har et et intervju med undertegnede i dag. Utgangspunktet er en artikkel i tidsskriftet Bok og bibliotek (dessverre ikke publisert på nettet ennå), hvor jeg tar opp fenomenet bransjeavtalen, et lovstridig prissamarbeid mellom forlag og bokhandlere som sørger for at flesteparten av årets nye, norske bøker koster det samme uansett hvor de kjøpes. At bøker har økt langt mer enn komsumprisindeksen de siste 20 åra, blir særlig grellt sett i lys av at bokbransjen i dag mottar over 3,4 milliarder kroner i direkte og indirekte statsstøtte. Dagbladets samleside er også nyttig lesning.
__________
Oppdatering: NRK gir faktisk en grundigere og mer balansert fremstilling av saken enn Aftenposten gjorde.
06/11/2003 at 12:40
Utmerket intervju – særlig fordi det utfyller Bjørneboes innlegg om at markedsmakten rår i de store forlagene, og at smale bøker ikke markedsføres utover det som skal til for å opprettholde argumentet for støtteordninger.
En ting som irriterer meg, er argumentet om opprettholdelsen av bokhandler – etter min erfaring er mange bokhandler i distrikts-Norge (med gode unntak, absolutt) ikke noe annet enn papirhandler med noen bestselgere her og der. Medmindre eieren driver nesten på idealistisk grunnlag (vanskelig i en kjedeverden) blir en leser av noe annet enn Bokklubbene og bestselgerne henvist til Internett. La gå at man ikke kan forlange at små bokhandler har ting på lager – men man bør kunne forvente interesse for literatur og villighet, til og med iver, etter å anbefale og bestille bøker i inn- og utland.
Forresten – det mangler ikke på glorifiserte papirhandler i Oslo-området heller.
Det morsomme, naturligvis, er om vi kan få igang debatten – hva skal for eksempel til for at man skal kunne kalle seg en bokhandel? Kjedemedlemsskap, salgstall, eller kunnskaper?
06/11/2003 at 14:41
Vel, nå har en ledende bransjefigur sendt meg en streng korreks i brevs form (han mer enn antydet at jeg var å betrakte som illojal), og jeg har svart med å utfordre vedkommende til debatt om emnet. Så får me sjå. Forøvrig er jeg hjertens enig hva angår kvaliteten på norske bokhandlere, mitt eget anekdotiske studiemateriale tyder på det samme. 🙂
Jeg har ikke klart å oppdrive noen statistikk over hvor stor del av den “verdifulle litteraturen” (som bransjeavtalen er ment å beskytte) som faktisk går via distriktsbokhandlene. Av en årsomsetning i bransjen på over 5 milliarder mistenker jeg at salget av diktsamlinger og smale romaner utenfor de store byene er forsvinnende lite, dog. Og uansett ikke nok til å rettferdiggjøre en avtale i strid med gjeldende lovgivning.
08/11/2003 at 11:39
Motinnlegg fra Geir Pollen i Aftenposten idag.
En tanke: Er det ikke merkelig at vi i Norge idag har nesten de samme reguleringer på bøker som vi har på alkohol (i hvert fall på øl)? Det sier noe om vår oppfatning av skadevirkningene ved høyt konsum…..
08/11/2003 at 11:48
Nå er forøvrig innlegget ditt i Bok og Bibliotek lagt ut på nett, på http://www.abm-utvikling.no/publisert/BOB/2003/0306/newth.html.
Ser greit ut, bortsett fra at de ikke har fikset ligaturene (fi, for eksempel). Men det kommer vel. Bra argument.
08/11/2003 at 11:50
Jeg gir meg ikke, her er riktig link; http://www.abm-utvikling.no/publisert/BOB/2003/0306/newth.html
Når du skriver et punktum etter en link i kommentarboksen til MovableType, kommer punktumet med i den automatiske linken. Feil, med andre ord. Jeg har forøvrig bestilt innstallasjon av MovableType selv, denne diskusjonen og andre setter igang en bloggelyst som helt sikker er helseskadelig. Akkurat som bøker og diskusjon.