…til bokbransjen, og har foreløpig utsatt frislippet av pris på fag- og lærebøker for høyere utdanning, melder NRK. Kanalen har snakket med lederen for Norsk studentunion, som naturligvis er skuffet. Han ville ha blitt enda mer skuffet om han hadde lest brevet som foranlediget utsettelsen, som ikke nevner bokprisens betydning for studentøkonomien med et ord, og som er like fritt for tall og annen konkret dokumentasjon som slike bransjedokumenter pleier å være. Brevet vektlegger også betydningen av den fysiske fagbokhandelen for studentene, mens ordet “nettbokhandel” glimrer med sitt fravær. Om dette er bevisst eller bare et resultat av slett håndverk vites ikke, men denne uttalelsen til Aftenposten fra forleggerforeningens formann, Per Christian Opsahl, sier sitt:
Vi er tilfreds med at saken nå kan få en god løsning, selv om ingenting er avgjort. Nå vil vi bruke våren til å fremskaffe all den dokumentasjonen Regjeringen måtte trenge.
Høringsnotatet hvor Konkurransetilsynet foreslår frie fagbokpriser ble altså sendt ut 17. desember 2004, men først nå skal man begynne å samle inn dokumentasjonen som trengs (hva bransjen har basert argumentasjonen sin på i 2005, må fuglene vite.) For egen del håper jeg departementet i det minste sender notatet ut på ny høring, så flere får sjansen til å bidra med “all den dokumentasjonen regjeringen måtte trenge”. Som representanter for dem som til sjuende og sist skal betale regningen, for eksempel.
17/12/2005 at 13:05
Jeg venter fremdeles på at RV skal komme til makten og ansette forfattere som skriver lærebøker som utgis under en CC- eller FDL-lignende lisens som gjør at man kan enten laste ned bøkene fra Internett, eller at man kan kjøpe bøkene fra en bokhandler for en slikk og ingenting. (Skulle ikke utdannelsen vår være gratis?)
I tillegg kan forfattere ansettes av staten når som helst for å oppdatere innhold, utvide det og på den måten lettere holde følge med den hurtige utviklingen vi har i dag.
17/12/2005 at 13:11
Tron Øgrim, en ikke ukjent RVer, påpekte for mange år siden at de samme midlene som det offentlige pumper inn i norsk bokproduksjon (direkte til forfattere og forlag og indirekte til skoler, biblioteker etc) like gjerne kunne brukes til å lønne alle forfattere og redaktører, og så kunne bøkene gis bort gratis. Første gang jeg hørte ham si det (på et møte i 1997 elns) protesterte jeg vilt. Men tiden og teknologien har arbeidet for forslaget (skjermlesing har passert boklesing siden den gang, bl.a.), og en offentlig finansiert kunnskapsallmenning basert på bl.a. blogger og wikier fremstår faktisk som stadig mer realistisk…