Her om dagen snakket jeg med en kollega om prisnivået på bøker. Og til min overraskelse innrømmet hun like ut at hun også synes bøker var blitt for dyre (i motsetning til Anne B. Ragde). Min kollega hadde sett lyset under en forelesningsturné i høst, da hun hadde hatt med seg egne bøker for salg og oppdaget at publikum foretrakk eldre titler til 199 kroner fremfor den siste boka hennes (som holder standardprisen på 349). Min erfaring er også at denne prisen ser ut til å være psykologisk viktig for kjøpere av innbundne bøker, og det er nok en grunn til at jeg er glad for at en rekke av mine bøker ligger under 200-kronersmerket. (Pekere til venstre, i tilfelle noen skulle ha problemer med å finne på julegaver 😉
Det sier forresten sitt om den norske bokbransjen at virksomheten jeg beskriver over ikke var tillatt for få år siden. Forfattere på forlag som var medlemmer av Forleggerforeningen måtte holde seg til den gamle bransjeavtalens retningslinjer, og ifølge den skulle boksalg kun foregå i bokhandler. Forfattere kunne ikke selge bøker selv, ei heller kunne museer og andre institusjoner selge bøker fritt. Jeg merket virkningene av det nærmest sovjetiske systemet godt en periode, da relevante salgskanaler som Teknisk Museum ikke fikk føre flere av mine titler.
17/12/2004 at 18:12
Har jeg valget mellom en englsk eller norsk oversettelse av en bok er det ingen tvil. Baudolino av Umberto Eco kostet 400 på norsk og 200 på engelsk i innbundet utgave. Må jeg lese på norsk blir det mammut eller pocket. Pocketutgaver holder omtrent samme prisnivå i Norge som i andre land.
18/12/2004 at 10:01
Og du er absolutt ikke alene om å gjøre dette. Bokbransjen har ennå ikke innsett verdien av gode og rimelige norske nettbokhandlere, og langt mindre forstått hvor viktig Amazon o.l. har vært for norske bokkjøpere i årevis (her antar jeg at du er en flittig bruker av nettbokhandlere, men tipper det ikke er et problem? 🙂
Tro det eller ei, men internt i bransjen er man opptatt av gjennomsnittsavstanden til nærmeste lokale bokhandel som et mål på kvalitet. Visstnok er avstanden rundt fem kilometer her til lands, mens den i Sverige er det tredobbelte. Da jeg i en paneldebatt i vår påpekte at det for det store flertallet av nordmenn (og svensker) som har Internett hjemme i gjennomsnitt er noe sånt som fem _meter_ til nærmeste bokhandel, var det ingen av de tilstedeværende representantene fra forlag, bokhandlere og forfatterforeninger som tok poenget.