På mandag gjorde jeg som planlagt, og besøkte Cebit-messen i Hannover. Den sterke tettheten av PDAer, bærbare og smarttelefoner (for ikke a snakke om Blackberryer, som faktisk brukes endel her) var et hint om hva som lå foran meg. Messetoget som var så proppfullt at jeg måtte vente på neste, var nok et hint. Men det gikk faktisk overraskende greit å komme inn på selve messa: nesten ingen kø i kassa, og relativt god plass inne på messeområdet. Jeg brukte drøye fem timer på å traske gjennom de mest relevante hallene (den delen av messa som handlet om IT i offentlig sektor skippet jeg, for å si det slik), og fikk dermed dannet meg noen inntrykk.
Først og fremst er det åpenbart at kineserne kommer for fullt på produksjonssiden. Jeg vet det nærmest er en tautologi blant økonomer, men det er noe med å se de svære Kina-seksjonene i alle hallene som faktisk gjør at det synker inn. Jeg sier “produksjonssiden”, for det var fint lite innovasjon å spore hos representantene for Midtens Rike. Her var den ene iPod-ripoffen etter den andre, og flash- og USB-baserte dippedutter i alle de former og farger plastikkteknikken gjør mulig. Til priser ingen andre kan matche, naturligvis. Jeg så selvsagt drøssevis med representanter for koreanske og taiwanesiske firmaer, men inderne glimret nesten totalt med sitt fravær.
Ellers var dette året for flatskjermer i alle former og farger. Det er selvsagt kult å se flatskjermer innkapslet i tre og ku- og slangeskinn, og synet av en 82-tommers plasmadings fikk meg til å innse at min far hadde rett i bøkene om roboten Matilda: videoveggen (VVen) kommer snart til en stue nær deg. Men det som virkelig gjorde inntrykk var demonstrasjonen av HD-DVD. Vanlige storskjermer på over 40 tommer forstørrer bildepunktene på en DVD såpass at det blir påfallende. Med HD-DVD kom kinofølelsen for alvor. At det gir filmselskapene en sjanse til å selge det samme produktet om igjen, ja det er tidens melodi (jamfør Sonys planer om å selge filmer til Playstation Portable, en dings jeg forøvrig ikke klarte å finne verken i spillhallen eller på Sonys gigantiske og lekre stand.)
Casemodding og mediesenter-PCer var også stort. Det er tydelig at brukerne er lei av grå metallkasser, og svarte, blanke miniburker med knotter som på stereonanlegg florerte. Ingen av dem kunne likevel måle seg med den lille Mac Minien jeg fikk prøve. Blikkstille, liten og like kul som den var kald. Wow.
Endelig fikk jeg sjansen til å teste 3G. Vodafone, ePlus og T-Mobile var blant selskapene som hadde egne bygninger på messeområdet, og lot meg prøve nedlasting av video, videotelefoni og i-mode (en europeisk variant av den populæ:re japanske tjenesten). At omtrent alle 3G-telefonene var av klapptypen, bekrefter bare inntrykket av at den gode, gamle sjokoladestanga er på vei ut. Og hvis 3G-tjenestene fungerer noenlunde som det skal, kommer det til å kverke det som eventuelt måtte eksistere av entusiasme for wifi.
Ja, for det var utvilsomt den mest påfallende mangelen på messen. Riktignok var det nok av wifi-nettverk oppe, men jeg kunne ikke finne et eneste snasent produkt for vanlige forbrukere. Wifi er i det hele tatt temmelig fraværende her i Tyskland – jeg har bare vært istand til å finne en eneste kafe i Berlin som reklamerte med gratis trådløst bredbånd, ellers tilbys jeg dyre hotelløsninger fra T-Mobile og desslike. Min leting etter wifi understreker teknologiens viktigste problem: den er ikke i nærheten av å ha dekning nok til å vaere interessant for vanlige brukere, og om man skulle finne den trådløse nåla i høystakken er det likevel ikke sikkert klarer å innstille maskinvaren slik at man kommer på nett. “La hundre nettverk blomstre”-tanken som ble kolportert av bl.a. Wired virker så dotcom i disse dager.
Dette skulle egentlig ha vært blogget fra min Zaurus-PDA, men den gikk ned for telling på Cebit (joda, jeg ser ironien!) Sannsynligvis dreier det seg om et mildt diskkrasj, muligens utløst av at jeg forsøkte å resette maskinen mens den skrev til disken. Og akkurat det gjør meg litt skeptisk til de harddiskbaserte mobiltelefonene som er i ferd med å komme på markedet. Hvor tolerante de er for bruksmønsteret som er vanlig for mobiltelefoner gjenstår å se. Jeg kommer til å vente til den første generasjonens barnesykdommer er overstått, i det minste. Maskinvareproblemene er årsaken til at dette blogges fra en nettkafe på Kurfürstendamm i Berlin. Her i byen har noen kommet på den geniale ideen å kombinere nettkafeer og DunkinŽ Donuts. Herlig, herlig, men farlig, farlig…
Bilder følger senere!
16/03/2005 at 23:13
Dersom det hadde vært blogget fra Zaurus’en, hadde de norske tegnene blitt riktige da? Nå mangler alle entitetene for æ, ø og å det avsluttende semikolonet, noe som får hele posten til å se mildt sagt forvirrende ut.
Men tusen takk for nyttig reisebrev!
17/03/2005 at 12:10
Postingen ser helt fin ut for meg? Kanskje han har fikset den. Jeg ser siden med iso-8859-1 tegnsett. I det siste har jeg opplevd at nyere versjoner av browsere uheldigvis insisterer på å instille seg til UTF-8 hvis serveren ikke setter noen charset i Content-Type-headeren, hvilket er veldig uheldig i og med at så godt som ingen (vestlige) websider er skrevet i UTF-8. ÆØÅ kommer da ille ut helt til man går inn og endrer manuelt til iso-8859-1.
17/03/2005 at 15:08
Postingen ser grei ut med M$IE.Med Firefox blir det slik Lasse beskriver det. Det at M$IE klarer å tolke dette slik man kan anta Eirik har ment det, er ikke nødvendigvis en positiv ting. Leste et sted at ca. 2/3 av nettlesernes kode går med på å tolke slike og lignende feil.
17/03/2005 at 15:47
Ah, jeg ser også problemet med Firefox (jeg brukte opprinnelig Konqueror og der ser det ok ut). Problemet er altså at istedet for ekte norske bokstaver (som er fullt lovlig, og anbefales), så har postingen ‘&’ fulgt av ‘aring’ for ‘å’.
Hm. Virker som gammeldags enkoding for meg 🙂
17/03/2005 at 16:25
Fullt mulig å bruke både æ/ø/å i stedet for æ/ø/å. Sidene blir større, men det øker kanskje samtidig muligheten for at tegnene blir vist korrekt i diverse nettlesere.
Problemet her at at semikolonene på slutten er utelatt. Det anbefales ikke 😉
21/03/2005 at 07:30
Her er man borte noen dager, og så går nerdene amok i bloggen. 😉 Forstår ikke helt hva som skjedde i dette tilfellet, da taggene ble lagt riktig inn. Kanskje var det en uheldig kombo av Movable Type og varianten av IE (som hadde begrenset funksjonalitet) som ble brukt i nettkafeen: som CMS kan MT av og til overstyre ting og tang… Takk uansett for påpekningene – nå burde det se OK ut!
21/03/2005 at 10:22
Bra sammendrag. Inderne glimrer med sitt fravær fordi de ikke har noen eksportindustri – de importerer i stedet arbeid som systemutvikling og IT-drift, og selger det ut igjen via fiber. Fremtiden…..men gjør seg dårlig på messe.