Før eller siden ville noen putte norske lydbøker i PCen, rippe filene og laste dem opp på nettet. Ifølge Dagsavisen er lydbøker av kjente norske forfattere fritt tilgjengelige på et nettsted som endatil fører statistikk over nedlastingen (nei, jeg har ikke adressen, og ville ikke ha pekt til den om jeg så hadde.) Vi snakker altså ikke om fildelingsnettverk (jeg fikk ingen treff på P2P- eller torrentsøk), og det betyr normalt at det lar seg gjøre å få stoppet nettstedet. Jorunn påpeker at filene ligger ute som torrents, og dermed er det lite man rent teknisk kan gjøre med saken. Derfor vil jeg be bokbransjen på det instendigste om ikke å følge Ingvar Ambjørnsens anbefaling:

Det er fullstendig typisk for bokbransjen at de ikke har tenkt tanken at dette i det hele tatt kan skje, sier Ambjørnsen, og peker på at musikkindustrien og filmbransjen virkelig har slått ned på ulovlig nedlasting. Nå må vi tvinge forlagene til å delta i den nye tiden, fastslår Ambjørnsen.

Resultatet av film- og platebransjens mangeårige og iherdige forsøk på å “slå ned på” ulovlig nedlasting: det lastes ned mer enn noensinne, og bransjen har havnet i krig med millioner av egne brukere. Det beste kjente tiltaket mot ulovlig nedlasting er å gjøre det lett og rimelig å laste ned lovlig, og typisk nok er det ingen av de spurte forfatterne i artikkelen som nevner f.eks. iTunes med et ord, ei heller et momsfritak på digitale bøker som kunne gjøre lovlig nedlasting enda mer attraktivt. Tom Egeland klarer isteden å sparke mot biblioteket, og bidrar dermed til å viderebringe hetspropagandaen som ble spredt av forfatterforeningene NFF og NBU i vår. Mulig det bare er meg, men det er da noe ironisk ved at Ingvar “Revejakta” Ambjørnsen vil pusse advokater på ungdommene? 😉