Jan Omdal skriver godt og poengtert om bokbransjens framtidsfrykt i Dagbladet idag:
Fildeling er ikke den eneste teknologiske nyskapningen bokbransjen reagerer negativt på, fordi den utfordrer opphavsretten slik vi kjenner den. Nesten like trist var det å følge bokbransjens reaksjoner på kunnskapsminister Øystein Djupedals utspill om gratis digitale læremidler via prosjektet Nasjonal Digital Læringsarena. […] Også Googles boksøk, som både er kulturformidling i global målestokk og en potensielt viktig forretningsmulighet for bokbransjen, blir møtt av mye tung skepsis.
Omdahl har også en peker til et innlegg i Aftenposten, hvor informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal-konsernet går til frontalangrep på Venstres fildelingsforslag, og lykkes i å demonstrere hvor uinformert en informasjonssjef kan tillate seg å være på de kanter:
Forlagsbransjen har vært relativt uberørt til nå, men vi kommer til å få det samme straks folk venner seg til å lese på skjerm. Og den dagen kan komme fortere enn vi tror: Dagbladets Magasinet fortalte nylig om hvordan japanerne bruker mobiltelefonene til å lese romaner. Forfattere og forlagsfolk verden rundt bekymrer seg nå for dette i økende grad.
Sånn for ordens skyld: den samlede skjermlesingen overgår nå lesing av tekst i aviser, blader og bøker til sammen (Buset mener åpenbart at nettavisene bare er til pynt). Og mobilbøkene i Japan er den foreløpig eneste vellykte forretningsmodellen for salg av tekst til skjerm.
Oppdatering: I en kommentar til min kommentar til Dagbladet-artikkelen peker Buset på at han har skrevet et annet innlegg i Dagbladet, som dels står i motstrid til det som som skrives i Aftenposten-artikkelen. Mobilbøkene er visst ikke en bekymring likevel.
25/04/2007 at 14:10
Kjempe kul siden med masse fett stuff..
Du kommer til løkeberg skold torsdag.. ser deg der.
Jakob 🙂
25/04/2007 at 14:11
Vi gleder oss til du kommer til Løkeberg skole!
Vi har funnet fakta om deg på denne siden.
Det er en utrolig bar side!
Vi ses!
PS: FOR AT DU SKAL KJENNE MEG IGJEN SER DU ETTER EN SKIKELIG KUL GUTT OG EN STABÆK DRAKT
25/04/2007 at 20:24
Det var fin side du…
Jeg treffer deg på løkebergskole på torsdag.
Og boka di Neopangea var kul!
🙂
26/04/2007 at 11:28
Hei,
Har lest debatten med stor interesse. Jeg er en av de forfatterne som ser frem til en brukbar e-bok, og ser at det elektroniske formatet kan gi bøker en utrolig stor fordel. Husker kontrakter fra åtti og nittitallet der elektroniske rettigheter ikke var nevnt og da jeg spurte fikk jeg svaret at det ikke var noe jeg trengte bekymre meg for, de rettighetene var så små og dessuten var de forlagets eiendom. 🙂 Bokbransjen halter nok etter. Mvh, Liv M. Alver (gammel SF forfatter)
28/04/2007 at 07:51
Hei Liv Margaret, morsomt å se et kjent navn her! Jeg har heller ikke hatt spesielt oppmuntrende erfaringer med forlag og elektroniske rettigheter. Det store problemet nå er vel egentlig ikke når forlagene skal satse for fullt på elektroniske medier, men snarere om det store flertallet av lesere kommer til å bry seg den dagen et tilbud eventuelt eksisterer.
Forøvrig mener jeg at iTunes er den viktigste kanalen for digitalisert skjønnlitteratur. 🙂