Så er det lansert, prøveprosjektet der Nasjonalbiblioteket (NB) i samarbeid med NFF lager en miniversjon av Google Book Search, basert på bøker som handler om nordområdene. Prosjektet er en forsmak på NBDigital, som med tid og stunder skal gjøre hundretusener av bøker, filmer, aviser og tidsskrifter tilgjengelige for alt folket. Det skjer på samme dag som NB holder en stor konferanse om emnet i Oslo (jeg hadde ikke anledning til å delta, men Tord blogger den på direkten), ordene er mange og pompøse og serveren behørig overbelastet. Hvilket er en bra ting, da noe av poenget med prøveprosjektet er å måle etterspørselen. Etter å ha testet boksøket mistenker jeg at interessen neppe vil vare, dog.
La meg forklare. Jeg har lenge ment at bøker bør være søkbare på nettet. Amazons “Search inside the book” og Google Book Search er glimrende researchverktøy for frilansere, studenter, journalister, forskere med mange flere, og hvem vet om ikke eksponeringen også gir litt halesalg. Og i så måte ser nordområdesatsingen ut til å innfri. Du kan putte begreper inn i søkefeltet og få treff på titler som du så kan lese på skjerm i sin helhet. Standardoppløsningen var riktignok i dårligste laget for mine 42 år gamle øyne, og flere bøker så ut til å ha en påfallende fargeforskjell på sidene, men søkesystemet leverer (når det ikke gir en feilmelding som forteller deg at Sun Microsystems har den intellektuelle eiendomsretten til programvaren som nettopp lot være å gjøre jobben sin ;-).
Det leverer altså treff, men så gjør det heller ikke mer. Grensesnittet er som i Google Book Search – informasjonsfattig på grensen til det nødtørftige, med et oppsett i venstremargen som ikke akkurat letter navigasjonen. Her finner man ingen pekere til andre relevante bøker, ingen eksternpekere, ingen forklaringer utover den bibliografiske oppsummeringen, ingen som kan hjelpe deg på direkten og selvsagt intet brukermiljø rundt bøkene. Resultatet er at den som ønsker kontekst, forklaring og miljø, må klikke seg videre til Amazon, Librarything, Goodreads osv. Eller rett og slett hoppe på sykkelen, og tråkke avgårde til sitt nærmeste folkebibliotek.
Her er det viktig å huske på forskjellene mellom Google og NB. For mens Google Book Search er en privatfinansiert videreføring av selskapets forretningsmodell, vil NBDigital bli et offentlig finansiert prosjekt hvis mål er å gjøre kulturarven tilgjengelig for alle nordmenn. Vi snakker om et generasjonsprosjekt som må være istand til å overleve regjeringer av alle politiske avskygninger. Da trenger prosjektet legitimitet, og det får det bare hvis det engasjerer et stort antall av brukerne som til sjuende og sist betaler for kalaset. Det i sin tur vil kreve at NB tar det krevende steget fra tilgjengeliggjøring av digitalisert innhold, til formidling. Kan hende er det på tide å invitere hovedtalere fra flere firmaer enn Google, når man holder nasjonale konferanser.
Dette er forøvrig et tema jeg kommer grundigere tilbake til i en artikkel som kommer på trykk og nett sent i mai.
25/04/2007 at 12:33
Du klarte i allefall tydeligvis å FINNE FRAM til denne tjenesten.
Mulig jeg og en min gruppe frustrerte med-letende digitalbokentusiastiske venner er usedvanlig ubegavede, men vi har nå lett siden i går morges OG VI LETER FREMDELES. Ingen artikkel om eventen nevner url. Det er ingen url på http://www.nb.no sin forside. Det er ingen url i artikkel om prosjektet lenket fra nb.no sin forside. Hvis den er lenket fra nb.no sin “Søk i våre kataloger”-side, er den så usedvanlig krøkkete lagt opp at vi ikke klarer finne den. Prøver vi http://www.nbdigital.no blir vi redirected TILBAKE TIL http://WWW.NB.NO! HJELP!!!
25/04/2007 at 13:56
Geir, her kommer hjelpen:
Du ser kanskje den lille søkeboksen midt på på høyresiden? Der det står “Søk i NBs nordområdemateriale”. Skriver du inn noe der og klikker søk kan du lese scannet materiale på nett.
Jeg synes dette er et godt tilbud, MEN (og et stort men…) det er ikke så veldig lett å skjønne at MIDDELS kvalitet gir bedre lesbarhet enn STANDARD, og det du søkte på bør vises uthevet i teksten ellers må man jo lese hele siden for å finne det igjen…
25/04/2007 at 14:09
Kommentar til Geir: det er faktisk samme inngang som det vanlige søkefeltet i venstremargen deres. Et søk der vil gi deg muligheten til å filtrere på digitalt materiale.
26/04/2007 at 10:18
FØRST gjøre søk og SÅ avgrense til digitalt materiale – for meg virker det tungvint og ulogisk…