Vi kjøper færre bøker på nettet. Hva blir det neste – at skrivemaskinsalget tar helt av? Okei, så tar denne statistikken sannsynligvis ikke høyde for utenlandsk nettsalg – det kan altså hende at Amazon og Play m.fl. redder norske bokkjøperes ære. Men inntil videre kan jeg bare slutte meg til Ivar Tronsmo, nok en gang.
28/06/2007 at 09:42
En til “utrolig, men sant” fra NRK (ikke bli alt for sjokkert nå): Unge bruker i liten grad e-post! *gisp*
28/06/2007 at 10:22
Jeg syntes faktisk det var litt merkelig, jeg – i og med at boksalget totalt sett faktisk øker. Spesielt tatt i betraktning at i alle fall én stor nettbokhandel spanderer portoen på oss.
Forøvrig skrev ikke NRK at vi kjøper færre, men at vi kjøper mindre bøker på på nett. Hvor kjøper du småbøkene dine? 🙂
28/06/2007 at 10:32
Lasse: Jeg er enig. Det er et snodig resultat, og om det viser seg å være feil vil det ikke være første gang i bokstatistikkenes historie. Ad færre/mindre – jeg så den også. Det er slikt som får en wikipedist til å lete etter “Rediger”-flaket på nettsiden, får han sukker oppgitt og klikker videre… 😉
28/06/2007 at 11:22
Børge, om du leste det som sto der, så var det faktisk 50% av de unge som mente e-post var det viktigste verktøyet i en fremtidig jobb.
28/06/2007 at 11:47
Oppga de virkelig ikke noen kilder?
28/06/2007 at 13:38
Jeg har sett endel på norske nettbutikker med bøker siden jeg flyktet fra Norge og de er rett og slett totalt aktuelle.
Først og fremst er de svindyre. Riktignok har jeg ikke vært innom en vanlig norsk butikk, såvidt jeg husker var de også ganske dyre før jeg flyktet, men i forhold til prisen på bøker i den lokale bokhandelen er prisene nettbutikkene tar totalt latterlige. En bok koster vanligvis 100-150 SEK. Nettbutikkene tar dobbel pris for bøker (i forhold til det jeg har blitt vant til å betale, ihvertfall). Jeg ville sikkert kjøpt langt flere (norske) bøker om de hadde hatt samme prisnivå som svenske (riktignok har jeg incentiv til å kjøpe svensk fremfor nrosk for tiden, må tross alt lære språket, men lavere pris ville hjulpet).
Et annet hinder (for meg) er at én nettbutikk jeg prøvde krevde norsk adresse. Kan jeg ikke handle i nettbutikken, så er det klart jeg ikke handler…
29/06/2007 at 03:18
Øyvind: jeg kan bare stemme i med at nettbokhandler som krever kundeadresse i et bestemt land, jo bestrider mye av det essensielle med nettbutikker i utgangspunktet — kundens (og forsåvidt butikkens) frihet fra å måtte oppsøke (ligge på) et bestemt sted for å kunne handle (selge). Idiotisk. Og dårlig forretningsvett, skulle jeg tro (hvis de da ikke mener de taper mye tid/penger på å måtte sende til utlandet; dog kunne de jo skaffet seg endel goodwill hos kunder som kanskje vender hjem igjen senere).
Jeg kan til nød forstå at nettbutikker som selger store, tunge ting i visse tilfeller kan kvi seg for alt styret med å sende til utlandet, men noe så lettvint å sende i posten som bøker skal du vel lete lenge etter. Og flere amerikanske nettsjapper jeg vet om, sender faktisk tildels digre, uhåndterlige greier over post til mesteparten av den siviliserte verden, og faktisk også til noe av den mindre siviliserte (eksempelvis til soldater i ymse områder de måtte befinne seg i i embeds medfør). Konseptet kalles som kjent “service”.
Konklusjonen blir vel trist nok at mange norske nettbutikker dessverre har en holdning til service lik mange av sine ikke-nettilstedeværende forgjengere…
29/06/2007 at 09:41
Kjenner meg helt klart igjen i den undersøkelsen der. Jeg kjøper norske bøker i butikken, og utenlandske bøker på nett. Pris er selvfølgelig årsaken til dette. Når det ikke er noe å spare på å kjøpe over nett, kan jeg like så godt hente boka i dag. Alternativet er jo å vente ved postkassa.