Nok et eksempel på at man må over dammen for å finne innovasjon i bokbransjen: ifølge Reuters rapporterer en rekke forleggere om at tekstsøk i innskannede bøker via Google Book Search-programmet fører til økt salg:

“Google Book Search has helped us turn searchers into consumers,” said Colleen Scollans, the director of online sales for Oxford University Press. She declined to provide specific figures, but said that sales growth has been “significant”. Scollans estimated that 1 million customers have viewed 12,000 Oxford titles using the Google program.

Forlaget Penguin har ikke samme positive erfaring med Google-prosjektet, men har til gjengjeld hatt større suksess med Amazons liknende “Search Inside”-program. Sistnevnte har også jeg brukt en rekke ganger til å finne – og kjøpe – bøker jeg ellers ikke ville ha visst at jeg trengte. Intet av dette vil overraske aktører fra andre bransjer. Det er en grunn til at det deles ut smaksprøver i butikkene.
Eller gis bort gratis visittkort i øst og vest, slik Moo.com gjør til Flickr-brukere. I likhet med Jorunn bestilte jeg en smaksprøve på personlige visittkort basert på bilder fra Flickr-strømmen min, og resultatet kom i posten idag. Små, oversiktlige og ryddige var de på forsiden, og riktig vakre med utvalgte Flickr-bilder på baksiden. Selvsagt ville jeg ha mer, og bestilling av 200 nye visittkort er avsendt: et godt eksempel på smart samspill mellom Web 2.0 og moderne trykkerivirksomhet.