Torsdag var jeg deltaker og foreleser på seminaret “Barn spørger – har biblioteket svaret?” ved Danmarks Biblioteksskole i København. Blant de interessante bidragene var bibliotekar Berit Lærkes forelesning om Spørg Olivia, et interessant samarbeide mellom Danmarks Radio og bibliotekene. Olivia er en vitebegjærlig (og svarvillig!) tenåring som danskene er blitt kjent med gjennom radio i to tiår.
For noen år siden ble Olivia-figuren utviklet til en nettjeneste hvor barn kan spørre på mail hele døgnet eller online i åpningstiden. Gruppen som drifter Spørg Olivia har som målsetning å gi dekkende skriftlig svar på spørrerens eget språklige nivå, og deler derfor brukerne inn i tre alderskategorier. Brukerne får dessuten opplysning om svarkilden og en beskrivelse av søkemetoden – viktig for at brukerne skal lære seg å finne informasjon på egen hånd.
Olivia kan gi svar til opptil åtte barn i timen, og det er visstnok vanlig at unger står i kø i en time eller mer for å vente på svar. Blant de viktigste nettkildene for bibliotekarene som svarer på vegne av Olivia (eller, som de selv kanskje ville si det – er Olivia 😉 er portaler og søketjenester som Dotbot, Duda og AJKids.
Hvordan dette tilbudet er sammenliknet med norske motstykker som Spør bibliotekaren er vanskelig å si, all den tid jeg ikke selv har brukt tjenestene aktivt. Men det danske tilbudet er utvilsomt langt bedre profilert, nettstedet ser mye bedre ut og – kanskje viktigst – det virker som om personene bak prosjektet har svært stor tro på sin rolle som nettformidlere.
Mot slutten av dagen fortalte to studenter som arbeider for Experimentarium om hvordan de vekker barns nysgjerrighet (det er mer enn 300 000 skoleelever som besøker Experimentarium årlig, et tilbud vi dessverre ikke er i nærheten av å ha i Norge). Under oppvisningen stilte studentene spørsmål, og på et av dem svarte en av bibliotekarene (ganske riktig) “Faradaybur”. Ah, slike bibliotekarer trenger vi flere av! 🙂
Siste kommentarer