Jan Omdal skriver godt og poengtert om bokbransjens framtidsfrykt i Dagbladet idag:

Fildeling er ikke den eneste teknologiske nyskapningen bokbransjen reagerer negativt på, fordi den utfordrer opphavsretten slik vi kjenner den. Nesten like trist var det å følge bokbransjens reaksjoner på kunnskapsminister Øystein Djupedals utspill om gratis digitale læremidler via prosjektet Nasjonal Digital Læringsarena. […] Også Googles boksøk, som både er kulturformidling i global målestokk og en potensielt viktig forretningsmulighet for bokbransjen, blir møtt av mye tung skepsis.


Omdahl har også en peker til et innlegg i Aftenposten, hvor informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal-konsernet går til frontalangrep på Venstres fildelingsforslag, og lykkes i å demonstrere hvor uinformert en informasjonssjef kan tillate seg å være på de kanter:

Forlagsbransjen har vært relativt uberørt til nå, men vi kommer til å få det samme straks folk venner seg til å lese på skjerm. Og den dagen kan komme fortere enn vi tror: Dagbladets Magasinet fortalte nylig om hvordan japanerne bruker mobiltelefonene til å lese romaner. Forfattere og forlagsfolk verden rundt bekymrer seg nå for dette i økende grad.


Sånn for ordens skyld: den samlede skjermlesingen overgår nå lesing av tekst i aviser, blader og bøker til sammen (Buset mener åpenbart at nettavisene bare er til pynt). Og mobilbøkene i Japan er den foreløpig eneste vellykte forretningsmodellen for salg av tekst til skjerm.
Oppdatering: I en kommentar til min kommentar til Dagbladet-artikkelen peker Buset på at han har skrevet et annet innlegg i Dagbladet, som dels står i motstrid til det som som skrives i Aftenposten-artikkelen. Mobilbøkene er visst ikke en bekymring likevel.