I artikkelen “Meteor ble tung materie” går forskning.no gjennom det kaotiske saksforløpet rundt meteoren som ble sett over Nord-Norge, og klarer å rydde opp i noen uklarheter. For eksempel viser det seg nå at det seismiske utslaget som ble målt på NORSAR (og som ble brukt som argument for nedslag av Knut Jørgen Røed Ødegaard), sannsynligvis ikke har med meteoren å gjøre. I det hele tatt er det usikkert om fragmenter av meteoren nådde ned til bakken. Sammenligningen med atomvåpen er nå fjernet fra nyhetsmeldingen på Institutt for Teoretisk Astrofysikks sider (ifølge forskning.no av en kollega av Knut Jørgen), og erstattet med dette:
Objekter som er mye mer enn en meter store blir bremset bare ganske lite av atmosfæren og kan treffe bakken med så stor energi at de kan lage et krater. Energien til en meteor blir fordelt over en lang strekning mens steinen bremses opp. Dersom steinen eksploderer, kan det bli en mer konserert [sic] energifrigjøring som kan lage trykkbølger som når bakken.
Ikke på langt nær så dramatisk, men faglig presist. I tillegg har professor Kaare Aksnes har presisert i et innlegg at instituttet ikke stiller seg bak sammenligningen med atomvåpen. Knut Jørgen holder imidlertid på sitt: snarere enn å åpne for muligheten av at den dramatiske metaforen han selv valgte å bruke var årsaken til at mediedekningen ble så grundig avsporet, mener han at objektet kan ha vært enda større enn han først anslo. For alt vi vet kommer det en sammenligning med H-bomber i nær framtid, altså. Synd at en fyr som gjør så mye bra som astronomiformidler, har så store problemer med å akseptere faglig begrunnet kritikk.
17/06/2006 at 13:03
Oppslag i Dagbladet: Finner ikke meteoritt”. Sitat:
Tro hvem det er som betaler for helikopterturene? Tro om de er klar over forventningene til herr Ødegaard? Tro om de og/eller journalisten er klar over muligheten for at ingen fragmenter nådde bakken?
For hvis intet nådde bakken, kan man da si at meteoren/meteoritten styrtet?
17/06/2006 at 14:18
Gode poenger alle sammen, Rune. Helikoptersøk er dyrt, og alle som kjenner forskningsbudsjettene i Norge vet at de sjelden gir rom for slikt. Jeg lurer også på hvor Geologisk institutt er i dette bildet. Det er på Geologisk museum på Tøyen den norske meteorittsamlingen ligger, og det er geologer som til sjuende og sist må vurdere de innsamlede steinene. Det som kunne ha blitt utgangspunktet for en tverrfaglig forskerinnsats, tegner isteden til å bli nok et mediajippo med “den alltid entusiastiske” i hovedrollen. Kanskje han planlegger å gifte seg i krateret? 😉