Knapt har man rukket å reise sånn noenlunde utenfor rekkevidde av nettet, før det virkelig skjer store ting på nettfronten. Nyheten om at Google Print (GP) har tatt kontakt med norske forlag dukket opp i forrige uke, under Sirabesøket mitt. Derfor var det først nå at jeg kom over Gisle Hannemyrs meget fornuftige uttalelser til Aftenposten. Gisle påpeker (som jeg også gjorde i et notat nylig) at GP stiller forfattere og forlag overfor et dilemma, og derfor uttaler han seg i to kapasiteter: både som forfatter og forsker på opphavsrett på nettet. Som forfatter ønsker Gisle seg oppmerksomheten og tilgjengeligheten som digitalisering kan tilby, men som forsker ser han at GP i sin nåværende form er et massivt brudd på opphavsrettslovene. Sluttsitatet er noe alle med interesse for dette feltet burde merke seg:

Både lesere, forfattere og forlag har mye å tjene på det Google gjør. Men det faktum at de tilsynelatende gjør menneskeheten en tjeneste ved å gjøre kunnskap tilgjengelig, er ikke nok til å hjemle lovbrudd. Google er nok fullstendig klar over at det de gjør, ikke går. Men de får det på dagsordenen og kan utløse prosesser som gjør at går arbeidet videre.

At GP heller ikke er uproblematisk fra et biblioteksynspunkt, kommer tydelig fram i en bloggposting av Liz Lawley, en bibliotekar som for tiden arbeider for Microsoft Research. Hun var vitne til en debatt med tittelen “Google: Catalyst for Digitization or Library Destruction?”, der en rekke problematiske sider ved GP ble drøftet. Blant disse var Googles bruk av “fair use” som argument for å skanne uten å spørre først: Taper Google sakene som er reist, kan det føre til at alle biblioteker kan få sine rettigheter innskrenket.
Ideen om å skanne alt ble også problematisert: Det faktum at det finnes så mye dårlig og utdatert trykt materiale, kan gjøre det vanskelig å finne fram til det relevante stoffet. Paradokset i at et firma som vil gjøre alt åpent tilgjengelig for alle, samtidig hemmeligholder så mye av sin virksomhet, ble berørt, likeledes faren for at GP-arkivet skulle gå med i dragsuget om Google selv gikk konkurs. I det hele tatt mange gode innspill til en debatt vi også bør dra igang her til lands.