Kåre Valebrokks begrunnelse for å starte TV2 Nyhetskanalen er riktig fornuftig – “seerne vil selv velge når de vil se nyheter” – men løsningen er det vanskeligere å begripe seg på. Å starte en CNN-kloning i et land som (heldigvis!) har så lite nyheter og så få seere som Norge, virker meningsløst. Det fortoner seg som nok et eksempel på at vi helst gjør noe i Norge når svenskene har prøvd det og gitt opp (nå omlagte SVT24 var basert på samme konsept), men skal man tro mediekommentatorene handler det om posisjonering før innføringen av det digitale bakkenettet.
Og saueflokkhypotesen bekreftes av NRKs Grethe Gynnild Johnsen i dag. NRK har nemlig tenkt å gjøre det samme fra september av, vel og merke med mer stoff fra distriktskontorene. Østlandssendingen hele dagen, med andre ord. Yummy. Mens de to store kanalene kaster bort millioner på å holde av plassen i en kø det ikke er sikkert at noen andre er interessert i, mister de sjansen til å satse tungt på levere TV-nyheter på etterspørsel via gratis videocasting i ulike formater til et bredt spekter av plattformer.
Andreas Wiese har nesten skjønt det, når han peker på det meningsløse i ikke å satse på nettet, men samtidig fremhever webtv som det helt store. En person som burde ha en mening om dette spørsmålet, er Vidar Nordlie-Mathisen, som leder omorganiseringen av NRK fra gamle avdelinger som Barn og Ungdom, Drama og Underholdning, til 15 multimediale seksjoner som skal arbeide parallellt med radio, TV og nett. Han skal forelese for PF IT i Oslo den 5. februar, klokka 19, og det gir alle lisensbetalere en sjelden anledning til å finne ut hvor statskanalen går.
16/01/2007 at 09:54
Nå så ikke jeg på dette i går, men… Det som slår meg er at jeg ikke helt oppfatter hvilken situasjon man skal nyte dette i. Jeg er storbruker av NRK Alltid Nyheter, som etter min mening er et knallprodukt, og som hever de øvrige nyhetssendingene i radio, samtidig som lydsporene fra det beste på TV blir gjenbrukt der, i tillegg til at man låner fra BBC og SR. Men lyttesituasjonen der er grei, det er i bilen, under matlagingen, via mobilen på flyplassen, osv. Og i alle tilfeller kan jeg bruke øynene til å kontrollere de andre oppgavene i min multitasking. Skulle jeg få plass i min mediehverdag til noen minutter med audiovisuelt inntak av nyheter, måtte jeg anskaffe meg TV på soverommet, samt en av de derre blodharry sengene hvor du kan heve ryggen. Den gangen jeg går til anskaffelse av en eller begge deler, håper jeg noen er så vennlige å skyte meg. 😉
16/01/2007 at 13:24
Jeg husker tilbake til «gamle dager», jeg. Da la NRK ut det aller meste av aktualitetsstoff som ble sagt eller opplest i radio og TV som tekst på webben. Det var da en veldig takknemlig oppgave å finne tilbake til nyhetssaker – det holdt om du kunne gi NRKs søk, eller den noe raskere Google dersom det hadde gått noen dager – et ord eller en frase for å finne saken igjen.
I dag legger de ut video- og lydklipp. Ikke er de søkbare, ikke lar de seg linke til på noen fornuftig måte, de krever spesiell programvare for avspilling …
Men selvfølgelig, når alt – også nyheter og aktualitetsstoff – skal være underholdning istedet for informasjon og opplysning, er det viktig å ikke bare følge saken, men også kunne se hvilken kjole nyhetsoppleseren stiller med.
Fremtiden kommer bakfra!
16/01/2007 at 13:50
Njaeh. Det er da ingen grunn til å rakke ned på bevegelige bilder, om de brukes til det de er best til. I Italia er nyhetsklipp via mobil blitt populært, fordi man bevisst har satset på stoff som egner seg best i videoformat, som sportsreportasjer (mange mener at f.eks. fotball er bedre på film enn som søkbar tekst, men hver sin smak, naturligvis ;-).
Mitt poeng var at TV2 og NRK aldri kommer igang med å utvikle et eget bildespråk for de nye mediemaskinene som folk nå for alvor begynner å kjøpe, fordi de er for fokusert på en teknologi som allerede er gammeldags (digitalt bakkenettverk). Det kaller jeg baklengs inn i fremtiden. Og i tilfellet NRK er det for sikkerhets skyld våre lisensmidler som søles bort på denne måten.
Ellers legger jo NRK ut ovstore mengder med tekst, om ikke direkte transkripsjoner av sendinger. Østlandssending-RSSen min alene genererer flere dusin saker hver eneste dag – langt fler enn det som dekkes på TV. Skal jeg tolke Vidar Nordlie-Mathisen rett, vil du faktisk finne mer tekst på nrk.no i fremtiden, fordi man da vil jobbe parallellt i langt større grad enn nå.
17/01/2007 at 03:10
Virker som opphavsrettsregler og vanetenkning helt blokkerer for at NRK kan hente ut gevinsten av å være gratis/lisensfinansiert, ha arkivet sitt digitalisert og å ha mange gode programmer.
NRK kunne henta inn YouTube-generasjonen om de la til rette for at seerne selv mikset sammen nye programmer ved å lenke sammen klipp og strømmer fra NRKs digitale arkiv.
Pga. dårlig søkbarhet og lenkbarhet blir lyd- og videoklipp så godt som borte for publikum med en gang de er arkivert som enkeltfiler på nettet og ikke lenger er lenket til på nettsidene. NRK-klippene vevpubliseres tydeligvis helmanuelt (bare sjekk hvordan ID3-taggene på NRKs podkaster er fulle av stavefeil og har nytt format for hver episode). Dermed går en glipp av muligheten for at 1 million lisensbetalere med internett (gratis!) kan stille sin kreativitet tilråde for å “rip, mix and burn” og skape massevis av nye vevTV-kanaler. (jfr. YouTubes magnetiske appell)
Hvordan kunne dette vært gjort?
Svart enkelt: La NRK-arkivet bli lenkbart ihht. sendetidspunkt eller annen meta-informasjon.
Jeg burde kunne lage en lenke som sa at jeg skal ha en strøm til en reportasje jeg synes er spesielt interessant i dagens Dagsrevy-sending fra kl 19:37:51 til 19:39:02. Lenka til akkurat denne reportasjen vil kunne f.eks. sett slik ut:
nrk.no/tv/2006-01-17/19:39:02-19:37:51
flere lyd- og bildeklipp ville kunne kjedes sammen, om de så er 1 sekund eller 1 time lange.
Dette kunne blandes med klipp fra andre kanaler, eller med filer til ens egne kommentarer.
Folk ville kunne lage sine egne programmer og dele dem med andre, som for eksempel lage:
– UtsiraTV (alle tidligere Norgerundt-reportasjer fra landets minste kommune, og interssante nyhetssendinger fra lokaltv)
– TILs flotteste scoringer i 2007-sesongen
– Beste astronomireportasjer på Schrødingers-katt
– Teiteste svar på Skavland-spørsmål i høst.
– Dårligste vitser på Rorbua i fjor.
– Mest sexy værdamepositurer (…vel det er vel TV2 😉
– osv osv osv
Siden det kun kreves kompetanse til å sette sammen en en-linjers URL for a bli kringkastningssjef, vil det bli en kjempehit. Hvis NRK dumper det proprietare videoformatet de har i dag, vil sikker noen snille datanerder lage en enkelt vevgrenssnitt for å hente ut klippene uten å måtte sitte med stoppeklokke.
I løpet av noen år vil da NRK få noen tusen nye kanaler og programmer, uten å øke lisensen 🙂
17/01/2007 at 07:37
Veldig gode poenger du har her. En mer oppegående bruk av det som allerede legges ut pluss frislipp av de digitaliserte arkivene som nå bygges opp i i Mo i Rana, ville sikre NRK plassen som landets dominerende kunnskaps- og kulturleverandør i overskuelig fremtid. BBCs “Creative Archive” er interessant i denne sammenhengen.
17/01/2007 at 18:24
Fotball kan være bra som levende bilder, helt klart. Men hvis jeg får velge mellom å kunne lese tabellsituasjonen som tekst og å få den lest opp av en mann med pen dress på et videoklipp, velger jeg det første hvilken dag som helst 🙂
Ellers synes jeg den royalistiske signaturen kongharald har veldig mange gode poeng. Jeg har selv kontaktet NRK for å høre om det var mulig å linke direkte til et program i deres nettradio – men den gang ei.
17/01/2007 at 19:40
> velger jeg det første hvilken dag som helst
Og hvis TV2 hadde brukt pengene sine på en smartere måte, kunne du ha fått tilpassede løsninger som lot deg velge akkurat det. Isteden får vi et meningsløst nyhetskanalkappløp mellom NRK og TV2. Akkja.
Ellers passer den royalistiske signaturen ypperlig – Harald er sønnen til kongen av norsk radikal plakatkunst, Rolf Groven… 😉