BBC skriver om en ny leseplate fra Hewlett-Packard som skal kunne lagre et helt bibliotek med etekster i en enhet på størrelse med en paperback. Dessverre er dette verken spesielt nytt (jamfør eboksatsingene til norske forlag for to-tre år siden) eller videre imponerende rent teknisk (en tekstsamling tilsvarende et normalt folkebibliotek går glatt inn på en billig laptop-harddisk).

De tekniske spesifikasjonene er heller ikke oppsiktsvekkende, sammenlignet med f.eks. avdøde Rocket eBook. Den mest forbløffende uttalelsen i artikkelen er faktisk denne: “The main problem with [electronic books] is that the screens – like computer displays – cause eye strain.” Siden dette er en utbredt oppfatning blant mange boklesende databrukere benytter jeg anledningen til å oppklare misforståelsen: den viktigste årsaken til at nye papirbøker ikke selges i parallelle elekroniske utgaver er ikke dårlig skjermkvalitet, ei heller konservatisme fra forlagenes side, men problemene knyttet til opphavsrett og kopibeskyttelse.

Forfattere har et lovbeskyttet krav på kompensasjon for bruk av tekstene sine, og i dag er det vanskelig å se for seg hvordan man skal klarere brukerrettighetene til titusener av bøker lastet inn på millioner av leseplater, noe som jo ville bli konsekvensen av “et bibliotek i en bok”-konseptet. Av samme årsak kan jeg umulig tro at BBC-direktørens lovnad om å legge ut programmer gratis på nettet vil bli stående uimotsagt av rettighetshaverne.