Jeg trodde min naturtro jordglobus, basert på satellittfotografier, var spesiell. Men det var før jeg oppdaget den tyske kunstneren Ingo Günthers fascinerende variasjoner over globustemaet. Günther lager grafiske fremstillinger av globale (som rimelig kan være) data fra forskningsfelter som demografi, kulturgeografi og økonomi, og resultatet er globuser med titler som “Landlocked Nations” (her ser man bl.a. at oppløsningen av Sovjetimperiet skapte en rekke nasjoner uten tilgang til havet), “Company vs. Country” (landenes navn er erstattet med navnet på selskaper med omsetning som tilsvarer landets BNP) og “Ice Age”. (Via Worldchanging)
17/06/2005 at 01:35
Kule greier, du; takk for pekeren. Bare synd at så godt som samtlige glober jeg selv var særlig interessert i (liste følger) var uten bilde:
071 British Colonial Empire (se nedenfor)
072 French C. E.
142 Danish C. E. (Nærmere bestemt *Danmark-Norges* kolonivelde… *ond latter*)
304 Japanese Empire
125 Colonial North America
119 Submarine Fiberoptic Cables (se nedenfor)
190 Mobility Measures (Cars, Trains & Planes)
213 Research and Development Countries
240 Civilizations
175 Asteroid Impacts
Ad globus 071: Jeg er faktisk den heldige eier av en todimensjonal oversikt over det britiske imperiet, i form av et kart kjøpt ved The National Maritime Museum i Greenwich for noen år siden. Imperiekartet er et av de klassiske utgavene, med britiske besittelser merket av i rødt (*”Rule Britannia” høres i bakgrunnen*). Generelt kunne det jo ellers vært en idé å lage en enkeltglobus med alle de nevnte landenes kolonivelder/imperier markert (med tidsangivelser) i tillegg til det tyske (kortlivet, dog), spanske, portugisiske, nederlandske og belgiske. Ja, også Norgesveldet, selvfølgelig. 🙂
Ad globus 119: En globulær global framstilling av undervannskablene vil nødvendigvis være noe helt eget for oss som har lest Neal Stephenson’s brilliante Wired-artikkel fra 1996, “Mother Earth Mother Board” — “In which the Hacker Tourist ventures forth across three continents, telling the story of the business and technology of undersea fiber-optic cables, as well as an account of the laying of the longest wire on Earth.” For nye lesere kan vi tilføye at dette bare var *kortversjonen* av tittelen 🙂 ; se http://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Earth_Mother_Board for artikkelens komplette tittel og innhold.
17/06/2005 at 01:45
Ja, forresten, her er det klassiske imperiekartet jeg kjøpte (“The British Empire throughout the world 1905”):
http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/tg/stores/detail/-/books/1873590032/pictures/026-1353727-0134044
18/06/2005 at 11:25
Wired-artikkelen til Stephenson, ja… Geniale saker, og det var den som for alvor fikk meg hekta på å laste ned hele Wired-utgaver og lese dem åfflain på PDA. Først til Psion 5/7, så til Rocket eBook, så til Zaurus 5500 og nå sist til Zaurus SL-C3000. Tror ikke bisnissmodellen til Wired har fungert så veldig godt i mitt tilfelle: jeg har vært fast leser av bladet siden 1997, og kan huske å ha kjøpt papirutgaven én gang elns. Siden jeg aldri klikker på bannerannonser, er det lett å gjøre regnestykket… 🙂
Min far kan fortelle om verdenskartene med store røde områder som ble brukt i hans barndom – imperiet over hvilket Sola aldri gikk ned eksisterte fremdeles (om enn i noe redusert og frynsete form) da han gikk på barneskolen.