…og jeg vet sannelig ikke om det nok en gang skyldes professoral toskeskap eller den lett dyslektiske referenten i denne saken fra ITavisen.no. Her siteres professor Jon Bing slik: “Men i Linux-verdenen er det ikke akseptabelt å bare kopiere for å bruke… Produktene som arbeidet resulterer i vil selvsagt ikke være gratis.” Det er lett å dokumentere at den første setningen er det rene skjære vås. Som ikke-programmerende bruker er jeg alltid blitt møtt med den største respekt i Linux-miljøet (en kjapp titt på utallige nettfora ville ha vist professoren/referenten at dette har generell gyldighet). GPL-lisensen åpner også for videresalg, og det benytter en rekke bedrifter seg av uten å vekke irritasjon blant andre enn de aller hardeste pingvin-selotene.

Den andre setningen kan henspille på de kommersielle produsentene som helt eller delvis benytter seg av åpen kildekode. Like fullt er den feilaktig, både i prinsippet og i praksis. GPL-lisensen har ingen tilbakevirkende kraft, og følgen er at produkter som i dag er gratis fortsatt kan være tilgjengelig i gratis form selv om produsenten skulle velge å “lukke” utviklingen av kildekoden i fremtiden. Resultatet ville eventuelt bli et nytt programvareprosjekt med utgangspunkt i den siste åpne versjonen av kildekoden, en såkalt “fork”. Et svært aktuelt eksempel er utviklingen av grafikkbibliotekene til Linux – her er X.org i ferd med å overta for Xfree86 fordi sistnevnte innførte en ny klausul i lisensen som ble oppfattet som problematisk.
I praksis er uttalelsen enda underligere. Jeg har ikke betalt for operativsystemet og det meste av programvaren jeg bruker i dette øyeblikk (jeg har intet imot å betale for god programvare, det er utrygg og ustabil kommersiell programvare jeg stemmer mot med lommeboken), men skal jeg forstå uttalelsen rett vil jeg måtte gjøre det en dag. Når det skulle skje, og hvem som i så fall skulle innkreve pengene på vegne av programutviklerne (for ikke å snakke om å fordele pengene blant myriader av programmerere!) sies det ingenting om. Bing er en gammel støttespiller for Kopinor, så han ser kanskje for seg at de skulle gjøre jobben i Norge? (Om professoren hadde hengt på forbeholdet “…ikke gratis å utvikle” ville saken stilt seg annerledes, naturligvis.)
Det skal professoren ha – han sier også: “Jeg frykter kontrollkulturen mer enn gratiskulturen. Jeg er redd vi etterhvert vil få så strenge kontrolltiltak at programvaren blir vanskelig å bruke slik den er ment.” Synd da at han ikke ser at arbeidet med åpen kildekode – og det ofte parallelle arbeidet for åpne standarder – antyder en mulig vei ut av dette uføret. Men kanskje man ikke skal vente mer av mannen som i en av sine “Stjerneskipet Alexandria”-bøker skrev at mennesker aldri kom til å ta med seg en datamaskin under et tre for å lese en bok. I ren protest mot den påstanden tok jeg min Psion 3a med meg ut i parken og leste “The Gods of Mars” – liggende under et tre. Q.E.D. 🙂 (Takk til Rune for tips)
____________________
Oppdatering: Jeg er selvsagt ikke den eneste som reagerer på dette. Gisle Hannemyr har en utmerket kommentar