Avansert desktopsøk har eksistert en god stund i Linux, jamfør prosjektet Beagle, men i likhet med mange andre har jeg aldri fått det til å fungere ordentlig. Derfor var jeg kjapt ute med å installere Linux-versjonen av Google Desktop da den ble lansert her forleden. Foreløpig er jeg positivt overrasket: null installasjonsproblemer med samme fil på ulike varianter av Ubuntu, indeksering av 73 198 filer gikk greit i bakgrunnen og søket ser ut til å være presist. To raske trykk på CTRL-tasten er alt som skal til for å få opp et søkevindu, og deretter Bare Funker Det. Ingen liten luksus idag, det.
Det mest negative jeg har kommet over hittil (bortsett fra at jeg antagelig har gjort hele /home/eirik tilgjengelig for Googles forretningspartnere, samt CIA 😉 er mangelen på søk i Word-filer. Jeg er en varm tilhenger av åpne standarder, og produserer mine originaldokumenter i ASCII- eller Openoffice-format, men sitter likevel på en drøss med .doc-filer (698, for å være helt presis). Sistekorrektur av egne bøker og artikler blir f.eks. uvegerlig returnert i Word-format, og jeg har ikke tatt meg bryderiet med å lagre på fornuftig vis.
Nuvel, dette er vel strengt tatt et argument for å konvertere alle låste, proprietære .doc’er til .odt’er. Og scriptet man trenger fins selvsagt innebygd i OpenOffice – i den engelske versjonen under File/Wizards/File Converter (takk, Pål!) Tygger seg gjennom arkivet mitt as we speak, samtidig som Google Desktop indekserer fortløpende. Kool.
29/06/2007 at 09:25
Du finner denne funksjonaliteten i Open Office:
Fil -> Veiviser -> Dokumentkonvertering
29/06/2007 at 09:33
Takk for tipset om hvordan man gjør det i den norske versjonen, Pål. Oppdaget det selv og endret mens du kommenterte. Går litt tregt på maskinen nå – det er fremdeles noen hundre filer igjen å konvertere… 🙂
29/06/2007 at 10:43
Ett råd: Behold .doc filene etter du har “konvertert”.
Og hvis du synes det er gøy å knote litt og har en lisens for Microsoft Office så sett opp WINE (lar deg kjøre eldre Windows-programer) så du kan sammenligne konverterte komplekse .doc-filer av enorm viktighet med .odt-filene. Både OpenOffice og antiword-pakken (et script for konvertering av .doc) har en god del kjiiipe svakheter. Hvis Word-dokumentet består av masse tekst som er enkelt formattert med overskrifter, litt bold tekst, litt understreket tekst og that’s about it så er det bare å kjøre på og konvertere og alt er vel. Hvis Word-dokumentet inneholder tabeller, OLE-objekter (f.eks et Excel-regneark) og annen komplisert formattering så risikerer du f.eks at hele tabeller mangler i det konverterte dokumentet. Det hadde vært flott om det gikk å mate inn ca 700 .doc filer og vips så har du 700 tilsvarende .odt filer, men nei, that’s not it, har de mer enn grunnleggende formattering så må du åpne orginalfilen og den konverterte filen og sammenligne.
Et siste lite tips: KWord (KDE, fra KOffice, følger også med Ubuntu) kan også åpne .doc filer og er i noen tilfeller bedre på å tolke dem. KWord kan lagre filer som .odt (I tillegg til KWord’s eget format og en haug andre formater).
29/06/2007 at 10:53
Hadde ingen planer om å slette noe som helst, Øyvind – harddiskplass er billig. Ellers er komplekse Word-dokumenter så å si fraværende i arkivet mitt – det er en av fordelene med å være bokforfatter. KWord har jeg fulgt i årevis, og er aldri blitt veldig glad i grensesnittet… 🙂