I min posting om programmeringsspråk Jeg Har Brukt Gjennom Tidene glemte jeg OPL, et BASIC-lignende språk som ble utviklet av Psion for lommemaskiner som kjørte operativsystemene SIBO og EPOC. Et eller annet sted på en støvete harddisk ligger tre-fire ufullendte OPL-prosjekter, inklusive et snasent astronomiprogram som ikke rakk å bli ferdig før smågeniale Solun gjorde alt videre arbeid meningsløst.
Jeg har lurt på om Symbian (programvarefirmaet som Psion var med på å stifte da man innså at Palm og Pocket PC kom til å erobre småmaskinmarkedet) ville videreføre OPL. Nå kan Mobitopia fortelle at det arbeides med en åpen versjon av OPL (i samme slengen byttet man ut “Organizer” i “Organizer Programming Language” med “Open”). Det i sin tur betyr at det vil bli mulig for glade amatører å skrive enkle programmer for mobiltelefoner basert på Symbians operativsystemer. Flere avanserte modeller fra Nokia og Sony-Ericsson kjører allerede Symbian Series 60 og 70.
I OPL-bloggen kan du følge utviklingen. Her kan du også lese om forhistorien til OPL (som opprinnelig sto for “Organizer Programming Language”). En av bloggforfatterne er Ewan Spence, som forteller hvordan han skrev en OPL-versjon av klassikeren Same Game på toget mellom Edinburgh og London (for uinnvidde: vi snakker ikke om den transsibirske her :-).
I havet av bøker jeg ennå ikke har fått på plass i en anstendig hylle, ligger også boka Programming Psion Computers, som bl.a. har en grei innføring i OPL. Men hvem trenger vel papirutgaven, når det viser seg at utgiveren har lagt boka ut gratis i PDF-format?
23/07/2003 at 20:33
Argh! JEG trenger papirutgaven (besitter den ypperlige Psion 3c), siden jeg fremdeles synes det er absolutt mest behagelig å lese bøker i det gode gamle sammenpresset-dødt-tre-formatet, og kun har sansen for digitale bøker som fritekst-søkbart supplement (vel er jeg utstyrsfrik, men jeg foretrekker likevel også fagbøker/oppslagsbøker i papirformat). Nå ser jeg på bedriftens/forlagets nettside til min smule fortvilelse at boken er gått ut av trykk, så da er vel eneste alternativ til eventuelle eBay-kupp o.l. selv å binde inn en PDF-utskrift. Ja, ja (mumle, snøft).
Misforstå meg rett: her har dog utgiveren, i motsetning til svært mange andre forlag i tilsvarende situasjon, virkelig gjort oss en stor tjeneste ved vederlagsfritt å legge ut boken på nettet i det brilliante-til-utskriftsformål PDF-formatet (proprietært javel, men bra, må det innrømmes). Dermed har man ihvertfall muligheten til å lage sin egen høyst brukbare papirkopi, i tillegg til at man kan søke i den elektroniske utgaven via egnet maskinvare (PC ved omfattende programutvikling/editering; PDA, dvs Psion Digital Assistant, ved påkrevet stuntprogrammering i felten).
23/07/2003 at 22:07
Hyggelig å høre at det fremdeles finnes 3c-er i bruk der ute. Hvordan har du holdt din i live? Alle mine Psioner har gått i stykker etter mer eller mindre brutal behandling gjennom årenes løp (min 3a fikk en stol over seg, 5eren gikk i gulvet et par ganger og 7eren datt ut av en ryggsekk). Det er slikt man må regne med med PDAer, hevder kompis Tom Ivar. Ikke at det er til særlig trøst, egentlig… 🙂
28/07/2003 at 16:01
Nei, til trøst er det ikke. Jeg smæsjet i sin tid skjermen på min Netbook, det ble dyrt… Men min Palm har holdt lenge, jeg kjøpte den i 2000, og siden har den vært med overalt. Til slutt tenkte jeg at nå holder vel ikke lykken så mye lenger. Så jeg kjøpte et beskyttende metallcover. Rett etter mistet jeg et lodd på den mens jeg trente. Etter det igjen falt hele greia i et steingolv. Og jeg har kommet i skade for å tråkke på den en gang. Metallcoveret er ripete, bulket og slitent. Palmen like hel…
En annen fare med slike ting er at man glemmer den ett eller annet sted. Jeg ser at dette er en stor fare med deg, Eirik. For du har glemt at OPL-boken din i sin tid ble lagt i utkurven du oppbevarte i gangen. (Til dere andre: Der la Eirik bøker han ville kaste, og han lot gjestene forsyne seg av dem.) Jeg forsynte meg av denne boken, og den står nå i min hylle. 😉
28/07/2003 at 23:58
Og dermed er det fastslått en gang for alle: man bør ikke blogge i ferien, når hjernen går for halv fart. Selvsagt var det du som fikk den, og jeg har endog blogget utkurven: http://www.newth.net/eirik/archives/000086.html 😉