Ifølge Business Week skal Sony i løpet av våren lansere en ny leseplate som skal rette opp feila fra igår. Platen baseres på samme energisparende skjermteknologi som floppen Librie, men selskapet skal denne gangen la brukerne få beholde bøkene fremfor å leie dem i 60 dager, slik tilfellet var med Librie. Sammen med leseplaten skal Sony lansere en nettbokhandel for ebøker i forlengelse av selskapets konkurrent til iTunes, Sony Connect (som ikke er tilgjengelig i Norge, naturligvis). Det mest interessante er at Sony nå lanserer leseplaten på det engelskpråklige markedet med tunge forlag som Random House, Simon & Schuster og HarperCollins i ryggen. Ved lanseringen vil bare noen få tusen titler være tilgjengelige fra hver forlegger, men både HarperCollins og Random House regner med å gjøre hele front- og backlisten sin tilgjengelig når forhandlingene med forfatterne er i havn.
Jane Friedman fra HarperCollins viser sjeldent stor fremsynhet til bokbransjemenneske å være, når hun uttrykker tro på at den nye teknologien vil drive opp boksalget, slik iPoden har gjort det for musikk. Men for at det skal skje, er det ikke nok at leseplaten ser snasen ut. Et viktig spørsmål for de av oss som har eid leseplater før er om Sony denne gangen vil åpne for flere filformater enn sitt eget. Ifølge Business Week vil den nye leseplaten også støtte PDF, og den skal kunne kobles til datamaskinen via USB eller lese filer fra vanlige SD-kort. Med tanke på konkurrentene som kan lansere produkter i 2006, som Philips-eide iRex og tidligere omtalte Hanlin, er åpenheten ikke bare et kløktig trekk, men en dyd av nødvendighet.
Det antydes at prisen på selve leseren vil ligge på nivå med de dyrere iPodene, mens bøkene skal koste noenlunde det samme som cellulose-billigbøker. Erfaringen tilsier at det ikke er godt nok: kjøpere av ebøker vil vente å få sin andel av det forlaget sparer på trykking, lagerhold og transport, ikke minst med tanke på risikoen de tar ved å kjøpe proprietære filer i et nytt marked. Og om dette skal bli virkelighet i Norge, må forlagene unngå å gjøre samme feil som i 2000, da bokklubbforfattere som Jan Kjærstad og Klaus Hagerup skulle lokke PDA-eiere til å kjøpe ebøker. De første kjøperne av leseplater vil være yngre folk med interesse for teknologi, og boktilbudet bør være deretter. Et pakketilbud på leseplate og oppdaterte, billige lærebøker for videregående kan være det som trengs for å sparke ebokmarkedet igang her til lands.
02/01/2006 at 13:05
Det er bra tanke. Billige lærebøker trengs mest her i Norge.Men tror du at forlagene kommer til å like din tanke? Det tror jeg ikke.
02/01/2006 at 20:04
Nei, du sier noe. Teknologifrykten er inngrodd hos mange i bokbransjen, og det er langt mellom folk som ser på ny teknologi som en mulighet for nye forretningsmodeller.
06/01/2006 at 14:11
Siden du er opptatt av ebøker så kune du kanskje sett litt på Gutenbergprosjektet? Eller, tatt i betraktning overskriften (“Når jeg hører ordet Gutenberg, griper jeg etter min PDA”) på bloggen din, så har du kanskje allerede gjort det?
adressen er i alle fall http://www.gutenberg.org, og har mange titler blant klassikerene.
KEE
06/01/2006 at 14:15
Godt gjettet! Jeg har vært en trofast bruker av Gutenberg-tekster siden jeg fikk min første PDA i 1994. Den første boka jeg leste var “The Gods of Mars”, og jeg husker at det ikke var helt lett å lese den på en grå LCD-skjerm. Skaffer jeg den nye leseplaten fra Sony (og det er meget mulig at jeg gjør det!), kommer gutenberg.org til å brukes mye.