på purregebyrer melder NRK Kulturnytt. Nåvel, det er en sannhet med modifikasjoner. I mange kommuner brukes purregebyrer for å dekke opp for nedskjæringer på bibliotekbudsjettene. Fordi bibliotekene ikke kan forhandle seg til gunstigere rabattavtaler med forlagene (det skyldes den tidligere omtalte bransjeavtalen) og heller ikke har lov til å ta lånegebyr, er det å gå direkte på trege lånere ofte eneste alternativ til å si opp ansatte i trange tider.
10/11/2003 at 16:04
Pussig tittel fra Nrk, jeg har vel ennå tilgode å høre om et direkte rikt bibliotek – i økonomisk forstand. Flere interessante og mer varierte synspunkter fra bibliotekhold enn det som kommer fram i artikkelen, er å finne i den ganske ferske tråden “Salg i bibliotek” (navnet på tråden varierer litt, men den lar seg greit følge) fra diskusjonslista Biblioteknorge:
http://www.nb.no/cgi-bin/wa?A1=ind0311&L=biblioteknorge
11/11/2003 at 08:19
Jeg har en mistanke om at agurktiden må ha utvidet sesongen. Å kalle bibliotek rike fordi de tar inn en del av utgiftene ved purring av lån med gebyrer er som å si at staten blir rik på tobakksavgiften om den hadde gått direkte til sykehusenes behandling av lungekreftpasienter. Synd at journalister skal bli så ensidige og gjøre så dårlig arbeid når de skal sjekke en sak. I og for seg ble ikke saken bedre av at kommentaren fra bibliotekhold (økonomisjefen på Deichmanske) var at dette var bare rettferdig fordi låneren brøt avtalen mellom biblioteket og låneren. Hmmm… det høres ut som bøter, ikke som et forsøk på å ta inn noen av utgiftene. Jeg har alltid mislikt gebyrer, så jeg synes det burde finnes andre metoder, f.eks. virkelig plagsomme SMS-meldinger og e-post om du bruker for lang tid på å lese boka. På den annen side burde også muligheten for å fornye være inkludert i SMS og e-post-purringer.
11/11/2003 at 08:53
Hyggelig å høre fra deg igjen Thomas – venter spent på at du skal få et pusterom fra lesing av ungdomslitteratur og begynne å blogge igjen! 🙂 Ellers hjertens enig i kommentaren. Det er påfallende at purregebyrene har økt så voldsomt mange steder, samtidig som bibliotekene har datafisert mye av prosessen bak. Det blir som med bankene, som har latt gebyrene sine gå i været samtidig som bl.a. lønnskostnader er kuttet drastisk. Det er et selskap bibliotekene ikke burde føle seg vel i…