Analyseselskapet Gartner mener at bloggingen nå sitt toppunkt neste år. Ifølge analysen vil vi da ha 100 millioner bloggere på verdensbasis, samt 200 millioner eksbloggere. Tallet er selvsagt upresist, men tendensen er klar: den enkle lille online-dagboka har på et snaut tiår klart å skape flere tekstskribenter enn noe annet medium. For de av oss som mener at tekst er viktig innebære det bare én ting: bloggen forandrer verden. Kult.
Oppdatering: Vox Publica har en interessant sak om Latin-Amerika, et av områdene hvor blogging har vokst raskest og p.t. betyr mest.
14/12/2006 at 15:53
Har du lest denne her – http://www.forskning.no/Artikler/2006/desember/1165829443.9 – om journalistikk og bloggermakt.
Det var visst en svensk blogger som avslørte Moderatarna-statsrådens pengeforbruk her i høst.
En blogg kan i verste fall også være journalistikkens stygge halvsøster – enkildesjournalistikk uten kildekritikk, kjemisk renset for kildens tilsvarsrett.
Svenske SVT “Kobra” tok opp blogging som kult-fenomen og vår tids grenseløse selvutleverende kultur her om kvelden.
Svenskene kan kulturprogram.
14/12/2006 at 16:16
Takk for pekeren, Anita. Nå bør det jo pekes på at enkildesjournalistikk og manglende tilsvarsrett ikke akkurat ble oppfunnet med bloggene… I bloggosfæren finner du – som i alle andre medier – godt og dårlig, seriøst og useriøst om hverandre. At du finner mer av det siste er egentlig bare å forvente, så demokratisk og ungt som dette mediet faktisk er.
Ellers veldig enig i at svenskene kan kulturprogram. De kan i det hele tatt TV. Har hatt tilgang til SVT 1 og 2 siden jeg var en neve stor, og kunne ikke tenke meg mediehverdagen uten. 🙂
15/12/2006 at 09:56
TV-verden hadde vært litt flat uten SVT-input fra Trazan Apansson, Magnus & Brasse, Drutten & Krokodilen, Den vita stenen, julekalenderne – for ikke snakke om alle Lindgren-filmene som ble sendt mange ganger.
Som jeg sier til ungene mine: Jeg hadde dauet om vi ikke hadde hatt SVT da jeg var liten.
Fikk dere med dere “Jacobs Stege” forresten? Han “skål ta mej fan!”-kulturpersonligheten som laget herlige small-talk-program. Så synd han døde så alt for tidlig.
Ellers noterer jeg meg at enkildesjournalistikk og manglende tilsvarsrett ikke BLE oppfunnet med bloggene. 😀
Det er da bare å ta et middels kjendisblad. Har ennå til gode å se noen av de uthengte kjendisene fra feks England og USA svare på de håpløse beskyldningene og påstandene de blir påklistret. “Journalisten” har gjerne også en moralsk forarget/fordømmende tone i sin epistel.
15/12/2006 at 14:10
Vem hoppar och hojar
och jazzar och plojar?
Jo, Balla Trazan Apansson
Och vem älskar bananer
och halkar i lianer?
Jo, Balla Trazan Apansson
och polar’n Banarne
polar’n Banarne
polar’n Banaaaaarneeeee!
15/12/2006 at 15:12
– Tjena, alle monsterdiggare!
Det finnes Trazan och Banarne på DVD, vel og merke uten “Filmtajm”.
Han som spilte “Olyckan” i serien, oppsto som reiseselskap/plassjef-doldis i “Selskapsresan 1”.
– Har ni svenskt kaffe på hotellet? – svensk kjerring på transferbussen.
– Norsk, da? – Jon Skolmen
15/12/2006 at 15:25
Det avgjørende spørsmålet jeg – og mange med meg – vil stille er da: hvordan er kvaliteten på DVDen? Jeg fikk høre av svenske venner at SVT hadde klart å slette originalserien, og at den lave kvaliteten på kopiene som fantes var årsaken til at T&B ikke er blitt en gjenganger på svensk TV. Men det er kanskje feil? * krysser fingrene *
15/12/2006 at 18:57
Skam å melde har jeg bare VHS-utgaven, men har sett DVD til salgs i Sverige. Bor ikke så langt unna, serru. CDON.com har CDene, men ikke DVDen til salgs.
Jeg hadde ikke noe å utsette på kvaliteten på VHS-formatet. Jeg hørte at de originale filmene hadde brent opp i SVT og at bare et utdrag – som er med på VHS-filmene, hadde overlevd.
En annen mimre-serie, “Det var en gang et menneske” hadde elendig kopiering over til VHS og det klaget jeg over til produsenten. De selges nå i DVD-boks og jeg håper lyd- og bilde-kvaliteten er blitt betydelig bedret.