Etter å ha brukt Nokia E61i i et par måneder, er det på tide å gjøre opp status. Aller først: jeg er fremdeles meget fornøyd med telefonen. Den har tålt alt jeg har utsatt den for, fra fall fra meterhøyde ned på asfalt, til å ligge i ytterlomma på en sykkelsekk i styrtregnet som har preget sommeren i sør. Maskinvaren er utmerket, men det er verre med utvalget av programvare, spesielt med tanke på det enorme antallet telefoner som kjører Symbian (denne lista over gratis programvare er ganske typisk). Men jeg har da klart å finne endel gode programmer og tjenester i denne perioden. En foreløpig liste følger nedenfor:
Agilemessenger er en chatklient som støtter MSN, AIM, Yahoo, ICQ og GoogleTalk. Oversiktlig og greit grensesnitt, og veldig enkelt å ta mobilbilder og overføre dem til folk du chatter med. Bruker du GPRS eller 3G, blir det fort penger å spare på å chatte fremfor å bruke SMS, og derfor kan prisen på 34,95 Euro bli tjent inn ganske raskt.
MGMaps hadde opprinnelig støtte for Google Maps (derav navnet), men den ble fjernet etter påtrykk fra Google. Likevel gjør denne lille kartapplikasjonen en god jobb med å genere kart for de av oss som ikke har innebygd GPS. MGMaps’ største svakhet ser ut til å være at den mangler en offline-funksjon: du kan altså ikke generere et kart via wifi hjemme og så bruke det når du går ut – kartet blankes ut etter en stund uten nettforbindelse. Gratis.

Screenshot0004.jpg

Mobipocket eBook Reader er en ebokleser som leveres av ebokhandelen Mobipocket. Faste lesere vil vite at jeg er en svoren tilhenger av ebøker, og selv om Mobipocket krypterer ebøkene sine er prisene på endel titler så lave at jeg faktisk kjøper dem. Mobipocket Reader kan også lese HTML- og ASCII-filer, selv om formateringen av og til blir litt snodig. En av de nyttigste funksjonene i leseprogrammer for små skjermer er autoscroll, som forvandler sideblaing til rulletekst. Det krever litt tilvenning, men det sparer tommelen for svært mange trykk gjennom en typisk 10 000-siders roman. Gratis.
Nokia Podcasting er, som navnet antyder, et podcastprogram utviklet av Nokia. Av alle programmer jeg har lastet ned, er nok dette det jeg bruker oftest. Podcasting kommer med sin egen liste over anbefalte podcaster, men det også en smal sak å legge inn RSS-feeder til dine favoritter. Du kan velge å oppdatere automatisk eller manuelt (jeg bruker det siste, da jeg ofte ikke er i nærheten av et høyhastighetsnettverk med mobilen). Programmets største svakhet: det ser ikke ut til å være mulig å sette opp spillelister – hver enkelt podcast må startes manuelt. Men med tanke på at Podcasting er gratis, er det en liten innvending.

Screenshot0001.jpg

Opera Mini er et uunnværlig hjelpemiddel for mobilsurfere. Nokias innebygde nettleser er ikke ueffen, men den er ikke på langt nær så god til å reformatere store nettsider til små mobilskjermer. Operas serverteknologi, som komprimerer data før de når mobiltelefonen, sparer både tid og kroner. Hvis du – som jeg – liker å kunne sitte i sola på Ullevålseter og svare på spørsmål som “hvilket av de barske børnerimene handler om en gutt som går gjennom isen”, er Opera mini for deg. Gratis.
Quickoffice er den ledende (om ikke den eneste) produsenten av Office-kompatibel programvare for Symbian-telefoner, og dermed helt nødvendig for undertegnede, som også bruker mobilen som skriveredskap. Quickoffice er ikke gratis på E61i, slik det er på enkelte andre modeller, men for en oppgradering til 176 kroner får du aller siste versjon (4.5), med støtte for Word, Excel og Powerpoint. Jeg har foreløpig bare testet tekstbehandlingsdelen, men den har tålt det jeg har kastet på den av lange og kompliserte Word-dokumenter.

Screenshot0001.jpg

Screenshot for Symbian ble brukt til å ta skjermdumpene på denne siden. Svært enkelt og helt gratis.
Shozu brukes til å laste opp bilder og videoklipp til Facebook, Flickr og en rekke andre tjenester. Selv om Flickr også kan ta imot bilder via epost, er Shozus løsning enklere og mer elegant: den tilbyr meg å sende et bilde så snart det har tatt det via et valgfritt aksesspunkt (wifi hjemme og GPRS ute, f.eks), og gjør det også enklere å tagge, forminske og rotere bilder på forhånd.
Solun’-u er en miniversjon av Solun, som var et strålende planetarieprogram for EPOC (forløperen til Symbian-systemet som brukes av Nokia). Dessverre blir Solun’-u litt for mye mini for min smak: her får man bare en grov oversikt over stjernenes, Solas, Månens og planetenes posisjon, uten muligheter for zoom, eller finne detaljer om andre himmellegemer. Men så lenge det er gratis og det ikke fins alternativer, er det lite å gjøre med den saken.

Screenshot0001.jpg

SymSMB lar deg dele innholdet på mobilen din via SMB, som er en nettverksprotokoll for Windows. Det betyr at mobiltelefonen din blir synlig som en harddisk på Windows-nettverket ditt (ja, for du bruker selvsagt nettverksfunksjonen?) uten at du behøver å installere ekstra programvare. Om du har wifi trenger du heller ingen kabler. Siden SMB er støttet via Samba i OS X og Linux, betyr det at også vi som kjører ordentlige operativsystemer også kan kommunisere med vår E61i. Programmets største svakhet er at det er litt kluntete å sette opp under Linux. Pris: 24,95 Euro.
Y-Browser har ikke verdens mest innovative navn, men gjør en god jobb som erstatter for den innebygde filviseren. Internminne og minnekort vises som egne disker (hhvis C: og E:), og de fleste filtyper kan åpnes direkte fra programmet. Programmet var veldig kjekt å ha da jeg ved en feil ba podcasting-programmet om å lagre filer til internminnet, og med ett gikk tom for minne. Gratis.
Så til to smertensbarn. Det følger ingen spill med E61i (w00t!) – tetrisklonen S-Tris 2 er omtrent det eneste jeg har funnet som ser ut til å fungere normalt på en skjerm som både har større oppløsning og en annen orientering enn mobilskjermer flest. Realplayer og Flash er standardspillerne for video på Nokia, hvilket betyr at du i prinsippet kan se BBC-nyheter og nyte YouTube, men ikke spille av egne avi- og divx-filerl. Divx Player skal visstnok gjøre det, men demoversjonen jeg fant krevde kodeker jeg ikke fant, og mange brukere har tydeligvis hatt problemer med programmet. Alternativet er programmer som Mobile DVD, som bruker Windows-basert programvare til å konvertere til filer som så kan spilles på mobilen. Ingen Simpsons-episoder på bussen med det første, med andre ord.
Tjenester
To tjenester ingen seriøs bruker bør være foruten, er synkronisering av kontakter og kalender. Brukere av Outlook/Exchange kan forvente at slikt fungerer ut av boksen, og Nokia har da også full støtte for Microsoft-standardene. Men som mangeårig bruker av åpen programvare har jeg gjort mitt ytterste for å slippe, og med E61i fikk jeg for første gang løsninger som fungerte sømløst. Kalendersystemet mitt baserer seg på Google Calendar, som jeg synkroniserer mot mobilen via GooSync. Dette nettstedet støtter stort sett det som er av mobiler med innebygd kalender, og er vel verdt et forsøksabonnement.
Via Netcom kan jeg synkronisere kontaktdatabasen, og dermed har jeg også en sikkerhetskopi av det elementet som gjør tilværelsen som frilanser mulig. På ToDo-lista står – ironisk nok – ToDo-lister og faste merkedager, som det ennå ikke finnes noen standard for, samt synkronisering av epost. Det siste planlegger jeg å gjøre ved å svitsje til IMAP i nær framtid.
Pekere til programvare for Symbian Series 60, versjon 3
ESeries Blog, programomtale
Fyldig liste fra Allaboutsymbian.com
Symbian freeware
Programvare fra Smartphoneware
Installér Python og Python-programvare
S60.com Applications
Tommi’s S60 applications blog
Merk: Vil bli oppdatert.