Tidsskriftet Nature har sammenlignet Wikipedia og Encyclopaedia Britannica slik man bør sammenligne to leksika: ved å sende et større antall artikler til fagfolk uten å si hvilken artikkel som kommer fra hvilket leksikon (altså stikk motsatt av det Forskning.no gjorde nylig). Resultatene er gledelige for wikipedister: i de 42 anmeldte artiklene fant ekspertene i snitt fire feil eller unøyaktigheter i Wikipedia, mot tre i EB. Informasjonsviteren Michael Twidale minner om at undersøkelsen faktisk ikke har tatt hensyn til Wikipedias store forbedringspotensiale, og tar hardt i når han omtaler EB:
People will find it shocking to see how many errors there are in Britannica. Print encyclopaedias are often set up as the gold standards of information quality against which the failings of faster or cheaper resources can be compared. These findings remind us that we have an 18-carat standard, not a 24-carat one.
A propos papirleksika: den nye versjonen av Store Norske er nå oppe og går, og som ventet er det rent utseendemessig langt ryddigere og enklere å finne fram i. Men her er det også rare ting å finne. Søker man for eksempel på ordet “fett” (ikke helt irrelevant i disse tider 😉 viser det seg at artikkelens eneste referanse er til pekeren http://www.snl.no/article.html?id=541528, dvs den samme artikkelen. Mulig dette er en leksikonstandard jeg ikke har fått med meg, men underlig ser det ut okke som.
(Takk for Wikipedia-tips fra Pål D og Pål L!)
15/12/2005 at 20:39
Hva kaller en et verk som bruker seg selv som kilde? Tautopedi? 😉
16/12/2005 at 00:44
Hei Eirik! Eg har vore forvirra av aa finne feil informasjon i saakalte “kvalitetssikra” kjelder. Vil seie at naar det gjeld informasjon saa boer ein byte ut dette ordet med “kvalitetskontrollert” for aa vise til at informasjonen er ikkje “sikra” paa same maate som ein sikrar mot ras i ei vegskjering. Det er tross alt mindre sjanse for at ei vegskjering rasar ut naar den er sikra enn at ein “kvalitetssikra” informasjon er fri for feil. Denne lenka visar litt av dette problemet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Errors_in_the_Encyclop%C3%A6dia_Britannica_that_have_been_corrected_in_Wikipedia
Apropos kvaliteten i Wikipedia, som ivrig brukar av denne saa har eg vorte imponert over kor bra denne er innanfor min eigen fagkrins som er samfunnsoekonomi. Og naar det gjeld feil saa meinar eg at dersom ein ikkje greier aa finne ut at ein har havna paa Attack sine sider ved aa gaa paa http://www.gatt.org og ikkje http://www.wto.org (sidene ser visuelt like ut), saa meinar eg at ein er eit potensielt phishing-offer, og boer for sin eigen del unne seg eit aldri saa lite kurs i kjeldekritikk som dette som brukast paa Berkeley: http://www.lib.berkeley.edu/TeachingLib/Guides/Internet/Evaluate.html
Ogsaa tradisjonelle “fagfellevurderte” og “kvalitetssikra” informasjon har vore og vil koma til aa verte “lumske” kjelder. Den beste kontrollen er i mange tilfelle wikipedia-modellen.
Mvh Paal
17/12/2005 at 00:44
Leksikon blir *ikke* automatisk pålitelige av å være trykket på papir!
Men Wikipedia-modellen stimulerer til politisk korrekthet, til det som er “mote-oppfatning” blant fagfolk *i dag*. Jeg har kikket en del innen mitt eget fagfelt (data/informatikk), og det er svært sjelden “feil”, men det er så til de grader, med store bokstaver, understreket, hva *dagens autoriteter*, *i dag*, hevder som den *rette* faglige holdning til ting. Wikipedia representerer hva man *bør* mene, hvilke vurderinger man *bør* gjære der det ikke finnes noen matematisk beviselig feil eller riktige svar – bare vurderinger. Og dem er det mange av i et leksikon.
Wikipedia-modellen har også til følge at den politiske korrektheten aldri vil bli oppdaget. Plukk opp et leksikon i bokhylla til dine besteforeldre, og det lyser lang vei at det er skrevet ut fra et helt annet samfunnssyn. Wikipedia blir kontinuerlig korrigert i henhold til skiftende politisk korrekthet og forteller til enhver tid “hvordan det egentlig er”.
Uansett hvordan holdningene i samfunnet endrer seg, vil Wikipedia følge etter. Det vil aldri representere noe korrektiv eller påminnelse om at holdninger endrer seg. På en måte representerer Wikipedia-modellen Den Evige Sannhet, fordi den til enhver tid vil representere det de toneangivende fagmiljøene vurderer som Faglig Sant.
Ellers er min favoritt blant reviderte utgaver:
Sørflaten, Magne
Atombomba : lystspel i 3 vendingar / Magne Sørflaten. – Ny og omarb. utg. av “No ramlar det alt”. – Oslo, 1948. – 80 s.
🙂
17/12/2005 at 04:03
På /., via en kamerat, fant jeg denne parodiske kommentaren til Wikipedia-Britannica-debatten: 🙂
http://hardware.slashdot.org/comments.pl?sid=171213&cid=14260859