Etter å ha lest saken i Aftenposten om at bøker er billigst på nettet er jeg bare nødt til å gjøre en Trygve Hegnar og si “hva var det jeg sa?”:
– Hva er det du reagerer mest på?
– Systemet sørger for at det ikke blir lønnsomt å drive nettbokhandel. Er det noe som er bra for distriktene så er det nettbokhandel. Samtidig forspilles også muligheten til å utvikle et kundeforhold til en ny generasjon av forbrukere, og bygge opp levedyktige lokale alternativer til giganten Amazon.

Systemet jeg omtaler er den gamle bokbransjeavtalen. Intervjuet var et resultat av en artikkel jeg skrev for “Bok og bibliotek”, og hvor jeg blant annet sa følgende:
Bokbransjen arbeider hardt for å få ungdom til å lese bøker. Samtidig sørger den samme bransjen for at det første store bokinnkjøpet ungdom gjør – lærebøker til videregående – er så kostbart som mulig. Man kan holde poesislammer og sponse hippe teksthefter til kuene kommer hjem, men bransjens hovedbudskap til 16-åringene er og blir dette: bøker står du i kø i bokhandelen for å kjøpe, og de er dyre.
Det var virkeligheten i 2003, men slik kommer det heldigvis ikke til å være i fremtiden. Foreløpig er alle spådommer om bransjens umiddelbare sammenbrudd gjort til skamme – folk kjøper flere bøker enn før, og de kjøper dem gjennom mer mangfoldige kanaler enn de gamle bokklubbene. Den virkelig store prøven kommer til neste år, da vi får frie priser på lærebøker. Mitt håp er at vi vil se en sterk tilstrømning til nettbokhandlene av tenåringer på jakt etter gode tilbud. Gjør netthandlerne jobben sin, klarer de å holde på disse nye kundene, til gavn for alle som jobber med bøker.