Kåre Valebrokks begrunnelse for å starte TV2 Nyhetskanalen er riktig fornuftig – “seerne vil selv velge når de vil se nyheter” – men løsningen er det vanskeligere å begripe seg på. Å starte en CNN-kloning i et land som (heldigvis!) har så lite nyheter og så få seere som Norge, virker meningsløst. Det fortoner seg som nok et eksempel på at vi helst gjør noe i Norge når svenskene har prøvd det og gitt opp (nå omlagte SVT24 var basert på samme konsept), men skal man tro mediekommentatorene handler det om posisjonering før innføringen av det digitale bakkenettet.
Og saueflokkhypotesen bekreftes av NRKs Grethe Gynnild Johnsen i dag. NRK har nemlig tenkt å gjøre det samme fra september av, vel og merke med mer stoff fra distriktskontorene. Østlandssendingen hele dagen, med andre ord. Yummy. Mens de to store kanalene kaster bort millioner på å holde av plassen i en kø det ikke er sikkert at noen andre er interessert i, mister de sjansen til å satse tungt på levere TV-nyheter på etterspørsel via gratis videocasting i ulike formater til et bredt spekter av plattformer.
Andreas Wiese har nesten skjønt det, når han peker på det meningsløse i ikke å satse på nettet, men samtidig fremhever webtv som det helt store. En person som burde ha en mening om dette spørsmålet, er Vidar Nordlie-Mathisen, som leder omorganiseringen av NRK fra gamle avdelinger som Barn og Ungdom, Drama og Underholdning, til 15 multimediale seksjoner som skal arbeide parallellt med radio, TV og nett. Han skal forelese for PF IT i Oslo den 5. februar, klokka 19, og det gir alle lisensbetalere en sjelden anledning til å finne ut hvor statskanalen går.