Endelig kom den, min etterlengtede Zaurus SL-C3000. Etter noe om og men riktignok, da den første enheten jeg fikk var defekt og måtte returneres til USA. Denne Zaurusen er så definitivt ikke defekt: skjermen er så sylskarp at det nesten skjærer i hornhinnen og batteriet stiler Energizer-kaninen i skammekroken (om den noensinne var særlig langlivet 🙂 Harddisken er allerede godt og vel fylt opp med yndlingsmusikk, og nå arbeider jeg med å finne passende programvare.
Den jobben viser seg å være enklere enn man skulle tro, med tanke på at vi snakker om en PDA som må spesialimporteres fra Japan, som aldri fikk nevneverdig mange brukere i Vesten, og som har gjennomgått store tekniske endringer (firedobbelt skjermoppløsning, harddisk, USB-støtte) på få år. At jeg likevel kan velge blant hundrevis av gratis programmer som stort sett fungerer som de skal, kan stort sett tilskrives én faktor: åpen kildekode. I den grad det må gjøres endringer i programvare og operativsystem fra PDA-versjon til PDA-versjon sørger GPL-lisensen for at kompetente personer får sjansen til å foreta seg noe.
Et riktig vakkert eksempel så vi da SL-C3000 fikk støtte for Bluetooth. Den prosessen gikk interaktivt i Zaurus-brukernes webforum. I løpet av de siste dagene før jul ifjor (hey, vi snakker om hardcore-nerder!) klarte ansvarlige for Bluetooth-støtten på Zaurus å bruke postinger i forumet til å gjøre de nødvendige tilpasningene i driverne.
Den siste uken har jeg kunnet observere den rake motsatsen til denne situasjonen, dvs utviklingen som følger når et proprietært operativsystem oppgis av produsenten. Jeg snakker om EPOC, systemet som ble kjørt på PDAene fra Psion (inklusive Psion 7). Det finnes fremdeles tusenvis av brukere av systemet verden over, men siden kildekoden er lukket har systemet stått på stedet hvil siden årtusenskiftet.
Det hjalp ikke at så store deler av utviklermiljøet satset på shareware som distribusjonsmodell. Resultatet er at det nå vrimler av “foreldreløse” nytteprogrammer, uten noen som tar ansvar for f.eks. å sende registreringskode til betalende kunder. Den proprietære tankegangen preget også freeware-miljøet, og derfor forsvant en rekke nytteprogrammer sammen med nettstedene til programmererne. Dette rammer ikke bare oss brukere, men også EPOCs arvtaker Symbian. Nå som Symbian må gå i klinsj med Linux på smarttelefoner, hadde det vært nyttig å kunne hente ideer fra et blomstrende åpent EPOC-miljø.
27/02/2005 at 23:04
Ok! jeg er misunnelig!!! Min z5500 jobber fortsatt svært godt etter snart 3 år, og med kvart gig flash kort er den mp3 spiller god som det meste (når man ser bort fra batterilevetid (2 t?) og litt dvask lyd…). E-bokleser som det meste (ok litt svak skjerm og fortsatt litt dårlig batteri…).
Dessverre tror jeg disse sakene blir for sære. Knallbra produkter men smale. Og nå er de heller ikke alene om fullt tastatur mm.
Uansett gratulerer!
Knut
28/02/2005 at 10:10
🙂 Dette blir helt klart for sært for de fleste, ja. Godt tilbudet finnes åkke som, for selv om det finnes en og annen smarttelefon og PDA der ute med tastatur, er det nesten alltid mangler ved dem på den ene eller andre måten. De har ingen harddisk, eller er for proprietære, eller det hefter usikkerhet til firmaet som lager dem. Ja, du ser jeg har nok av unnskyldninger for å ha kjøpt en rådyr PDA!
07/03/2005 at 16:37
Jeg har en SL5500 som jeg fikk billig som demo-modell. Må skaffe meg BT- og WiFi-kort for å føle meg helt vel (min hoved-PDA er en Palm1 T3 som nok fortsetter å være hoved-PDA pga. størrelsen og skjermen).
Jeg ser at du bestilte din C3000 fra USA, antar at det er fra Dynamism? Vurderte du noen gang å bestille fra Shirtpocket i England, som gjør omtrent samme konverteringen, etter det jeg forstår?
-Tor
07/03/2005 at 23:28
Vurderte både de europeiske alternativene shirtpocket.co.uk og http://www.trisoft.de, samt http://www.conics.net og http://www.japan-direct.com. Landet vel på Dynamism først og fremst fordi de fikk så mye fagnad, men så vidt jeg forstår er både shirtpocket og trisoft utmerkede alternativer.
31/05/2005 at 00:27
Heisan, gratulerer på etterskud med ny gizmo.
Har bestandig lurt på hvordan tastene på zaurusen er..?
De ser ikke på langt nær så velformete ut som feks. på en Psion.
31/05/2005 at 07:54
Du har et poeng. Tastene på en Psion 5/mx var større og hadde bedre tasterespons, selv om differansen er mindre enn utseendet skulle tilsi. En del brukere var istand til å bruke en slags “mini-touch” på 5erens tastatur, og for dem vil Zaurus-tastaturet uten tvil være en nedtur. Det egner seg først og fremst til tommeltasting. Nå har jeg så kraftige fingre (okei da, pølsefingre!) at jeg også måtte tommeltaste på 5eren, så for meg har dette mindre betydning. Når jeg skal skrive lengre tekster, putter jeg mitt sammenklappbare Pocketop-tastatur i lomma. Jeg vurderer også å skaffe en USB-portkonverter, slik at jeg kan koble et hvilket som helst tilgjengelig USB-tastatur til Zaurusen om nødvendig.