Forfatteren David Brin har et flammende innlegg til forsvar for BASIC-programmering på Salon.com:

According to the masters of IT, line coding is not a deep-fabric topic worth studying. Not a layer that lies beneath, holding up the world of object-oriented programming. Rather, it is obsolete! Or, at best, something to be done in Bangalore. Or by old guys in their 50s, guaranteeing them job security, the same way that COBOL programmers were all dragged out of retirement and given new cars full of Jolt Cola during the Y2K crisis.

Brins hovedpoeng er at BASIC var så lett å ta i bruk, og så utbredt, at det i praksis var med på å skape en generasjon av programmerere. Jeg kjøper uten videre det poenget, delvis basert på egen erfaring. BASIC var også mitt førstespråk, og selv om jeg etterhvert beveget meg over til FORTRAN, Pascal og Simula, vendte jeg stadig tilbake til BASIC når jeg hadde en kjapp programmeringsjobb å gjøre. Det handler altså ikke bare om pedagogikk for skoleelever, men også om lettvinthet for leilighetsprogrammerere.
Se Opp, min første bok, er utstyrt med stjernekart som ble plottet på grunnlag av data beregnet i et selvskrevet BASIC-program (dette var lenge før Stellarium, KStars og liknende var glimt i sine skaperes øyne). Celestmekanikk og kartprojeksjon er av den typen beregninger som lett lar seg gjøre i linjebaserte språk (derav FORTRANs lange dominans i astrofysikk-miljøet), og FORTRAN-kompilatorer for PC kostet det hvite ut av øyet. Ergo BASIC. Settes innsatsen opp mot inntjeningen (boka er fremdeles i salg, 14 år etter utgivelse), viste det seg å være noen godt investerte timer. 🙂