…kommer fra Jan Guillou i mer enn normalt bakstreversk modus:
Läser du bloggar?
– Aldrig. De saknar betydelse, så vitt jag kan förstå. […]
Favorithemsidor?
– Nej. Jag tittar inte på hemsidor. Jag har svårt att få datorn att fungera. Jag hittar inte i de där datorvärldarna. Jag provade att googla mitt eget namn och fick en miljon svar. Då gav jag upp.
12/09/2006 at 08:58
Bakstreversk eller ikke, han har et poeng når han sier:
“Nej. Ingenting av betydelse kan hamna i en blogg utan det dyker upp i kommersiella medier. Det är så många andra som tror att det som finns i bloggosfären är av betydelse så att de bevakar den. Då slipper jag göra det.”
Det han ikke tar opp, og som er selve poenget med bloggen er dialogen (jeg vet ikke om jeg skal flire når jeg bruker dette ordet, det er så utrolig forslitt). Men også her er man jo avhengig av en viss kontroll for at det skal være ok å lese. Kommentarene etter riksavisenes artikler om internasjonale temaer som f.eks. midtøsten problematikken øker ikke akkurat min tiltro til demokratiet.
12/09/2006 at 11:17
Han har et halvt poeng. Her tar Guillou for gitt at det fins en allment anerkjent standard for “betydelse”, uten å reflektere over at det også finnes en personlig standard. Jeg finner daglig stoff i blogger som er av betydning for meg og min yrkesutøvelse, og som aldri dukker opp i kommersielle medier. Eksempel fra idag: muligheten for at Amazon planlegger salg av leseplater. Meget viktig for oss forfattere, men beste fall vil saken dukke opp i nordiske nettavisers teknoblogger – som altså bare finnes på den derre interwebben som Guillou ikke finner ut av. 😉
15/09/2006 at 09:10
Hei,
Noen litt usammenhengende tanker om dette temaet:
Jeg er enig i at en personlig standard for betydning er viktig.
På den annen side, dersom Amazons salg av leseplater kommer til å få betydning for din yrkesutøvelse er det vel sannsynlig at dette temaet kommer til å dukke opp i kommersielle medier også, før eller siden.
Den manglende redigeringen, eller fagfellevurdering, av slike nyheter tror jeg kan være et problem for bloggnyheter. Rykter og sladder som spres, pga. skjult agenda eller simpelten ønske om oppmerksomhet slipper kanskje lettere til på blogger, enn i kommersielle medier, skjønt det er ikke sikkert. Fordelen med wikipedia og sånne medier, i forhold til blogger, er jo at det tross alt finnes en kontroll utøvd av brukerne.
Tilbake til kommersielle medier: Lørdagsaftenposten hadde jo en stor sak om leseplater 9/9, som faktisk var den første gangen jeg ble oppmerksom på dette. Forøvrig ble det der kalt lesebrett.
Ingen av ordene var registrert på no.wikipedia, men det er endret på nå, (jeg nevnte ingenting om Amazon forøvrig)
15/09/2006 at 09:22
Stikkordet her er “før eller siden” – de kommersielle mediene kan være usedvanlig trege til å plukke opp stoff som jeg betrakter som viktig. Jeg vil selv ha muligheten til å velge når en sak er viktig og handle ut fra det, og det er det hovedsaklig bloggosfæren og spesialiserte nettmedier som gir meg. Når det gjelder brukerkontroll i blogger er det viktig å skille mellom blogger med og uten en aktiv kommentatorbase. Kommentatorer kan fungere effektivt som korrekturlesere og faktagranskere.