Jorunn blogger om den interessante underskriftskampanjetjenesten som tilbys av Tony Blairs kontor. Her kan vanlige briter f.eks. protestere mot at BBC skal basere sine nettjenester på en mediaspiller som bare kan kjøres på Windows (ironisk nok heter den iPlayer). Siden jeg også formelt sett er en vanlig brite og en varm tilhenger av åpne standarder, skrev jeg under, og fikk dette svaret:
From: Number 10
To: Eirik Newth
Subject: Signing up to ask the Prime Minister to prevent the BBC from making its iPlayer on-demand television service available to Windows users only, and instruct the corporation to provide its service for other operating systems also.
Date: Fri, 23 Feb 2007 10:26:18 +0000 (11:26 CET)
Eirik Newth,
Please click on the link below to confirm your signature on the petition at the bottom of this email. […]
The petition was created by Lynette Dobson and reads:
‘We the undersigned petition the Prime Minister to prevent the BBC from making its iPlayer on-demand television service available to Windows users only, and instruct the corporation to provide its service for other operating systems also.’
Så er spørsmålet: finner man noe lignende på vår egen statsministers hjemmeside? Ka du tru? 😉
24/02/2007 at 22:47
Altså. VG kjører jo jevnlig slike kampanjer. De forteller at temperaturen bør bli høyere, bensinen billigere, skatten lavere, veiene bredere og rettere, kona snillere, huset renere og at Carl I. Hagen bør bli statsminister. Og president. Og muligens også konge.
Det er et morsomt prosjekt, men det har sine klare demokratiske begrensninger som gjør at jeg sliter med å se det som mer enn en morsomhet. Og hvor lite jeg enn liker det, vil nok forbrukermakt være en langt mer effektiv reaksjonsform i overskuelig fremtid. Så la oss heller surfe med Linux – så kommer det av seg selv!
24/02/2007 at 23:45
Betyr det at du er motstander av underskriftskampanjer i sin alminnelighet, eller bare på nettet?
25/02/2007 at 15:22
Man trenger vel ikke statsministerens velsignelse for å protestere mot ham?
Som representant for Folket kan du forresten lage din egen kampanje på Opprop.no. Blant de siste bidragene:
“Folkeaksjon mot Elsk”
“Atombomb hele Midtøsten”
“Skuddpremie på kommunister, nå!”
“Nok er nok”
Heia Folket!
25/02/2007 at 15:48
> Man trenger vel ikke statsministerens
> velsignelse for å protestere mot ham?
Nei, men jeg innbiller meg at underskriftsaksjoner på Downing Streets nettsted blir lagt merke til av Downing Street (mens jeg av en eller annen grunn tviler på at Jens’ kontor gidder å bruke særlig mye tid på Opprop.no). Hvilket er bra, da spørsmålene som tas opp i mange av kampanjene er relevante for store mindretall av det britiske folket.
> “Skuddpremie på kommunister, nå!”
> “Nok er nok”
> Heia Folket!
Ytringsfrihet, stemmerett for alle – ille greier. Hvor er eneveldet når man trenger det?
Men altså: sjekk ut nettstedets regler, så ser du at man har tatt høyde for tøv, tant og ekstremisme. Noe også de fem mest populære kampanjene er en antydning om:
– Ensure that inheritance tax is scrapped in this year’s Budget (94972 signatures)
– Continue funding for the Royal AIr Force Aerobatics Team – The Red Arrows (35786 signatures)
– Repeal the Hunting Act 2004. (33007 signatures)
– Stop proposed restrictions regarding photography in public places (28787 signatures)
– Recognise that music and dance should not be restricted by burdensome licensing regulations. (23527 signatures)
Petisjon nummer fire har til og med en viss interesse for fotografer… 😉
26/02/2007 at 00:57
Altså, underskriftskampanjer er jo en fin måte å protestere på. Jeg har selv skrevet under på noen slike. Men de har stort sett vært “uoffisielle”, drevet fram av noen ildsjeler med et genuint engasjement, som rene protestbevegelser. Hvis slike protestbevegelser skal initieres, organiseres og systematiseres av den eller de som det faktisk skal protesteres mot, synes jeg dette begynner å få et tragikomisk preg. Lurer på hva den gode, gamle serien “Javel, Statsråd/ -minister” kunne fått ut av dette?
Hvis en regjering skal organisere underskriftskampanjer mot sine egne forslag, må jo det bety at de i utgangspunktet tror at det er dårlige forslag – og det synes jeg er et litt vel defensivt utgangspunkt. Ellers kan det være folkeavstemningstanken som her er vekket til live. Dette er en tanke som går på det at folk ikke skal bestemme politisk retning i valg, men kontinuerlig justere kurs i folkeavstemninger.
Jeg mener at denne folkeavstemningstanken er både udemokratisk og upraktisk. Det representative demokratiet er langt fra perfekt, men det fungerer likevel tålelig bra. Jeg vet jo at mange er uenige med meg i dette, men jeg håper likevel på at man finner en langt mer demokratisk og sikker måte å avholde slike avstemninger på enn å klikke på et skjema på en webside dersom det skal arrangeres folkeavstemninger i hytt og pine.
Så, jeg er ikke motstander av underskriftskampanjer noe sted – men mener de har sin helt spesielle plass i et demokrati, og det er ikke som populistisk virkemiddel fra en posisjon!
26/02/2007 at 07:31
Lasse: Du har tydeligvis ikke skjønt hva vi snakker om her. Det er ikke regjeringen som tar inititativ til kampanjene – statsministerens kontor har rett og slett laget en plattform som kan tas i bruk av privatpersoner og organisasjoner som ønsker å nå fram til regjeringen med sitt budskap. Siden regjeringen ofte er den endelige mottakeren av budskapet i underskriftskampanjer, er dette ganske enkelt en av mange måter å si fra om noe på. I det britiske systemet (som i det norske) er det ingen direkte forbindelse mellom underskriftkampanjer og folkeavstemninger, så å trekke inn det i denne diskusjonen er en ren avsporing. Underskriftskampanjer (eller petisjoner) er forøvrig like gammelt som det representative demokratiet i vår verdensdel, og har ofte vært vært et virkemiddel for sosial endring, jamfør chartistene.
26/02/2007 at 18:22
P#4: Så langt jeg skjønner foreslås det krav om ID-kort for å fotografere på offentlig sted. Uten at jeg har googlet fram detaljene, rammer det antakelig den jevne hobby-fotograf/MMSŽer mer enn fotografer med pressekort. Det er visst en terrorlov, dette også. Evt antiterrorlov.
Forresten, hva vil skje med ditt nye folkekrav:
“Ja til en liten gjesteopptreden på lille julaften?”
🙂
26/02/2007 at 18:48
Og nettopp derfor det er OK at folk følger med. For i Storbritannia er antiterrortiltak og overvåkning i ferd med å gå svært langt, og isolerte tiltak som dette trekker i samme negative retning.
Ad Ingrid på lille julaften: jeg var innom opprop.no i ettermiddag og sjekket ut hva man gjør. Har ikke somlet meg til det ennå, men det er jo et verdig tiltak! 🙂