Det er konklusjonen i en rapport som nylig ble publisert av Book Industry Study Group (BISG). Noen nøkkeltall: i USA ble det utgitt nærmere 175 000 bøker ifjor (tenk det Hedda, det utgis en og annen bok i land uten fastpris også), og det ble solgt 2,295 milliarder titler. Det er en nedgang på 44 millioner titler sammenlignet med året før, men prisstigningen sørget for at utgivernes inntekter økte med 2,8 prosent til 28,6 millarder dollar.
Ved første øyekast ser tallene lovende ut, men ifølge professor Albert N. Greco ved Fordham University er nedgangen i salget uttrykk for en mer grunnleggende trend: “People are reading less, so what you’re seeing is the same phenomenon that has hit magazines and newspapers, a massive shift toward home video, DVD, internet and cable.” Ellers er det interessant å merke seg at den store suksesshistorien i det amerikanske bokmarkedet for tiden er religiøs underholdningslitteratur, av typen “Left Behind”.
Tendensen i retning av flere titler med lavere opplagstall, kombinert med høyere omsetning for forleggerne, er også dokumentert i den norske forskningen på området. Forskjellen på Norge og USA er at lesertallene her økte noe fra slutten av 90-tallet, og de siste årene har holdt seg stabile. Men så har da heller ikke amerikanske forlag en raus Pappa Stat å gå til, når de trenger penger til landsomfattende reklamekampanjer og direktemarkedsføring mot barn og unge. (Via Boingboing.)
Siste kommentarer