…til bokbransjefolkets strev med all denne nymotens teknologien finnes i dagens Dagsavisen. Avisa kjører den gamle saken om norske lydbøker på fildelingsnettverk, og har fått en uttalelse fra Anne B. Ragde:
Dette har jeg ikke hørt om før nå. Det er rett og slett horribelt at noen kan holde på sånn.
Det mest interessante med uttalelsen (rent bortsett fra at den kommer fra en person med bærbar PC og iTunes) er at den er så typisk for standen Ragde representerer. Verre er det når Lydbokforlagets Olav Hongset uttaler seg slik om forlagets satsing på salg av nedlastbare filer:
De lovlydige har dermed fått sin første mulighet til å gjøre opp for seg hvis de vil ha lydboken på MP3-spiller.
Øh, nei, Hongset, det har de ikke. Lydbokforlaget selger bøker på CD, og brukerne er i sin fulle rett til å rippe platene til MP3-spilleren sin. Det var en av rettighetene vi beholdt etter fjorårets runde om åndsverkloven. Det er altså ikke nødvendig å “gjøre opp for seg” (merkelig ordvalg når det handler om ordinært salg av et produkt) for den som eier en lovlig CD.
Alt tatt i betraktning ville det ikke overraske meg det minste om det er Lydbokforlaget selv som kaller nedlastingsavtalen med Musikkonline.no for “starten på en større MP3-satsing”, men Dagsavisen skylder uansett sine lesere å peke på at den aktuelle nettbutikken bruker et helt annet (og Linux-, Mac- og iPod-inkompatibelt) format. Fra Musikkonlines nettsted:
Av hensyn til nedlastingstid og lagringsplass leveres denne lydboken som 48Kbit WMA-fil. DRM-løsningen er som for andre musikkfiler.
30/07/2006 at 11:24
Og jeg vet at jeg ble fortalt da Musikkonline starta at støtte for Mac var noe de jobba med og som ville komme (men Linux var såvidt jeg husker knapt på radaren). Må ha vært noe de jobba med å tenke på å vurdere å implementere, for fire år seinere støtter de altså fortsatt bare IE 5.5 og nyere, med andre ord fortsatt ikke et eple eller en pingvin å se. Derimot kan du visst nå kjøpe ringetoner og mobilskjermsparere via musikkonline-butikkene.
At de klarer å få nye avtaler med store aktører likevel, er til å bli forbanna, frustrert og bittelitt lei seg av.
02/08/2006 at 08:46
Lydbøker er også litt spesielt, for hvis man kjøper det i butikken får man et _veldig_ mye _dårligere_ produkt enn hvis man går på piratebay. Å skifte CD åtte ganger for å høre en bok er altså ikke min favoritthobby, så en aldri så liten mp3-playlist er mye bedre.
Ragde har mange gode sider, men særlig progressiv er hun ikke…
02/08/2006 at 09:06
Du har et godt poeng her. En av fordelene ved å velge et digitalt medium er tross alt at det ikke behøver å ta så mye plass. Lydbøker på CD tar fort ta mer plass enn papirboka, og er dermed ikke spesielt reise-, jogge- og ferievennlige…
Nei, Anne B. Ragde er ikke progressiv i slike spørsmål. Ei heller særlig kunnskapsrik, om man skal tro Dagsavisen. Og det gjør jeg faktisk, da jeg har årelang erfaring med forfatteres forhold til teknologi. 😉