Cory Doctorow, forfatter, blogger og allestedsnærværende forkjemper for våre digitale rettigheter, slapp en nerdebombe i Boingboing for noen timer siden: han svitsjer fra OS X til Ubuntu. Vi snakker altså om en mann som har eid femti macer i løpet av sitt korte liv, og som har Apple-logoen tatovert på bicepsen – bildet jeg tok da han var i Norge sier sitt. Men i likhet med Mark Pilgrim, vevguru og mannen bak uunværlige Dive into accessibility, har Cory sett seg lei på proprietære filformater, økende bruk av DRM og innskrenkinger i brukernes rettigheter i OS X.
Siden Linux kjører på flere plattformer enn noe annet operativsystem, fikk Cory for første gang friheten til å velge maskinvare på årntli. Han vurderte en MacBook Pro men gikk istedet for en kraftig spekka Lenovo Thinkpad. Cory lover å blogge overgangen til åpen kildekode på Boingboing, og jeg kommer til å følge det med stor interesse. Saken er nemlig den at de to nyfrelste har valgt temmelig krevende maskinvare å svitsje til: mens Ubuntu og andre linuxer ofte er enklere å installere på stasjonær PCer enn Windows, viser en kjapp titt på Ubuntuforums at bærbare er en ganske annen skål.
De skreddersydde maskinvareløsningene man gjerne finner på bærbare skaper problemer med alt fra skjermoppløsning til trådløsnettverk. Ubuntu går så det griner på vår T40 (fra man trykker på knappen til den er klar til bruk er den et halvt minutt raskere enn Windows XP) med to viktige og akk så vanlige unntak: dvalefunksjonen og batterilevetiden. Etter endel googling og mekking har jeg nå redusert strømforbruket nok til at Ubuntu kjører i halvannen time på én lading, men det er fremdeles to timer dårligere enn XP. Og den nekter plent å våkne av dvalen, hvilket mildest talt reduserer verdien som bærbar. XP beholdes derfor inntil videre – om enn på veldig lånt tid… 😉
29/06/2006 at 23:31
Vel, Eirik, hvis jeg noensinne har lest en entry som kvalifiserer til betegnelsen “narrowcasting”….
Men dette er noe jeg har ventet på en stund, nettopp pga. DRM, proprietære filformater og så videre. Her er Microsoft hverken verre eller bedre enn Microsoft, og da blir det et spørsmål om pris og alternativkostnad for egen tid brukt til konfigurering og motstrebende innrømmelse av at hver av de tre store platformene har sine gode sider.
For mitt vedkommende, siden jeg ikke betaler selv, og dessuten er underlagt flertallets tyranni (i hvert fall en smule) blir det nokså kjedelige alternativ fremover….
29/06/2006 at 23:34
Rettelse:
c/enn Microsoft/enn Mac/
30/06/2006 at 00:06
Hehe, jeg kaller det ikke en “nerdebombe” uten grunn. Men man skal ikke helt undervurdere Boingboing-effekten på en up-and-coming Linuxdistro som Ubuntu. Hvis Cory får dette til å funke (og det er altså et ikke ubetydelig hvis), bringer han dessuten et anstrøk av “cool” til et miljø som stort sett domineres av T-skjortefolk som undertegnede.
30/06/2006 at 14:35
Sikker på at det ikke skulle være s/// ?
30/06/2006 at 22:29
Skjønner Doctorow. Har selv irritert meg over Apples “microsoft-tendenser” de siste årene,spesielt i forbindelse med Ipod-suksessen. Derfor har jeg også snust på Linux og Ubuntu.
De siste månedene har jeg kjørt både Mac OS X Tiger og Ubuntu på min PowerBook. Skiver dette på Ubuntu, men jeg klarer desverre ikke å bli helt komfortabel med systemet. Jeg må ofte switche tilbake til Mac OS X, og hver gang er det nesten en befrielse å komme tilbake til mac-miljøet. Mye av årsaken er nok at Linux er nytt og uvant, men alt er jevnt over enklere, penere og behagligere på macen.
Ubuntu er bra, men altså ikke bra nok for meg. Personlig kommer jeg nok ikke til å greie å gå helt over til Linux med det første. Kommer nok til å bruke begge OS-ene en stund til, slik at jeg muligens får en langsom overgang.
Kanskje Docotorow kan hjelpe meg med noen tips og moralsk støtte underveis… Det skal uansett bli spennende å følge med på hvordan det går. Tipper det blir litt hardt for han også…:)
06/07/2006 at 10:14
Spennende!
(Som du ser har jeg for anledningen ny lenke her, denne gang til fotobloggen min… Én blog er bare ikke nok. ;))
10/07/2006 at 12:13
Ole: Jeg skjønner godt din følelse av Ubuntu – nøyaktig slik har jeg det når jeg setter meg foran en Apple-maskin. Tungvint, lukket (i overført og direkte betydning) og utilgjengelig. 🙂 Ellers avhenger brukeropplevelsen i stor grad av hvilket grensenitt man velger på Linux. Gnome-prosjektets Human Interface Guidelines har hentet mye fra det gamle Apple OS, mens KDE minner mer om Windows. Etter tre år med Gnome er min viktigste innvending mot Windows XP (bortsett fra sikkerhetsproblemene, naturligvis) at systemet fremstår som ekstremt overlesset og ulogisk.
10/07/2006 at 21:28
@Eirik: He-he. Ja, det går nok begge veier. Har nok mye med vane å gjøre. KDE er for så vidt ganske likt Mac OS X (som har mye “Unix” i seg) i struktur, men det mangler en rekke små detaljer som gjør systemet tungvint(les:uvant) for meg.
Jeg er ikke enig i at Mac er så lukket og utilgjengelig som mange vil ha det til. Har en følelse av at det er mange fordommer ute å går også når det gjelder Apple. Ja, man må kjøpe Mac for å bruke Mac OS X, men så er også Apple i hovedsak et maskinvareselskap Og for å være djevelens advokat; de må jo ha en eller annen forretningsmodell …
Jeg opplever at Apple er et relativt åpent selskap mtp. programvare. Da tenker jeg først og fremst på Mac OS Xs fundament Darwin/FreeBSD, basert på åpne standarder og åpen kildekode. Samme med nettleseren Safari, basert på bla KHTML, som Apple gir andre fri adgang til gjennom opensource-prosjektet WebKit ( http://developer.apple.com/opensource/internet/webkit.html ). (WebKit gir mye tilbake til bla Linux-miljøet og utviklere av Konqueror (og KDE)).
Andre viktige standarder Apple er tungt innvolvert i er feks MPEG4, hvor Apple bidro med QT-formatet som kjerne. Apple utvikler også QuickTime Streaming Server som et open source-prosjekt.
Her er forresten er en liste over open source-prosjekter Apple er innvolvert i: http://www.apple.com/opensource/
(Mange prosjekter som linux-brukere også har glede av)
Mer info her: http://developer.apple.com/opensource/
Men som sagt, Apple er ikke snilleste gutten i klassen. De viser seg stadig som Mammons trell, særlig gjennom den lukkede FairPlay DRMen. Kombinasjonen mye makt, manglende konkurranse og utsikter for lett-tjente penger er sjeldent bra, og iPod-suksessen har nok gått til hodet på Apple. Akkurat det har også gjort eplesmaken litt for sur for min gane, dessverre.
(Ellers er jeg helt enig i din beskrivelse av Windows XP:)
10/07/2006 at 22:02
>gjort eplesmaken litt for sur for min gane,
>dessverre
Faktisk her også. Vi vurderer fortløpende å gå til anskaffelse av en Mac Mini som ekstramaskin her i huset. Men hver gang Apple møter kritiske spørsmål (som f.eks. mulige brudd på norsk forbrukerlovgivning) med den samme Kim Jong Il-aktige tausheten, mister jeg litt mer av lysten. 😐
12/07/2006 at 09:24
Har du fått Ubuntu-CD og klistremerker ennå? 🙂
12/07/2006 at 09:36
Forry! Selvsagt har vi fått det, takker og bukker så mye. CDen er tatt med til et visst datafirma i Oslo sentrum, et av klistremerkene pryder PCen min og resten spares til spesielle anledninger. 😉
12/07/2006 at 12:13
Så bra!
Jeg har fortsatt én Ubuntu-CD til overs — trykket, ikke hjemmebrent. Om noen skulle lese dette og ha lyst til å prøve Ubuntu, så kontakt meg på e-post med navn og adresse, og jeg sender den gratis. Førstemann til mølla 🙂
14/08/2006 at 21:24
Hei
En nyttig site om Thinkpad på linux og ubuntu er http://www.thinkwiki.org/wiki/ThinkWiki. Der fikk jeg bl.a. tips om dvalefunksjonen
22/10/2006 at 23:57
Maine auto insurance . Jackson auto insurance . WA auto insurance .