Begrensninger kan føre til innovasjon. Prinsippet bak pecha kucha – å gjennomføre en Powerpoint-presentasjon på 20 slides à 20 sekunder – kan gi interessante resultater som dette. Senere denne måneden skal jeg oppsummere 50 år med romforskning på 10 minutter, så her er det definitivt noen tips å få med seg.
Det viktigste å huske på er likevel dette: gi beng i detaljene. Folk husker sjelden mer enn 4-5 hovedpunkter, enten du snakker i 6:40 (pecha kucha-format) eller to klokketimer. Powerpointslides proppfulle av tekst er mentale krykker for foreleseren, som ikke gjør noe annet enn å avlede publikums oppmerksomhet fra hovedpersonen. Nyttig for tryllekunstnere, men døden for forelesere.
05/09/2007 at 12:59
Eller enda bedre: Bruk bilder og figurer (ting hvor det virkelig hjelper å ha visuell støtte), gjerne med oppbygninger, men med så lite tekst som mulig. Og det er i alle fall tabu å bruke presentasjonen som huskeliste for seg selv, og så å tygge seg gjennom punkter og undertekster som tilhøreren utmerket vel kan lese selv.
05/09/2007 at 13:42
Bilder er bra, men også en fallgrube for det flertallet av oss som har begrenset visuell kompetanse. Et ekstremt eksempel: for noen måneder siden overvar jeg en presentasjon hvor en akk så velkjent clip art-fyrstikkmann var gjennomgangsfigur. Han spilte absolutt ingen rolle i presentasjonen, utover det å signalisere til den delen av publikum som i det hele tatt brydde seg at man sannsynligvis hadde å gjøre med en foreleser som satt grundig fast i forrige tiår.
05/09/2007 at 22:36
Jeg anbefaler Presentation Zen for tips of Powerpoint og annet relatert til presentasjoner.
05/09/2007 at 22:47
Alf Kåre: Presentation Zen har ligget i Bloglines-kontoen min lenge nå. Veldig bra!