Jeg kan ikke få sagt ofte nok hvor meningsløs, ja rent ut sagt fjollete jeg syns kanontanken er for en så bred og allsidig genre som litteraturen. Utspillet her om dagen betrakter jeg bare som et rent salgsstunt fra Bokklubbens side, og det faktum at Jostein Gaarder er med på å gi det et slags høykulturelt ferniss er langt mer problematisk i mine øyne enn at mannen plasserer seg selv på lista. Det er til og med mer problematisk enn at han på ramme alvor bruker ord som “postmoderne“.
Jeg tror altså ikke på autoriserte lister, men jeg tror selvsagt på personlige leselister. Så når Thomas utfordrer meg, er det akkurat det jeg leverer. Nedenfor følger mine personlige favoritter – jeg hevder ikke at de er et must for å forstå vår historie og kultur, men jeg vil påstå at det er samlet en god del leseglede her:
Jon Bing: Azur, kapteinenes planet
Bengt Danielsson: Kalles ørkeneventyr
Odd Eidem: Jeppe Jansens giraff
Philippe Fix: Serafin og hans makeløse mesterverk
Leif Hamre: Otter tre to kaller
Inger Hagerup: Så rart
Robert Heinlein: Rød planet
Tove Jansson: Hvem skal trøste knøttet
Tove Jansson: Trollvinter
Erich Kästner: Emil og detektivene
Axel Klinckowström: Brann henter ilden
Astrid Lindgren: Emil i Lønneberga
Max Lundgren: Gutten med gullbuksene
Max Lundgren: Omin Hambbe i Slättköping
Mette Newth: Lille Skrekk
Philip Newth: Roboten er løs
Alf Prøysen: Snekker Andersen og julenissen
Hans Peter Richter: Vi var også med
Inger og Lasse Sandberg: Det lille spøkelset Laban
Maurice Sendak: I huttetuenes land
Robert Louis Stevenson: Skatten på sjørøverøya
Poul Sørensen: Barske børnerim
Mark Twain: Huckleberry Finn
Jules Verne: Den hemmelighetsfulle øya
Sven Wernström: Trellene
Jada, foreldrene er på lista. Jeg er innhabil som bare fy, men disse bøkene er virkelig knakende gode. Ta det fra en som var tilstede da de ble til. 🙂
19/09/2006 at 07:42
Min personlige meining, er at denne lista var mye bedre lesing enn Bokklubbens “kanon”.
19/09/2006 at 08:11
Max Lundgren, ja. Hans bøker om Åshöjden er faktisk glimrende om noe så fjollete som fotball. Snapphanegutten husker jeg gjorde inntrykk, og Omin Hambbe er jo ubetalelig morsom – og dessuten skrevet i 1966, som jo er tidlig for en humoristisk innvandrerdebatt. I det hele tatt er Max Lundgren litt underkjent i skyggen av Astrid Lindgren – han er en glimrende forfatter.
19/09/2006 at 12:24
“11 mann”-serien husker jeg ble lest i klasserommet, og holdt alle i åndeløs spenning. Det sier ikke lite for Rykkinn på midten av 70-tallet. Da Lundgren døde ifjor ble det påpekt av mange at han de siste tiårene av sitt liv var en underkjent forfatter – dessverre en vanlig skjebne.
19/09/2006 at 14:04
Det er ikke sant? Er du sønnen til Philip Newth? I helgen hadde vi en liten førfest her hos meg. Jeg og gubben hadde nettopp satt opp en ny, diger hylle, der det ikke bare var plass til bøkene mine, men også noen utvalgte barnebøker. Den ENE boken som ble tatt ut og sendt rundt bordet, var “Voooosj! Matildas bok”. Matilda er noe av det mest fantastiske jeg har vært borti:) Når Matilda skal fortelle en skrekkhistorie “….Men en dag gjorde Dinki noe skrekkelig. Den PIIIIP…. og like etter kom familien hjem. Da så de at Dinki hadde SPROING…PIIIP og ble meget sinte og Dnki øyeblikkelig VIRR… TIKKKE TIKKE… SPROING!”
Jeg ler meg ihjel!
Mvh Plask
ps: lykke til med dansingen:)
20/09/2006 at 08:23
Hei Plask, det stemmer at jeg er min fars sønn. Veldig morsomt at du har gode minner fra lesing av “Matilda” – du aner ikke hvor ofte jeg hører det. 🙂
20/09/2006 at 11:25
Nei, men dette var virkelig hyggelig å lese.
Det betyr at det er fremdeles mange som husker
Matilda-bøkene fra da de var barn. At de har dem fremdeles hjemme er veldig oppmuntrende.
Jeg fortalte Matilda men hun var ikke imponert.
Hun sa bare PIIIIP og la seg under kjøkkenbordet!
20/09/2006 at 13:56
Matilda bringer gode minner hos de fleste i vennekretsen min, selv om det er omtrent tyve år siden vi ble introdusert for henne. Forfriskende bøker! Jeg leste selvfølgelig “Roboten er løs!” og “Ettersøkt” også. “Camillamysteriet” har jeg ikke vært borti, men det skal jeg sannelig gjøre noe med. Akkurat nå ligger min lille, lille lillebror på sykehuset, et perfekt tidspunkt for å gi Matilda flere venner, men hva ser jeg? Det eneste stedet man får tak i “Vooooosj! Matildas Bok” er på http://www.antikvariat.net i Trondheim. So be it! Jeg gir IKKE bort min egen 🙂 Boken er herved bestilt.
21/09/2006 at 08:42
Så hyggelig å se at flere likte/liker Matilda bøkene. Jeg synes fremdeles det ville være morsommere å ha en sprø robot hjemme en en perfekt robot hushjelp. Jeg holder på med en ny Matilda bok – men den blir lett-lest og kortere enn vanlig. Jeg har det alltid kjempegøy men jeg skriver om Matilda. Hunden vår, Sila (en labrador, svart som midnatt og myk som en engel) liker også at jeg ler mens jeg skriver…halen går i tredje gir.
21/09/2006 at 23:15
Broren min og jeg ELSKET Matilda-bøkene da vi var små. Vi lå på gulvet og rullet i latter! Jeg tror jeg har lest alle, tl og med den nye som ikke handler omSam, men datteren til Sam. Det føltes nesten litt rart, men Matilda var jo morsom som før.
Min bror er forøvrig fremdeles i besittelse av en av sine barnebøker, nemlig _Den aller største kanonen_. 🙂 Noe jeg har fortalt Eirik ved en tidligere anledning. Syntes det var moro.
“De som kontrollerer maskinene, kontrollerer folket”.
22/09/2006 at 21:32
Dette er jo en virkelig bokliste. Nesten litt skremmende at du treffer så likt i forhold til min egen personlige liste. Det er så godt å se at du husker på å sette bøker som også har barn som målgruppe høyt, høyt der oppe; det er der de hører hjemme.
Ellers må jeg slå et slag for bøker som aldri havner på noe toppliste fra Bokklubben, men som er på et vis blant mine absolutte favoritter: Tom Swift (se hvor mange Swifties du kan finne…), Morgan Kane og ikke å forglemme original (Howardsk) Conan.
KEE