zaurus.jpgEndelig kom den, min etterlengtede Zaurus SL-C3000. Etter noe om og men riktignok, da den første enheten jeg fikk var defekt og måtte returneres til USA. Denne Zaurusen er så definitivt ikke defekt: skjermen er så sylskarp at det nesten skjærer i hornhinnen og batteriet stiler Energizer-kaninen i skammekroken (om den noensinne var særlig langlivet 🙂 Harddisken er allerede godt og vel fylt opp med yndlingsmusikk, og nå arbeider jeg med å finne passende programvare.
Den jobben viser seg å være enklere enn man skulle tro, med tanke på at vi snakker om en PDA som må spesialimporteres fra Japan, som aldri fikk nevneverdig mange brukere i Vesten, og som har gjennomgått store tekniske endringer (firedobbelt skjermoppløsning, harddisk, USB-støtte) på få år. At jeg likevel kan velge blant hundrevis av gratis programmer som stort sett fungerer som de skal, kan stort sett tilskrives én faktor: åpen kildekode. I den grad det må gjøres endringer i programvare og operativsystem fra PDA-versjon til PDA-versjon sørger GPL-lisensen for at kompetente personer får sjansen til å foreta seg noe.
Et riktig vakkert eksempel så vi da SL-C3000 fikk støtte for Bluetooth. Den prosessen gikk interaktivt i Zaurus-brukernes webforum. I løpet av de siste dagene før jul ifjor (hey, vi snakker om hardcore-nerder!) klarte ansvarlige for Bluetooth-støtten på Zaurus å bruke postinger i forumet til å gjøre de nødvendige tilpasningene i driverne.
Den siste uken har jeg kunnet observere den rake motsatsen til denne situasjonen, dvs utviklingen som følger når et proprietært operativsystem oppgis av produsenten. Jeg snakker om EPOC, systemet som ble kjørt på PDAene fra Psion (inklusive Psion 7). Det finnes fremdeles tusenvis av brukere av systemet verden over, men siden kildekoden er lukket har systemet stått på stedet hvil siden årtusenskiftet.
Det hjalp ikke at så store deler av utviklermiljøet satset på shareware som distribusjonsmodell. Resultatet er at det nå vrimler av “foreldreløse” nytteprogrammer, uten noen som tar ansvar for f.eks. å sende registreringskode til betalende kunder. Den proprietære tankegangen preget også freeware-miljøet, og derfor forsvant en rekke nytteprogrammer sammen med nettstedene til programmererne. Dette rammer ikke bare oss brukere, men også EPOCs arvtaker Symbian. Nå som Symbian må gå i klinsj med Linux på smarttelefoner, hadde det vært nyttig å kunne hente ideer fra et blomstrende åpent EPOC-miljø.