…ble den kalt, bestselgeren Lars Saabye Christensen hadde for noen år siden. Og med all mulig rett, om man skal tro en undersøkelse som nylig ble gjort i Storbritannia. Der viser det seg at 35 % av dem som kjøpte bestselgeren Vernon God Little ga opp før slutten, mens 32 % av eierne av Harry Potter and the Goblet of Fire innrømmet det samme. Rowlings bok (som forøvrig var den som fikk meg til å gi opp hele Harry Potter-franchisen) slo dermed ingen ringere enn James Joyces Ulysses, som er notorisk tunglest.
Ellers sier 55 % av de spurte at de kjøper bøker av dekorative årsaker, hvilket kan forklare hvorfor så mange klassikere ligger på topp ti-lista over ikke ferdigleste titler. Man skal være varsom med å sammenlikne norsk og britisk statistikk, men disse tallene kan hjelpe oss til å forstå følgende paradoks: mens leseundersøkelser gjort av den norske bokbransjen viser en klar økning i lesingen og boksalget har tatt seg sterkt opp det siste året, lånes det ut færre bøker i bibliotekene, mens Norsk Mediebarometer registrerer en utflating i prosentandelen lesere og antall minutter som brukes på bøker per dag.
De forvirrende signalene kan maskere to fenomener som ikke nødvendigvis fanges opp i leseundersøkelser: at folk antagelig ikke leser bøker på samme måte som de gjorde før, og at boka som fysisk objekt har fått en annen rolle. De siste tiårene har vi sett et grunnfjellsskifte i måten tekst formidles på her til lands (framveksten av tabloidaviser og nettmedier er stikkord), og det er all mulig grunn til å tro at nye tekstformer påvirker lesernes forhold til boka, slik flerkanalsamfunnet og nettet påvirket seernes forhold til TV. Samtidig har økt velstand, flere salgskanaler, en rekke globale bestselgere og lavere priser gjort boka langt mer tilgjengelig som produkt.
Når flere kjøper bøker, må vi også regne med å se bokeiere som ikke har et bibliofilt forhold til boka. Det betyr ikke at vi noensinne kommer til å se folk i kø for å Harry-handle bøker i Sverige (selv om de burde gjøre det, da prisen er lav og kvaliteten er høy over Kjølen), men det kan tyde på at nye grupper er iferd med å få et forhold til boka – på sine premisser. For forfattere og forlag, som får pengene sine uansett hva leserne gjør med bøkene etterpå, er dette gode nyheter. I alle fall hvis man klarer å leve med tanken på at en viss prosentandel av bokkjøperne faktisk bare er det – bokkjøpere, og ikke lesere.
04/04/2007 at 00:42
«Halvbroren» leste jeg i sin helhet (skjønt, det tok sin tid), likeså «Harry Potter and the Goblet of Fire». «Ulysses» har jeg aldri begynt på, men kjenner til den angivelige tunglestheten. Det er sjelden jeg har gitt opp en bok når jeg først har begynt på den, men det har forekommet. Bl.a. kom jeg kun halvveis i William Faulkners «As I Lay Dying» før jeg kasta den i veggen i ren frustrasjon og den er tynn.
Men apropos andre medier; jeg har faktisk lest flere bøker på skjerm, gjerne fra gutenberg.org, men også andre steder. Bøker jeg i farta husker å ha lest i sin helhet på nett er bl.a.: «Eastern Standard Tribe» av Cory Doctorow, «Animal Farm» av George Orwell, «The Island of Dr. Moreau» av H.G. Wells, «The Time Machine» av H.G. Wells, og «Peter Pan» av J.M. Barrie. Gutenberg.org er fin når man skal stryke en tittel av «klassikere som må leses»-lista.
04/04/2007 at 07:12
Har veldig stor sans for Gutenberg-prosjektet (noe av det første jeg krysset av på lista der var et par av Edgar Rice Borroughs klassiske Barsoom-bøker), men foretrekker klart å lese e-tekster på noe behagelig bærbart, som en PDA. 🙂
04/04/2007 at 14:15
Sånn på stående fot kan jeg ikke komme på noen skjønnlitterære bøker jeg ga opp fordi de var tungleste, men jeg orker sjelden å tvinge meg gjennom ei bok fordi jeg “må”. Erlend Loes “L” for eksempel, leste jeg aldri meir enn 7-8 sider i — den falt rett og slett ikke i smak.
Personlig foretrekker jeg fremdeles å lese bøkene mine på papir, men jeg bidrar nok ikke til det økte boksalget: minst 75 % av hyllemeterne mine er kjøpt brukt.
(Og litt på sida: Jeg har blitt veldig mye flinkere til å kvitte meg med lesestoff. Jeg sorterte nylig ut omtrent tre meter med bøker som jeg ikke trenger å ha på lager, ikke nødvendigvis fordi det er dårlige greier, men de vil enten ikke bli lest igjen, eller de er lette å få tak i på ny. Deles ut til venner og kjente som vil ha — resten går til bruktbutikk:)
07/04/2007 at 10:26
Mitt favoritt-sitat fra “Ekte sekstiåttere spiser ikke seipanetter” (kapittelet “Sekstiåttere i hus og heim”):
“Vi finner imidlertid enkelte grafiske blad i diskrete slanke rammer og bøker i et antall som overstiger gjennomsnittet for den norske befolkning, men som ligger klart under gjennomsnitttet når det gjelder stive permer og gulldekorerte rygger. Man dekorerer ikke ved hjelp av bøker, ihvertfall ikke på den måten” …
07/04/2007 at 11:20
Jeg innrømmer ærlig at jeg har lagt fra meg en del bøker både halvlest og kvartlest, Halvbroren er et eksempel og L ett annet, men verst har det vært å forholde seg til Prosessen. Jeg har kommet nesten halvveis to ganger før jeg har funnet ut at dette gidder jeg ikke bruke mer tid på. Påskelesing i år har forøvrig vært “Etter siste time” av Christophe Dufossé – den kan trygt anbefales!
09/04/2007 at 23:11
Jeg la fra meg “En passende ung mann” av Seth ca. 2/3 ut i den første av to bind. Det var ganske idiotisk i grunnen, siden det er utrolig mange karakterer med, og det blir helt umulig å ta opp tråden uten å begynne på nytt igjen. Sukk.
Ellers synes jeg du skulle ta opp igjen Harry Potter, Eirik. Det er det jaggu verdt. Høy kvalitet og veldig fortjent at det selger så bra som det gjør.