registrere deg for å laste ned gratis, en praksis jeg definitivt ikke er alene om å være grundig lei av.
Med andre ord: betalingsmodellen passer utmerket for etablerte Radiohead-fans, men for potensielle nye kunder som ønsker å få en idé om hva dette er for noe før de betaler, står valget mellom å gi fra seg epostadressen og klikke seg gjennom hele nedlastingsprosedyren to ganger, eller å putte “in rainbows” inn i en P2P-søkemotor. Radioheads prosjekt er både framtidsrettet og kult, men det hadde tjent på å ta høyde for regelen om at lettvinthet vinner hver eneste gang på nettet…
18/10/2007 at 13:40
Det er en måte å si det på. Men Radiohead har jo gjort akkurat det som mange har etterlyst, musikkfiler til en billig penge, uten DRM. Det folk gjør når de laster ned(ja, grensesnittet er kanskje ikke det beste, og registrering er en lei ulempe dersom en faktisk skal betale med kredittkort) er jo at de beviser påstanden til musikkindustrien, det hjelper jo ikke om musikken er billig og uten DRM, folk laster ned gratis fra fildelingsnettsteder likevel. Dessuten så er “gratis” litt vanskelig å si, siden du får et gebyr når du bestiller, så den er nok ikke helt gratis likevel.
18/10/2007 at 13:41
Fullstendig enig. Hadde tenkt å bestille fra siden selv, men etter mye klikking ga jeg opp hele greia. Siden deres er en god påminnelse for oss som prøver å gjøre ting brukervennlig.
18/10/2007 at 14:08
Arg: Jeg er ikke enig i at dette beviser musikkbransjens påstand. Siden grensesnittet er så langt fra det brukere flest forventer i våre dager (ærlig talt: hvor vanskelig hadde vært å legge inn forsmaker på produktet?), er det all mulig grunn til å tro at XmasB og undertegnede har fått følge av mange andre. Det er velkjent fra e-handel at en stor andel av kundene “snur i døra” fordi de ikke finner ut av grensesnittet, og det hadde vært greit å vite mer om trafikken på inrainbows.com før man trekker bastante konklusjoner om folks brukervaner.
18/10/2007 at 20:11
Jeg er helt enig! Med én gang jeg så at jeg måtte registrere meg hoppet jeg over til en alternativ kilde. Noe jeg gjorde rett i, skjønner jeg..