Dette blogges fra Live-CD-versjonen av Ubuntu 5.04, AKA “Hoary the Hedgehog”, på en Thinkpad T40. Det tøysete og nerdete navnet skjuler en distro som for alvor begynner å leve opp til slagordet “Linux for Human Beings”. På maskinvarefronten ser det ut til at det meste nå fungerer som det skal (tidligere har det vært tralete å få det innebygde wifikortet til å fungere, nå ble det gjenkjent, konfigurert og koblet til nærmeste trådløse nettverk av seg selv). Ubuntu baserer seg på Gnome versjon 2.10, et ukomplisert og minimalistisk grensesnitt (den som ønsker seg det mer fargerike og lettere konfigurerbare KDE-grensesnittet, har selvsagt et alternativ i Kubuntu).
Ordet ubuntu er afrikansk og betyr bl.a. “menneskelighet til andre”. Prosjektet, som tar utgangspunkt i Debian, ble startet av den sørafrikanske datagründeren og romturisten Mark Shuttleworth. Han har lagt stor vekt på hvor viktig åpen kildekode kan bli for hjemkontinentet hans, og i dette intervjuet snakker han om veien videre. At Shuttleworth er en vellykket forretningsmann, merkes blant annet på fokuset på konkrete brukerrettede forbedringer (ofte mangelvare i åpne programvareprosjekter). I oktober lanseres neste Ubuntu, og om den sier Shuttleworth: “We want to make it almost guaranteed that if you buy a laptop in the store, it will just work with Ubuntu.”
Til hvilket det bare er å applaudere. Støtten for bærbare har lenge vært et smertensbarn i Linux-sammenheng, og det er ikke en situasjon vi kan leve med i et marked hvor det nettopp er bærbar-segmentet som vokser raskest. I juni er det på tide å oppgradere systemet på den stasjonære her i huset, og da står valget mellom Fedora Core 4 og Ubuntu. Mye tyder på at det er sistnevnte som stikker av med diskplassen og lojaliteten min denne gangen. 🙂
30/04/2005 at 21:10
Takk for tipset! Må utvilsomt prøves ut 🙂
Men er litt i tvil om det med Ubuntu og Kbuntu. Jeg foretrekker KDE. Jeg har tidligere lastet ned ubuntu-5.04-install-i386.iso, 600886 KB. Lastet nå ned kubuntu-5.04-install-i386.iso, 585652 KB. Burde ikke den være større?
Oppdaget også at jeg hadde en ubuntu-6.04-install-i386.iso liggende. Men den var visst identisk med ubuntu-5.04-install-i386.iso. Har jeg klart å døpe om en fil på den måten!?
PS: Fikk ikke opp det intervjuet … 🙁
01/05/2005 at 09:14
Nå kommer siden med intervjuet opp igjen – kanskje det var problemer med nettforbindelsen til Australia? Hva angår KDE og Gnome: folkene bak K/Ubuntu står jo fritt til å velge hvilke programpakker de tar med, så kanskje det er det som er årsaken til forskjellen i størrelse?
02/05/2005 at 13:17
Ja, der kom interjvuet opp. Takk!
PS: Ny erfaring med Kubuntu er blogget: http://rhj.info/blogg/2005/05/kubuntu-my-lord-kubuntu.html
02/05/2005 at 14:04
Siden kommentarer ikke fungerer hos deg (i alle fall ikke med Opera 8 eller Firefox), får du en peker til en mulig løsning her: http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-3267.html
Om ikke det hjelper, kan det tenkes at du finner andre løsninger ved å google “ubuntu overheating”. 🙂
02/05/2005 at 17:52
Skjønte ikke helt det med bærbare, jeg har installert div. versjoner av linux/distroer på masse typer bærbare i mange år og det har funket bra på hver eneste én. Ikke noen spesielle vanskeligheter. Kan ha hatt flaks, men Toshiba,DEC,Compaq/HP,Fujitsu,Dell er bare noen jeg kommer på i farten (DEC=gammel Dec HiNote), utenom slike some er spesielt tilpasset (zepto, noen thinkpads). Her på jobben installer sysadm nye laptops jevnlig. Tror igrunnen at dette med spesielle bærbar-vanskeligheter er en myte.
-Tor (linux siden ’92)
02/05/2005 at 18:13
Foreslår at du googler “apm problems” og “acpi problems”. Å få Ubuntu til å utnytte strømsparefunksjonaliteten i bærbare like godt som Windows er noe av det Shuttleworth sikter til. Jeg har hatt problemer med dette på alle bærbare jeg har vært borte i, så jeg er en av dem som virkelig ser fram til forbedringer. 🙂
02/05/2005 at 19:05
Takk for hintet om at kommentarer ikke var mulig! Det burde jeg ha testet.
Takk for tipset om webside! Jeg prøvde følgende råd: “Edit /etc/modules and add powernow-k7 on a seperate line and reboot.” Ser ikke ut til å ha gjort noen forskjell.
Takk påminnelsen om å bruke Google! Utrolig hvor ofte jeg glemmer at mine problemer som oftest også er andres problemer.
03/05/2005 at 10:30
Hva kan jeg si? apm fungerte på en DEC HiNote i ’98, acpi på en Compaq Evo N600c i dag. Har fått det til å fungere der jeg har ønsket det. Utmerket batterilevetid på Compaq’en. Jeg vet om tidlige acpi-problemer, men dette var et kernel-spørsmål og har ikke noe med distribusjon (Ubuntu eller annet) å gjøre. Vel, samme det igrunnen, bare folk blir fornøyd 🙂
03/05/2005 at 10:49
Du kunne jo f.eks. si at open source-bevegelsen ikke har noe å vinne på å avfeie problemer med “det fungerte for meg, så jeg skjønner ikke hva du prater om”. Det er den brukerfiendtlige holdningen Mark Shuttleworth vil til livs.
03/05/2005 at 11:34
1) Laptops har fungert utmerket for de fleste, lenge.
De som har problemer vil ofte rope høyest. Dermed skapes mytene, og FUD.
2) Svakheter som har vært med acpi og apm løses ikke på distribusjonsnivå, men på kernel-nivå. Og der har det vært jobbet hardt og lenge av komptente folk.
At Ubuntu skulle kunne gjøre noe særlig med det er det som kalles en “strawman” på engelsk. Ubuntu er en distribusjon, ikke en kernel.
-Tor
03/05/2005 at 11:56
Fra et brukersynspunkt er dette fullstendig uinteressant. Støtten for ulike typer maskinvare, konfigurerbarheten for nybegynnere, installasjonsrutinene osv er sterkt avhengig av distribusjon. Hovedproblemet med din reaksjon er at den er så typisk i hardcore linux-miljøer. Hvis det er noen som ennå lurer på hvorfor Linux’ markedsandel er så mye mindre enn systemet fortjener (og kommer til å forbli det lenge etter at Longhorn er lansert), finnes en del av svaret i denne utvekslingen. Og bare for ordens skyld: Rune og undertegnede er ikke alene. En titt på denne anmeldelsen og kommentarene nedenfor er ganske opplysende: http://www.osnews.com/comment.php?news_id=8893