Aftenposten.no gjentar den støvete saken om økningen i bokomsetningen som fulgte bransjereformene. Direktør i Den Norske Bokhandlerforening, Randi Øgrey, påpeker at økningen på 6,3 % angir hvor mye som gikk ut til bokhandlene, og derfor ikke nødvendigvis avspeiler det reelle boksalget. Det gjør derimot tallene fra Haugen Bok, landets ledende nettbokhandel. Haugen økte omsetningen med solide 15 %, mens andelen som gikk via nettet vokste med 30 %. Harald Haugen er, i likhet med undertegnede, lite glad for at kulturminister Giske vurderer å gjeninnføre bokklubbenes særprivilegier:
Det forbauser meg at Giske har så angst for bokklubbene. Man skulle nesten tro han var aksjonær. Det vi synes er bra med å konkurrere er at utvalget er blitt mye større. Vi solgte 29 000 nye titler i fjor. Det er fem tusen flere enn året før.
Kryss og stjerne i taket for Haugen: vi snakker om en aktør i norsk bokbransje som faktisk har skjønt poenget med halesalg! En tilsvarende trend så man i det dominerende Bokklubben-konsernet (antall titler økte fra 2000 til 13 000 ifjor), men der trakk direktør Kristenn Einarsson den motsatte konklusjonen: han ønsket seg tilbake til det gamle bokklubbsystemet, med færre titler og større marginer til Gyldenhoug-konsernet. Det er vel det norske forfatterforeninger, som har stått på for å bevare det gamle systemet, definerer som litterært mangfold. 😉
Dagens DN (papirutgaven) følger også opp Haugen Boks suksess, og minner om at nettbokhandlerne i Sverige har dobbelt så stor andel av bokmarkedet som her til lands (12-13 % av den totale bokomsetningen). Men hva gjør vel det, så lenge vi i Norge kan skryte av at vi har langt flere distriktsbokhandlere med et rikt utvalg av Dan Brown, tegneblyanter og papirvarer? Espen sa nettopp “hva var det jeg sa?” – nå sier jeg det også.
Leave a Reply